vane.jpg (302 bytes)

Puupöly aiheuttaa syöpää

Mänty ja kuusikin syyllisiä

pi-nu.gif (132 bytes) Faktaa

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Pitkäaikainen altistuminen männystä ja kuusesta irtoavalle puupölylle voi aiheuttaa astmaa ja syöpää siinä kuin kovista puulajeista kuten pyökistä ja tammesta lähtevä puupölykin. Tämä käy ilmi Työterveyslaitoksen suuren puupölyprojektin uunituoreista tuloksista.

Yli 90 prosenttia Suomessa eri aloilla käsiteltävästä puusta on juuri mäntyä tai kuusia.

Osa vuosittain ilmenevistä 20–30 nenäontelon syöpätapauksesta arvioidaan johtuvan puupölyn altistumisesta työpaikalla.

Kotimaiset mänty ja kuusi voivat aiheuttaa syöpää. Pitkäaikainen altistuminen puupölylle kaksinkertaista syöpäriskin, toteaa Työterveyslaitoksen pyypölyohjelman johtaja Kirsti Husgafvel-Pursiainen. Vanhempi tutkija Antti Zitting toteaa jokaisen tapauksen olevan turha, sillä altistumista voidaan ehkäistä. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Silti niitä ei nykyisin diagnostisoida työperäisiksi. Meidän tuloksemme osoittavat nyt selvästi, että pitkäaikainen altistuminen kaksinkertaistaa syöpäriskin. Suurimmassa vaarassa ovat talonrakennus- ja huonekaluteollisuuden työntekijät, sanoo puupölyohjelman johtaja Kirsti Husgafvel-Pursiainen Työterveyslaitokselta.

Syöpä on usein useiden erilaisten tekijöiden summa. Esimerkiksi altistuminen ja tupakointi voivat moninkertaistaa sairastumisriskin. Selkein on asbestialtistuksen ja syövän välinen yhteys. 150 suomalaista kuolee nykyään joka vuosi syöpään mutta myös muihin asbestisairauksiin 40–50 vuotta sitten tapahtuneen altistumisen seurauksena.

Puutavaravalmistuksessa työskentelevän työntekijän riski sairastua työperäiseen astmaan kaksinkertaistuu lyhytaikaisenkin altistumisen seurauksena. Ammattitautirekisteriin ilmoitettiin 1986–1998 vain 220 ammattiastmaa puuteollisuuden työntekijöiden keskuudesta. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella oikea luku oli noin 1 200, eli noin 80 tapausta jäi joka vuosi ilmoittamatta.

– Alistumista voidaan ehkäistä monin tavoin. Jokainen tapaus on turha, sanoo vanhempi tutkija Antti Zitting Työterveyslaitokselta.

Tiedot EU-maiden puupölyaltistuksesta on koottu tietopankkiin. Koko Euroopassa 3,5 miljoonaa ihmistä altistuu puupölylle työssään, puoli miljoonaa voimakkaasti. Talonrakennusteollisuudessa työskentelevien altistuminen oli monasti yllättävänkin korkea.

Syöpä mukaan työterveyshuoltoon

EU:n syöpädirektiivissä puupölyn raja-arvo on 5 mg kuutiometrissä, mutta se koskee vain kovia puulajeja. Suomessa raja-arvo on 2 mg, eikä lehti- ja havupuiden välillä tehdä eroa. Sekä Husgafvel-Pursiainen että Zitting ovat sitä mieltä, että vasta 0,5 mg raja-arvo olisi suhteellisen turvallinen. Myös havupuu on otettava direktiiviin. Molemmat ovat sitä mieltä, että työterveyshuollon asiantuntemus kemikaalien ja pölyaltistumisen vaikutuksista on heikentynyt. Zitting saa lukemattomia puheluja, joissa kysellään asioita, jotka olivat vuosikymmen sitten henkilöstölle itsestäänselviä.

– Syöpä on saatava taas mukaan työterveyshuoltoon, sanoo Husgafvel-Pursiainen, joka on valmis lähtemään kiertueelle kertomaan puupölyn terveysvaikutuksista ja miten altistuminen voidaan ennaltaehkäistä, jos Työsuojelurahasto myöntää siihen rahoituksen.

Puualan organisaatiot, työsuojelupiirit ja etenkin ammattikoulut ja ammattikorkeakoulut ovat toinen tärkeä kanava.

Työpaikoilla voidaan vähentää riskejä

Työterveyslaitoksen Lappeenrannan yksikkö tekee tiivisti työtä löytääkseen uusia ratkaisuja puupölyaltistukseen.

Tekniikan tohtori Antti Zitting korostaa, että tekniset toimet kuten pisteimurit parketinhionnassa, eivät vaadi kovin suuria taloudellisia investointeja.

– Mutta myös työmenetelmät on otettava tarkasteluun, katsottava etteivät työntekijät aliarvioi riskejä, hän sanoo ja korostaa, että konna on yleensä kuiva puupöly. Sahatyöläiset ovat riskivyöhykkeellä kuivaa sahatavaraa käsitellessään, eivät prosessin alussa. Myös työpaikan lattialle kerääntyvä puupöly pitää siivota pois huolellisesti.

– Hengityssuojaimia ei voi käyttää eikä niitä ole tarkoitettukaan käytettäviksi joka paikassa. Suojain on toissijainen, ensisijainen asia on mahdollisimman riskitön työympäristö. Helsingin puuseppien ammattiosasto valitti jo vuonna 1911nurkkiin kerääntyvästä pölystä, Zitting kertoo.

Vaikka REACH pyrkii vähentämään kemikaaliriskejä, uusia terveysriskejä ilmenee alituisesti. Nanoteknologiaa ja sen äärimmäisen pieniä hiukkasia tutkitaan runsaasti ongelmien ratkaisemiseksi ajoissa.

Eivätkä vanhatkaan riskit, fysikaaliset tai kemialliset, ole minnekään kadonneet. Huolimatta kansainvälisistä toimista asbestin totaalikiellon puolesta asbestia tuotetaan edelleen joka vuosi pari miljoonaa tonnia.

Ingegerd Ekstrand

 

Faktaa

  • ILO:n mukaan työperäiseen syöpään kuolee joka vuosi 600 000 ihmistä, toisin sanoen yksi henkilö joka 52. sekunti.Foto. KAUKO VARIS
  • Yli 20 miljoonaa työntekijää altistui vuonna 1990 korkeimpaan syöpäriskiluokkaan kuuluville kemikaaleille.
  • EU:n syöpädirektiivi on toisella lausuntokierroksella työmarkkinaosapuolilla.
  • On epäselvää, kuinka monta EU:ssa vuonna 2006 todetuista 2,3 miljoonasta syöpätapauksesta ja noin miljoonasta syöpäkuolemasta on suoranaisesti seurausta työperäisestä altistumisesta.
  • Syöpä on usein monien eri tekijöiden tulos, esimerkiksi tupakointi voi moninkertaistaa sairastumisriskin. Kesäkuussa tehty lainmuutos voi 5–30 vuoden kuluttua, sairaudesta riippuen, merkitä ettei passiivisen tupakoinnin vaikutuksia enää näy tilastoissa.
  • Suomessa löydetään vuosittain 750–800 syöpätapausta, joita voidaan pitää työperäisinä. Riskitekijöitä ovat asbesti, tupakansavu, UV-säteily, kvartsipöly, puupöly, nikkeliyhdisteet, formaldehydi, kromaatit, benzeeni, radon, dieselpakokaasut ja PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt.

Palkkatyöläinen 7.11.2007 nro 9/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)