vane.jpg (302 bytes)

Työtä riittää

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Liittokohtaisen sopimuskierroksen aikana kuulee yllättävän usein näkemyksiä, että keskusjärjestöissä olisi samaan aikaan hyvin leppoisat oltavat. Siis että kun liitot neuvottelevat, keskusjärjestöissä ei tehtäisi juuri mitään. Näitä väitteitä kuulee vieläpä yllättävän asiantuntevilta tahoilta – vai pitäisikö sitten kuitenkin sanoa, että sellaisiksi mielletyiltä.

Työehtosopimusneuvottelujen – joissa keskusjärjestöt ovat omalla panoksellaan mukana myös liittokierroksella – lisäksi keskusjärjestön toinen tärkeä tehtävä on vaikuttaa lainsäädäntöön. Vaikka etenkin vaalien alla SAK:ta ja muitakin työmarkkinajärjestöjä syytetään ulkoparlamentarismista, järjestön asiantuntijat käyvät jatkuvasti esimerkiksi eduskunnan valiokunnissa kutsuttuina kertomassa SAK:n näkemyksiä ajankohtaisista lakihankkeista.

Tälläkin hetkellä SAK on mukana monessa kolmikantatyössä, joissa palkansaajat ja työnantajat yhdessä valtiovallan kanssa valmistelevat hyvinkin kauaskantoisia ratkaisuja, joilla on tavalla tai toisella vaikutusta jokaisen suomalaisen elämään. Työn alla on esimerkiksi koko sosiaaliturvajärjestelmä. Lisäksi pohdinnassa ovat muun muassa ammatillisen koulutuksen uudistaminen, vuokratyön pelisääntöjen tekeminen sekä työttömien ja työpaikkojen parempi kohtaaminen.

Sosiaaliturvan ja ammatillisen koulutuksen uudistuksissa ja niin sanotun kohtaanto-ongelman ratkaisussa sekä monessa muussa yhteydessä SAK:n punaisena lankana on liikkeen perustan mukaisesti työ; työllisyyden parantaminen. Sosiaaliturvan uudistamisessa SAK ei siis esimerkiksi kannata vastikkeetonta kansalaispalkkaa.

Töitä siis riittää liittokierroksen aikana ja sen jälkeen. Keskusjärjestön töiden määrä ja vaikutusvalta eivät vähene senkään myötä, että SAK:laisessa ammattiliittokentässä suuntaus on ollut ja on kohti suurempia liittoja. Asia on nähtävä niin, että mitä vahvempia liitot ovat, sen vanhempi on myös keskusjärjestö ja päinvastoin. Kun kyse on solidaarisesta joukkoliikkeestä, yhden osan vahvistuminen ei ole toisilta pois, vaan kaikille lisää.

Palkkatyöläinen 7.11.2007 nro 9/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)