vane.jpg (302 bytes)

liitto.jpg (4494 bytes)

Laiton kone on loukku

Työsuojelupiirit tehostavat
maarakennuskoneiden markkinavalvontaa

pi-nu.gif (132 bytes) Suojusten riisunta ongelmana

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Vieraskielinen varoitus kaivinkoneen hytissä, vääristellyt sarjanumerot ja valmistajan nimi väärin kirjoitettuna? Ei käyttöohjetta suomeksi eikä ruotsiksi?

Ylitarkastaja Harri Patrikainen Uudenmaan työsuojelupiiristä pitää mahdollisena, että meille on tuotu satoja pimeitä koneita. Foto: PETRIK LINDSTRÖM– Silloin on hälytyskellojen soitava sekä kuljettajan että työsuojeluvaltuutetun päässä. Tällainen kone on voitu tuoda maahan pimeästi, tietoja on laittomasti muutettu eikä konetta ole koskaan tarkoitettu Euroopan markkinoille, varoittaa ylitarkastaja Harri Patrikainen Uudenmaan työsuojelupiiristä.

Tämä voi vaarantaa myös työntekijöiden turvallisuuden. Työsuojelutarkastajat maan eri puolilla tutkivat erityisesti näitä koneita käydessään työmailla. Käyntejä tehdään myös tuontifirmoihin.

Suomessa otetaan vuosittain käyttöön noin 3 000 maanrakennuskonetta. Lukuun sisältyy monen tyyppisiä koneita, kuten pyöräkuormaajia, puskutraktoreita ja pyöräalustaisia kaivinkoneita. Pyöräkaivurit katsastetaan, jos ne soveltuvat tieliikenteeseen, muussa tapauksessa ei. Muita koneita ei tarkisteta. Puolet vuotuisesta konekiintiöstä, noin 1 500, on käytettyjä, mutta ne otetaan nyt ensi kertaa käyttöön Suomessa.

– Suuri osa koneista on aivan kunnossa, mutta valitettavasti eivät kaikki. Vaarana on, että maassa on satoja, ellei tuhansia pimeästi tuotuja koneita, sanoo Patrikainen.

Kyse on usein Aasiassa valmistetuista ja aasialaisille markkinoille tarkoitetuista koneista. Turvallisuustaso voi sen vuoksi olla EU:n vaatimuksia heikompi eikä CE-merkintää tietenkään edellytä.

Käytettyinä koneita tuodaan sitten EU-maihin. Edelleen ilman merkintöjä ja ilman valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutusta ja turvallisuustaso ennallaan koneet luikahtavat kenenkään estämättä EU:n rajojen sisäpuolelle.

Tulli vain arvioi ja punnitsee

– Minua hämmästyttää, ettei tulli puutu tähän mitenkään. Kun kysyin asiaa, minulle vastattiin, että tulli vain rekisteröi tuotteen arvon ja painon. Ei mitään muuta, kertoo Patrikainen.

Ja kun kone on ehkä Hollannin vapaasatamien tai Iso-Britannian konehuutokauppojen kautta tullut EU:n alueelle, se onkin yhtäkkiä varustettu CE-merkinnällä. Sille on myös annettu tarvittava vaatimustenmukaisuusvakuutus, jonka antamisesta alkuperäisen valmistajan olisi pitänyt huolehtia.

– Näin tapahtuu ilman että kone tarkastetaan tai siihen tehdään muutoksia. Tai muutoksia kyllä tehdään, sarjanumero muutetaan lukukelvottomaksi tai toiseksi, eikä se vastaa alkuperäistä numeroa. Valmistajan nimi ei ehkä olekaan KAIVU vaan yhtäkkiä KIAVU. En tiedä, miksi nimi on muutettava, sanoo Patrikainen.

Koneet ostetaan suomalaisilta välittäjiltä, tai suomalainen yritys tuo ne suoraan maahan. Ja ne otetaan käyttöön ilman valmistajan vakuutusta siitä, että mm. hytin rakenne vastaa asetettuja vaatimuksia ja että sallittuja tärinä-, melu-, ym. rajoja koskevat vaatimukset täyttyvät.

Kaiken takana on raha. Tällaisen koneen hinta saattaa olla huomattavasti halvempi kuin laillisen. Rahallisesti voi olla kyse tuhansista, jopa kymmenistä tuhansista euroista.

– Todennäköistä on, että ostaja on alihankintaketjun viimeinen, ja kykenee näin alentamaan urakkahintaansa. Rakennuksella voi olla sekä laillisia että laittomia koneita, samanmerkkisiäkin. Verratkaa kilpiä keskenään ja ilmoittakaa poikkeamat meille, kehottaa Patrikainen.

Vaaralliset koneet voidaan pysäyttää

– Se, miten kone on tullut markkinoille ja sen turvallinen käyttö ovat kaksi eri asiaa, Patrikainen korostaa.

– Mutta jos kone tuontitavasta riippumatta on riski työpaikalle, on jokaisen tarkastajan puututtava asiaan. Meille on olennaista, että valmistajan vaatimustenmukaisuusvakuutus ja CE-merkintä ovat kunnossa ja se, että koneen mukana toimitetaan käyttöohjeet suomen/ruotsin kielellä. Muutoin emme voi luottaa siihen, että kone täyttää vaatimukset ja on turvallinen käyttää.

Jos kaikki yrittäjät eivät noudata samaa sääntöä on mietittävä, onko kaikki maarakennuskoneet määrättävä tarkastettaviksi Suomessa ennen niiden käytönottoa.

Yksi laiton kone, yksi epäilty

Tela-alustaiset kaivinkoneet ovat osoittautuneet erityisen alttiiksi tälle toiminnalle, ja niille onkin tehty erityistarkastuksia.

– Niistä noin kymmenestä koneesta, jotka olen tarkastanut, yksi on selvästi pimeästi tuotu ja toista epäillään, kertoo tarkastaja Timo Pinomäki Uudenmaan työsuojelupiiristä.

Tänään on vuorossa Helsingin Vuosaaren satamaprojekti. Pinomäki kiipeää ylös hiekkatöyrästä yhdessä työmaapäällikkö Paavo Lyytisen kanssa. Juuri nyt alueella on lähes 30 maanrakennuskonetta.

Kaivinkone heittää viimeisen kauhallisen hiekkaa lavalle ja kuorma-auto ajaa tiehensä. Pinomäki tutkii konetta ulkopuolelta selvittääkseen, ovatko varoitusmerkit kunnossa. Hän kurkistaa hyttiin.

– CE-merkki on, samoin tiedot melusta, hydrauliikasta, valmistajasta, tuojasta, myyjästä ja hankintavuodesta. Kone täyttää turvallisuusvaatimukset, se on tehty Euroopan markkinoita varten. Valmistajan nimi on oikein, niin että eurooppalainenkin ymmärtää, hän nauraa.

– Helpointa koneiden kiinni saaminen on tuontifirmoissa, ja ne voivatkin odottaa meidän käyntejämme, sanoo Pinomäki. Lyytisen mukaan ammattilehdistö on kertonut perusteellisesti laittomasta tuonnista. Kenenkään ei pidä tulla sanomaan ettei tiennyt.

– Rakennuttajapuolella kaikki on varmaan kunnossa täällä satamassa. Mutta minun on varmaan ruvettava pitämään silmällä yksittäisiä yhden miehen urakointifirmoja, sanoo työmaapäällikkö.

Ingegerd Ekstrand

 

Suojusten riisunta ongelmanaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  – Tänä vuonna myös teollisuuden kuljettimet ovat erityistarkastuksessa. Tapaturmia sattuu paljon, ja joka vuosi myös kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Onnettomuus tapahtuu usein laitetta huollettaessa tai häiriöitä korjattaessa. Jos häiriöitä on usein, poistetaan myös koneen suojalaitteet, kertoo tarkastaja Harri Patrikainen.

– Valmistajien pitäisi ennakoida mahdolliset väärinkäytökset ja riskit paremmin jo suunnitteluvaiheessa. Se on mahdollista mutta kallista. Myös työnantajan on tehostettava valvontaansa. Ei pidä hyväksyä sitä, että työntekijä poistaa suojalaitteet, jotta työ ehkä sujuisi helpommin.

Markkinavalvontaprojektin ensimmäisenä vuotena 2004 noin sadasta tarkastetusta kuormausnosturista kymmenen osoittautui suorastaan vaarallisiksi ja poistettiin käytöstä. Lisäksi puolet nostureista oli tarkastamatta.

120:n takalaitanostimen joukossa oli myös muutamia vaarallisia: hitsaussaumojen murtumat ja kulumat näkyvissä.

Elintarvikealan pakkauskoneet ovat huomattava onnettomuusriski. Tämä johtuu usein siitä, että liikkuvien osien suojalaitteita poistetaan käytöstä jatkuvien häiriöiden vuoksi.

Puusepänteollisuudessa valvottiin hengityssuojaimien käyttöä. Siellä tilanne oli pääosin hyvä. Kehitettävää ilmeni eniten suojaimien säilytyksessä ja huoltamisessa, mutta niissäkin huomatut epäkohdat kasautuivat muutamille työpaikoille.

Vuoden 2006 projektit lyödään lukkoon nyt keväällä.

Palkkatyöläinen 3.5.2005 nro 4/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 4/2005

PT:n nro 4/05 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Liittofuusiot
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset

Laittomat maanrakennuskoneet
Nostinsotaa viisi vuotta

vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit