vane.jpg (302 bytes)

SEL:n edustajakokouksessa reipasta keskustelua

Panostusta jäsenhankintaan, porua jäsendemokratiasta

pi-nu.gif (132 bytes) Pätkätyöt kuriin
pi-nu.gif (132 bytes) 
SEL
pi-nu.gif (132 bytes) 
Kuusi kannanottoa

Veli-Matti Kuntonen kukitettiin SEL:n puheenjohtajaksi. Kuva: AINO PIETARINENvi-ne-pi.gif (120 bytes)  Jäsenhankinta, suomalaisen ruoan puolustus, alan rakennemuutos, luottamushenkilöstön aseman parantaminen, pätkätyöt ja demokratiavaje olivat keskeisesti esillä, kun elontarviketyöläiset kokoontuivat edustajakokoukseensa syyskuun puolivälissä.

Elintarviketyöläisillä on yhteinen huoli alan tulevaisuudesta ja työntekijöiden asemasta, mutta moni kokousedustaja pelkäsi liiton sisäisen tilanteen edelleenkin heikentävän liiton kykyä täysipainoiseen ja yhtenäiseen edunvalvontaan.

Liiton puheenjohtajana jatkamaan valittu Veli-Matti Kuntonen haastoi kokousväen jäsenhankintaan. Liiton jäsenmäärä on alan rakennemuutoksen velloessa laskenut eikä kasvua ole lähivuosinakaan odotettavissa.

– On tärkeää pitää SEL:n järjestäytymisaste korkeana. Vain jäsenten äänellä voidaan menestyksellisesti kamppailla parempien työolosuhteiden ja työehtojen puolesta, Kuntonen muistutti.

Ohjelma-asiakirja "Kotimainen ruoka – kotimaista työtä" linjaa SEL:n olevan vahva vaikuttaja elinkeinopolitiikassa. Liitto haluaa myös jatkossa säilyttää itsenäisyytensä, joskin liiton on asiakirjan mukaan ennakoitava ja huomioitava järjestörakenteen muutokset omassa toiminnassaan. SEL on jo aiemmin ilmoittanut, ettei se ole mukana teollisuusliittojen fuusiohankkeessa.

Ruokatuotannossa SEL korostaa lähiruokaa ja pellolta pöytään –ajatusta. Uusia alan työpaikkoja liitto hakee suomalaisten ruokainnovaatioiden kautta. Myös ruoan alkuperämerkintöjä liitto vaatii pakkauksiin.

Ohjelma-asiakirjan mukaan liitto toimii pohjoismaisen mallin puolesta ja haluaa kiinnittää erityishuomion monikansallisten yritysten toimintatapoihin. Toiminnassa jäsenten ehdoilla liitto on myös epätyypillisissä työsuhteissa olevien jäsenten asialla. Liitto pitää tärkeänä korkeatasoista ammatillista koulutusta. Sopimustoiminnassaan liitto kuuntelee jäseniään. Työehtosopimukset ovat tärkeitä, etenkin kun neuvotteluilmapiiriä kiristävät tänä päivänä työnantajien koventuneet asenteet ja kasvaneet tulostavoitteet sekä kansainvälistyminen.

Jäsendemokratiavaateita

Jäsendemokratiakeskustelu virisi ehdotuksesta, jonka mukaan edustajakokousvaalien tulos ei näkyisikään liittohallituksen kokoonpanossa. Vasemmistoliittolaisia edustava B-vaaliliitto halusi pitää hallituspaikat ennallaan (11–6) ja demarit (A-vaaliliitto) vaativat vaalituloksen mukaista paikkajakoa eli 10–7.

Kokousedustaja Teuvo Vehmas Mikkelistä totesi vaalien olleen rehelliset ja työ keskusvaalilautakunnassa oli hyvää.

– Mutta tähänkö yksimielisyys loppui? Jos hallituspaikat säilyvät entisellään vaalituloksesta huolimatta, niin SEL on siirtynyt lihatalon laskuoppiin, jossa meetvurstiin saadaan lihaa 135 prosenttia. Miksi järjestetään vaalit, jos niiden tulosta ei ole tarkoituskaan noudattaa, kyseli liha-alaa edustava Vehmas kokouksessa.

Melkein jokainen A-vaaliliittolainen kävi pöntössä vaatimassa jäsendemokratiaa. Jokunen B-vaaliliiton edustaja kävi ilmoittamassa, että eduskunnassakin enemmistön saanut muodostaa hallituksen. Niinpä vihjailut koko hallitusehdotuksen kaatamisesta lannistivat vähemmistöön jääneet, eikä lopulta ehdotuksesta äänestetty. Täydellinen oppositio työntekijöiden edunvalvonnassa ei tuntuisi luontevalta, etenkin kun SAK:laisessa ay-liikkeessä on perinteisesti paikat jaettu vaalien mukaisesti. Niinpä kaikki kokousvalinnat tapahtuivat muodollisesti yksimielisesti.

AINO PIETARINEN

Pätkätyöt kuriinjutun alkuun

Kokousedustajat Katja Koskinen ja Toni Rajavaara nostavat pätkätyöläisten asioiden hoitamisen liiton tärkeäksi lähivuosien tehtäväksi. Kuva: AINO PIETARINEN

Vuokratyötä ja määräaikaisia työsuhteita käytetään elintarvikealalla aivan liian paljon. Tätä mieltä ovat Rajamäen Altialta Katja Koskinen ja Vantaan Valiolta Toni Rajavaara. Nuorina kokousedustajina heitä huolettavat juuri nuoria työntekijöitä koko ajan lisääntyvästi koskettavat asiat. Pätkätyöt ja niistä johtuva epävarmuus on melkoinen ongelma omaa elämäänsä suunnitteleville nuorille.

Niin Koskinen kuin Rajavaarakin ovat myös huolissaan siitä, etteivät nuoret tiedä tarpeeksi työntekijöiden oikeuksista eikä sopimuksista. Etenkin vuokrafirmat polkevat niin palkkoja kuin muitakin työehtoja.

Katja Koskisen työpaikalla on paljon sesonkityöntekijöitä keväästä syksyyn ja Toni Rajavaaran työpaikalla on runsaasti määräaikaisia, joista yli vuoden olleet on jo usein vakinaistettu.

Erilaiset pätkätyön muodot asettavat luottamushenkilöstölle haasteita myös jatkossa. Ihan pahimmasta päästä eivät Koskisen ja Rajavaaran työpaikat ole, sillä molemmissa on sovittu, ettei vuokratyötä käytetä.

 

SELjutun alkuun

  • Suomen Elintarviketyöläisten Liitto
  • Jäseniä n. 39 000, joista työssä n. 25 000
  • Jäsenkunnasta naisia noin 60 prosenttia
  • Liitto kävi keväällä edustajakokousvaalit, jossa vaaliliitto A (demarit ym.) sai 44 % ja vaaliliitto B (vasemmistoliitto ym) 56 % annetusta äänistä.
  • Puheenjohtajana jatkaa Veli-Matti Kuntonen

 

Kuusi kannanottoajutun alkuun

  • Työnantajien kunnioitettava työntekijöiden edustajia
  • SEL haluaa elintarvikkeisiin selkeät pakkausmerkinnät
  • Arvonlisäveron alennus hyödyttämään koko elintarvikeketjua
  • Hyvä järjestäytymisaste – paremmat työehdot
  • Työajat hallintaan – jaksamista työpaikoille
  • Kauppojen sunnuntaiaukioloa ei saa laajentaa

Palkkatyöläinen 3.10.2007 nro 8/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)