vane.jpg (302 bytes)

Suomalaista joustoturvaa?


 
Janne Metsämäki
SAK:n yhteiskuntapoliittinen osasto
Elinkeinopolitiikan linjavastaava, lakimies

Janne Metsämäki, SAK:n elinkeinopoliittinen linjavastaava ja lakimiesvi-ne-pi.gif (120 bytes)  Työmarkkinauutisiin on ilmestynyt uusi sana. Joustoturva, englanniksi flexicurity on asia, jota pohditaan EU:n komissiossa ja jäsenmaissa. Suomessa joustoturvan mallia kehittämään on asetettu ministeri Tarja Cronbergin johtama työryhmä.

Joustoturva on vielä melko uusi käsite. Googlaamalla löytyy sanalle joustoturva vain 885 osumaa. Sanoille joustavuus ja turvallisuus löytyy kummallekin monta kertaa enemmän osumia. Vaikka käsite on uusi, jouston ja turvan yhdistäminen käytännön ratkaisuissa ei sitä ole. Suomessa työmarkkinat joustavat monella tavalla. Meillä on esimerkiksi irtisanomisen vaihtoehtona lomautusmahdollisuus, jossa toimeentulo turvataan työttömyyspäivärahalla. Pari vuotta sitten voimaantullut työeläkeuudistus toi mukanaan joustavan eläkeiän ja viime tupossa sovittu muutosturva paransi irtisanottujen työntekijöiden mahdollisuuksia uuden työn hakemiseen ja ammattitaidon kehittämiseen.

Suomen työmarkkinoille on vuosien saatossa esitetty ulkoa tuotuja malleja milloin mistäkin. Kymmenisen vuotta sitten taikasana oli Uuden Seelannin malli, johon sisältyi mm. työlainsäädännön ja kolmikantayhteistyön täydellinen romuttaminen. Sittemmin Uudessa Seelannissakin on palattu työelämän asioissa yhteistyön tielle. Viime vuonna maan työministeri jopa vieraili Suomessa tutustumassa siihen miten yhteistyön avulla on voitu parantaa työllisyyttä, talouskasvua ja yritysten kilpailukykyä.

Lähempää meitä löytyy niin sanottu Tanskan malli, jonka toteuttaminen edellyttäisi mittavaa lisäystä aktiivisen työvoimapolitiikan menoihin sekä työttömyysturvan tason selvää parantamista.

Suomen mallin kehittelyssä kannattaa keskittyä erityisesti muutostilanteiden ennakointiin, osaamisen parantamiseen ja uudelleentyöllistymisen tukemiseen. Tarvitaan joustoa eri elämäntilanteiden mukaan. Tähän on nyt helppo keskittyä, kun työelämän lainsäädäntö on Suomessa jo viime vuosien aikana lähes kokonaan uudistettu. Työsuhdeturva on Suomessa OECD:n vertailujen mukaan EU:n keskitasoa joustavampi.

Joustoturvassa on kysymys siitä miten pärjätään maailman talouden haasteissa. Suomi on valinnut osaamisen, korkean teknologian, laadun ja tuottavuuden strategiakseen. Tähän strategiaan joustoturva sopii hyvin. Tavoitteena on yhdistää joustavuus ja turvallisuus positiivisella tavalla. Tämä edellyttää työmarkkinaosapuolten yhteistyötä ja sopimista sekä kansallisesti että EU:n tasolla. Joustoturva muodostuu useista toisiaan tukevista asioista. Avainsanoja ovat mm. osaamisen lisääminen, joustava sosiaaliturva, työn ja perheen yhteensovittaminen, aktiivinen työvoimapolitiikka, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin lisääminen. Painopisteeksi on otettava parempi työllisyysturva. Se tarkoittaa joustavaa ja turvattua siirtymistä työstä toiseen ja ammatista toiseen.

Palkkatyöläinen 7.11.2007 nro 9/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)