vane.jpg (302 bytes)

kol.jpg (3306 bytes)

Saana Siekkinen, SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntijaSaana Siekkinen
SAK:n koulutus- ja työvoima-
poliittinen asiantuntija

Aktiivitoimet tehokkaita

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kokoomus on viime aikoina toistuvasti arvostellut aktiivista työvoimapolitiikkaa hyödyttömäksi ja tehottomaksi tempputyöllistämiseksi. Tämän vuoden valtion budjettiin kokoomus ehdottikin työllisyysmäärärahojen leikkaamista ja siirtämistä esimerkiksi opintotukeen. Tuskinpa nämä rahasiirrot olisivat auttaneet pitkäaikaistyöttömiä, jotka oppositiopuolueen mielestä on kokonaan unohdettu.

Pitkäaikais- tai toistuvaistyöttömien, vajaakuntoisten ja maahanmuuttajien työllistymiseen ei näytä pelkkä talouden kasvu riittävän, vaan tarvitaan monenlaista tukea. Työvoimapolitiikan toimia on monenlaisia, esimerkiksi tukityö, työvoimakoulutus, työharjoittelu ja työkokeilu. Myös työttömän oppisopimuskoulutuksen ajalle voidaan työnantajalle maksaa palkkatukea. Tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille, mutta joillakin se saattaa olla realistista vasta useista toimista koostuvan kokonaisuuden jälkeen.

Työllisyyden parantuminen on viime aikoina kohdentunut myös pitkään työttömänä olleisiin. Tuskin kukaan pystyy arvioimaan, miten tähän kehitykseen on vaikuttanut vahva talouskasvu ja mikä vaikutus on ollut työllisyyttä tukevilla poliittisilla päätöksillä, työmarkkinaratkaisuilla tai työvoimapolitiikan toimilla. Kokonaisuus on kuitenkin ollut tuloksellinen.

Uusimpien selvitysten mukaan tehokkaimpia työvoimapolitiikan toimenpiteitä ovat ammatillinen työvoimakoulutus, oppisopimuskoulutus ja tukityö yksityisellä sektorilla. Erityisesti oppisopimuskoulutuksella on yksilötasolla hyvin myönteisiä vaikutuksia. Ammatillisen koulutuksen myönteiset vaikutukset työttömien työllistymiseen ovat pitkällä aikavälillä merkittäviä ja selvästi muuta työvoimakoulutusta suurempia.

Jatkossa työvoimapolitiikan toimia onkin suunnattava entistä vahvemmin tukityöhön yksityisellä sektorilla. Tukityö on monen työttömän toiveissa, koska jakson ajalta saa työkokemusta ja työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työvoimakoulutuksesta nykyistä suurempi osa on oltava tutkintoon johtavaan ammatillista koulutusta.

SAK on viime vuosina saanut monelta taholta tukea vaatimuksilleen aktiivisen työvoimapolitiikan voimavarojen lisäämiseksi. Viime tulopoliittisessa ratkaisussa sovittu muutosturvan toimintamalli oli yksi osoitus tästä. Tulevaisuudessa muutosturvaa on laajennettava niin, että ammattialan vaihtaminen on nykyistä helpompaa.

EU:ssa on viime aikoina haettu työmarkkinoiden kehittämiseen mallia Tanskasta, jossa panostukset työttömien aktiivitoimiin ovat moninkertaiset Suomeen verrattuna. Viime vuonna jopa OECD arvioi, että pohjoismainen työmarkkinamalli on vähintään yhtä tuloksellinen kuin markkinavetoiset liberalistiset mallit. Yhä useampi onkin joutunut toteamaan, että työmarkkinoiden muutoksissa oikein kohdennettu aktiivinen työvoimapolitiikka ei ole rahan haaskausta. Tempputyöllistämisestä puhuu vain kokoomus.

Palkkatyöläinen 31.1.2007 nro 1/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)