vane.jpg (302 bytes)

kys19+1.jpg (3226 bytes)

Lepoajat hiertävät  lentoliikenteessä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Veturimiesten liiton puheenjohtaja Risto Elonen haluaa tietää Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen SLSY:n puheenjohtaja Mauri Koskenniemeltä, miten näet tulevaisuutenne pienenä yhdistyksenä, kun fuusio AKT:n kanssa ei toteutunut?
- Pärjäämme itsenäisenä liittona oikein hyvin: työskennellemme sellaisella alalla, että omat painostustoimemme purevat aika nopeasti. En vastusta mitään yhteistyötä tai liittoutumisia, mutta sopimusoikeus pitää olla omalla liitollamme.

Mauri Koskenniemi rentoutuu syksyisessä sienimetsässä. Foto: HELI SAARELAMiten kuljetusalojen liittojen yhteistyö toimii?
- Se toimii kohtalaisen hyvin, mutta skarppaamisen varaa on. Näyttämättä on vielä, miten voimme tukea toinen toistemme vaatimuksia. Pitäisi miettiä ensin sitä, miten ilmailualan liitot voivat tukea toinen toistaan.

Miten yhteistyö Ilmailualan unionin kanssa pelaa?
- SLSY:llä ja IAU:lla on oikein hyvät välit ja tiiviit puheyhteydet.

On ilmailualalla liikaa liittoja?
- Meidän pitäisi Ilmailualan Unionin kanssa löytää toisemme ensisijaisesti niin, että Henkilöstöunioni saataisiin pois huseeraamasta meidän tontiltamme. Henkilöstöunionilla on talokohtainen työehtosopimus AirPron kanssa. Unioni on rinnakkaisliitto SLSY:lle ja IAU:lle.

Miltä SAK kotipesänä on tuntunut?
- SAK on meille oikea osoite. Melkein 50 vuotta ajelehdimme Akavassa, jossa pienet liitot jäävät isojen jalkoihin, eikä akavalaisessa maailmassa ole sellaista palkansaajien yhteen kuuluvuutta kuin SAK:ssa.

Mitkä ongelmat koette yhteisiksi SAK:laisten muiden liittojen kanssa?
- Meillä on monien alojen kanssa yhteistä edunvalvontapintaa, kuten vuokratyö, työaikakysymykset, rajojen yli kulkeva työ.

Kuullaanko teitä SAK:ssa?
- Esimerkiksi palveludirektiivin hyväksymisessä meitä ei kuultu. Välillä on tunne, että SAK:ssa pienen liiton ääni ei kuulu. Se johtuu meistä itsestämmekin: täytyy pitää suurempaa meteliä.

Alanne kiperin edunvalvontaongelma?
- Työ- ja lepoaikakysymykset, joilla on suoraan vaikutusta jaksamiseen, työssä viihtymiseen ja työturvallisuuteen. Koska kaukoliikenteessä työ on pääsääntöisesti yötyötä, univaje on alalla suuri ongelma.
- Lentoyhtiöt haluaa lisätä tehokkuutta. Henkilökuntaa ei kuitenkaan lisätä ja olemassa olevaa henkilökuntaa painostetaan tinkimään työ- ja lepoajoissa. Olemme ulkomailla riippuvaisia työnantajan kuljetuksista työpaikalle.

Oletteko osa kuljetusalaa vai palvelua?
- Kuljetusalaa, koska olemme selkeästi kuljetusyrityksen palvelualan ammattilaisia. Turvallisuudesta huolehtiminen on tärkein työmme. Palvelulla kuorrutetaan turvallisuustyömme.

Onko Kiina-ilmiö lentoliikenteelle ongelma?
- Ei ainakaan ilmailun ammattijärjestönäkökulmasta: sehän on tuonut meille lisää työpaikkoja. Finnair tosin käyttää vuokratyövoimaa, mutta toistaiseksi yhtiön vakuuttelujen mukaan vuokratyöntekijöille maksetaan työehtosopimuksemme mukaisia palkkoja.

Millainen isäntä Finnair on?
- Finnairkin toimii vapaan kilpailun markkinoilla ja yhtiöstä on tullut kova liiketaloudellisin periaattein toimiva firma. Finnair on tiukka isäntä, mutta toisaalta kohtalaisen hyvä. Antaisin kouluarvosanan seitsemän.

Onko lentäminen turvallista?
- Ainakin perinteisillä lentoyhtiöillä. Lentäminen on huomattavasti turvallisempaa kuin autolla liikkuminen.

Kalvaako huono omatunto, että lentoliikenne saastuttaa ja jouduttaa ilmastonmuutosta?
- Ei suinkaan. Lentokoneet saastuttavat nyt vähemmän kuin aiemmin ja tulevaisuudessa vielä vähemmän. Finnairilla jätteiden kierrätys on huipussaan.

On turvamääräykset viritetyt liian tiukoiksi, kun rintaliivin hakasetkin piippaavat turvaportilla?
- Turvallisuuden varmistamisessa ei voi liioitella. Miehistötkin kulkevat turvatarkastuksen läpi jokaisena työpäivänä.

Onko koneen ruoka hyvää?
- Eriomaista.

Mitä miehistö juo ruokajuomaksi?
- Vesi ja nimenomaan hiilihapoton vesi on parasta lentäessä. Matkustajillekin vesi olisi parasta juomaa. Alkoholia ei pitäisi juoda ollenkaan lennon aikana, koska se kerryttää nestettä.

Pitääkö lentoemäntien ja stuerttien olla nuoria ja hyvännäköisiä?
- Ulkonäkö ja ikä eivät ratkaise alalle pääsyä, mutta palvelualalla on syytä lähteä töihin siistinä. Muutoinkin itsestä huolehtiminen on tärkeää: ylipaino on paitsi terveys- myös työturvallisuuskysymys. Työskentelemme ahtaissa, ergonomisesti epämukavissa tiloissa.
- Ikä ei ole rajoite: tänä syksynä Finnairin kurssille on tullut viisikymppinen. Työssä ollaan lakisääteiseen eläkeikään, jos terveys kestää.

Lennätkö lomalla?
- Jos tarvitsee siirtyä nopeasti paikasta toiseen lennän, mutta mieluummin matkustan junalla tai autolla. Viime kesänä ajoin autolla Baltian läpi Italiaan.

Lempiharrastus?
- Koiran kanssa vaeltelu sienimetsässä. Ay-toiminta on toinen harrastus purserin päätyön ohessa.

Leena Seretin

  19+1 

Mitä haluaisit kysyä Rautatievirkamiesliiton puheenjohtaja Tarja Turtiaiselta?
- Miksi rautateillä on niin monta liittoa ja miten kilpailu vaikuttaa rautateillä työskentelevien asemaan?

Palkkatyöläinen 7.11.2007 nro 9/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)