vane.jpg (302 bytes)

Kemianliitto kokeili pikatiedotusta sopimusneuvotteluissa

Tieto kentälle tunnissa

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kemianliitto on tämän vuoden sopimusneuvotteluissa kehittänyt uuden supernopean tiedotuskäytännön, joka perustuu extranettiin ja tekstiviesteihin.

Ainakin Kemianliitosta nähtynä sopimuskierros on ollut hyvin poikkeuksellinen erityisesti aikataulun ja tiedotuksen osalta. Kemianliitto kävi sopimusneuvottelunsa pääosin jo ennen juhannusta, siis huomattavasti ennen sopimuskauden päättymistä. Liitossa arvioitiin viimeistään toukokuussa, että kierroksen päänavaus saattaa hyvinkin tapahtua kemianteollisuudessa (kuten sittemmin kävikin), mikä merkitsisi sitä, että liittoon kohdistuisi erityistä mielenkiintoa sekä oman kentän että median suunnasta.

Edessä häämöttävää tiedotusnäkymää käsiteltiin perusteellisesti liiton hallituksessa heti vapun jälkeen. Linjaksi tuli, että varsinkin oma kenttä on poikkeusoloissakin ja nimenomaan silloin "hoideltava hyvin", avoimen ja aktiivisen tiedotuksen hengessä.

Yli 11 000 tekstaria kentän aktiiveille

Liitossa rakennettiin aivan uudenlainen tiedotusmalli, joka perustui www-sivujen suljettuihin luottamusmiessivuihin – siis ekstranettiin - ja tekstiviesteihin.

Homma toimi näin: Työnantajaliittojen kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen luottamusmiessivuille kirjoitettiin mahdollisimman nopeasti lyhyt, uutismainen raportti kiinnostavimmista asioista kuten neuvottelujen kiistakysymyksistä, hengestä, käsitellystä aiheista, työnantajien asenteesta ja tavoitteista sekä omien neuvottelijoiden tekemisistä. Joka kerta mainittiin myös, milloin seuraava neuvottelu on ja yleensä myös se, millä kokoonpanolla neuvottelua käydään.

Neuvotteluissa mukana olleet työehtosihteerit kirjoittivat raportit suoraan luottamusmiessivuille, joko täysin itsenäisesti tai liiton tiedottajien tuella. Kun teksti oli valmis, lähetettiin asianomaisen sopimusalan aktiiveille tekstiviesti, jossa kehotettiin käymään kotisivujen luottamusmiessivuilla katsomassa, mitä neuvotteluissa on tapahtunut. Näin kenttä sai tuoreet tiedot neuvotteluista suunnilleen tunnin viiveellä.

Oletko saanut
tekstarin liittosi
puheejohtajalta?

Tekstiviestejä lähetettiin kaikille luottamusmiehille ja valtuutetuille sekä liittohallituksen ja –valtuuston jäsenille. Kaikkiaan jakelun piirissä oli yli 1 500 aktiivia. Tekstareita lähetettiin noin viiden viikon neuvotteluvaiheessa, ennen juhannusta, 22 kertaa. Yhteensä viestejä lähti yli 11 000. Liiton hallituksen ja valtuuston jäsenet saivat kaikissa tapauksissa viestit – näin he pystyivät liki ajantasaisesti seuraamaan neuvottelujen etenemistä kaikilla sopimusaloilla.

Aktiivien kännykkänumerot poimittiin liiton jäsenrekisteristä eli Lyyti-järjestelmästä. Aktiivit jaoteltiin kymmeneen ryhmään sopimussalojen mukaan.

Kokemukset positiivisia, mietittävääkin jäi

Osa nettiin viedyistä neuvotteluraporteista on ollut pakostakin varsin heppoisia, sillä kaikissa neuvotteluissa ei tietenkään tapahdu dramaattisia asioita. Silti palaute, toistaiseksi tosin epäsystemaattinen, viittaa siihen, että aktiivit ovat olleet hyvinkin tyytyväisiä uuteen järjestelmään. Ja varsin olettavaa on, että he ovat välittäneet informaatiota eteenpäin myös työpaikoillaan.

Uusi järjestelmä toimi teknisesti erittäin hyvin. Työehtosihteerit oppivat nopeasti itsenäiseen työskentelyyn ja täydentämään luottamusmiessivuja ilman nörttien apua. Työehtosihteerien asenteet pikatiedotusta kohtaan ovat luullakseni parantuneet saadun hyvän palautteen ansiosta.

Aiemmilla sopimuskierroksilla Kemianliitto on käyttänyt perinteisten kanavien lisäksi tekstiviestejä ja sähköposteja. Ekstranetin etuja ovat ainakin mahdollisuus pitkiin viesteihin ja kohtuullisen suuri varmuus siitä, ettei informaatio valu ulkopuolisille. Lisäksi raporteista kertyy nettiin väistämättä arkisto, joka on pidemmälläkin sihdillä monikäyttöinen.

Kehitettävääkin jäi: uusi systeemi polkaistiin pystyyn niin nopeasti, ettei kenttää ehditty etukäteen valmentaa tiedon jatkovälittämiseen. Lisäksi raporttien laadussa on aina kehittämisen varaa.

Tiedotusmallimme ei tietenkään ole mitenkään sidottu vain sopimusneuvotteluihin vaan se voidaan ottaa käyttöön kaikissa tilanteissa, jotka vaativat nopeaa tiedottamista.

TUOMO LILJA
Kirjoittaja on Kemianliiton Kiteet-lehden päätoimittaja

Palkkatyöläinen 3.10.2007 nro 8/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)