vane.jpg (302 bytes)

ajan.jpg (4918 bytes)

piirros: KRISTIAN NIVALAPalkkavertailut
helpommiksi

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kesäkuun alussa voimaan tuleva uudistettu tasa-arvolaki mahdollistaa palkkavertailut myös yli työehtosopimusten rajojen. Tähän on SAK:n tasa-arvosihteeri Marja Erkkilä erityisen tyytyväinen, sillä lakia kolmikantaisesti valmisteltaessa palkkavertailut yli tes-rajojen oli SAK:n keskeinen vaatimus.

– Tasa-arvolaki edellyttää, että samasta ja samanarvoisesta työstä on saman työnantajan palveluksessa maksettava samaa tehtäväkohtaista palkkaa. Näin tasa-arvolaki merkitsee isoa askelta naisten ja miesten tasa-arvon edistämisessä työpaikoilla.

Uuteen lakiin jäi kuitenkin kauneusvirhe, kun siinä säädetään, että ns. verrokkihenkilön palkkatiedot voi palkkasyrjintäepäilyissä saada vain tasa-arvovaltuutetun kautta. Yksinkertaisempaa olisi, jos luottamusmies voisi saada tiedot suoraan.

Marja Erkkila korostaa, että työntekijöillä on oikeus tasa-arvosuunnitelmaan. Erkkiä toivookin, että tasa-arvosuunnittelu otettaisiin osaksi työpaikan normaalia kehittämistyötä.. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENSAK:n ja EK:n välisen luottamusmiessopimuksen mukaan luottamusmiehellä on oikeus saada riitatapauksissa kaikki asiaan liittyvät tiedot. Marja Erkkilä uskookin, että lain tulkintaa tullaan tässä kohden testaamaan konkreettisella työtuomioistuimeen vietävällä tapauksella.

– Tapaukset, joissa verrokkihenkilö ei anna palkkatietojaan vapaaehtoisesti, ovat onneksi suhteellisen harvinaisia. Tasa-arvovaltuutetulle lain kirjaus merkitsee kuitenkin lisää työtä.

Marja Erkkilä korostaa, että luottamusmiehellä on tärkeä rooli lain toteutumisessa työpaikkatasolla.

– Palkkakartoitus parantaa olennaisesti luottamusmiesten mahdollisuuksia edistää samapalkkaisuuden toteutumista.

Uudistetussa tasa-arvolaissa säädetään työelämän tasa-arvon lisäksi mm. viranomaisten velvollisuudesta edistää tasa-arvoa ja tasa-arvon toteutumisesta koulutuksessa ja opetuksessa. Uudistettu laki velvoittaa tekemään tasa-arvosuunnitelmat myös oppilaitoksiin peruskoulua lukuunottamatta.

Epäkohdat kuntoon ja ennaltaehkäisyyn

Uusi laki tiukentaa velvoitetta laatia työpaikalle tasa-arvosuunnitelma. Marja Erkkilän mukaan lain käytännön toteutumisessa työnantajien ja työntekijöiden yhteistyö on avainasemassa.

– Tasa-arvon eteen kannattaa ponnistella, sillä tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu parantaa työilmapiiriä, vähentää ristiriitoja ja sairauspoissaoloja sekä viimekädessä lisää tuloksellisuutta.

Uudessa tasa-arvolaissa työnantajalta vaaditut toimet tasa-arvon edistämiseksi, ja tasa-arvosuunnitelmien vähimmäissisältö on määritelty aiempaa täsmällisemmin. Uutta on myös se, että laki edellyttää aiempaa tiukemmin ryhtymään toimenpiteisiin havaittujen epäkohtien poistamiseksi. Erkkilän mukaan erityisen haastava koko työyhteisölle on työnantajan velvoite sukupuoleen perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisystä.

Tasa-arvosuunnitelma on laadittava vuosittain ja siihen on sisällyttävä erittely naisten ja miesten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä kartoitus naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista. Kartoituksen perusteella sovitaan toteutettavista toimenpiteistä tasa-arvon edistämiseksi ja tehdään arvio suunnitelmiin aiemmin sisältyneiden toimenpiteiden toteutumisesta.

– Kartoitukset saatetaan kokea työpaikoilla työläiksi, mutta ne tuovat esiin työpaikan tasa-arvon nykytilasta faktoja ja antavat näin todelliseen tilanteeseen perustuvan pohjan tavoitteiden ja konkreettisten toimenpiteiden laatimiselle, korostaa Marja Erkkilä.

Suunnitelmiin selkeitä tavoitteita

Marja Erkkilä toivoo, että tasa-arvosuunnitelma otetaan osaksi työpaikan normaalia kehittämistyötä.

– Liikkeelle kannattaa lähteä pienin askelin. Tasa-arvosuunnitelmista ei kannata tehdä maailmoja syleileviä julistuksia, vaan mieluummin kirjata niihin konkreettisia, realistisia tavoitteita.

Marja Erkkilä kehottaa työntekijöitä aktiivisuuteen, vaikka tasa-arvon edistäminen ja tasa-arvosuunnitelman ja palkkakartoituksen laatiminen on työnantajan vastuulla. Tasa-arvosuunnitelma on kuitenkin lain mukaan laadittava aina yhteistyössä henkilöstön edustajien kanssa.

– Työntekijöillä on oikeus tasa-arvosuunnitelmaan ja työntekijät voivat vaatia palkkakartoitusta, jos työnantaja ei oma-aloitteisesti ryhdy sitä laatimaan.

Tasa-arvolautakunta voi tasa-arvovaltuutetun esityksestä tarvittaessa sakon uhalla velvoittaa työnantajan määräajassa laatimaan tasa-arvosuunnitelman.

Erkkilän mukaan tasa-arvosuunnitelman ei välttämättä tarvitse olla erillinen, vaan se voi olla osa esimerkiksi henkilöstösuunnitelmaa tai työsuojelun toimenpideohjelmaa.

Syrjinnän kielto koskee kaikkia

Syrjinnäksi laissa määritellään eri asemaan asettaminen sukupuolen perusteella tai synnytyksestä ja raskaudesta johtuen. Syrjintää on myös sukupuolten asettaminen eri asemaan näennäisesti neutraalilta vaikuttavan säännöksen tai käytännön nojalla tai vanhemmuuden perusteella. Syrjinnäksi määritellään myös seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä.

Marja Erkkilä korostaa, että velvoite edistää tasa-arvoa työelämässä ja syrjinnän kielto koskee kaikkia työnantajia, vaikka velvoite tasa-arvosuunnitelman laatimiseen ja palkkakartoituksen tekemiseen on rajattu koskemaan yhteistoimintalain mukaisesti vain yli 30 hengen työpaikkoja.

Eduskunta kiinnitti lain käsittelyn yhteydessä huomiota siihen, että määräaikaiset työsuhteet kohdistuvat erityisesti synnytysikäisiin naisiin. Lakiin liitetyssä lausumassa eduskunta edellyttää hallituksen selvittävän, miten nuorten naisten työsuhteiden katkonaisuutta voitaisiin vähentää. Eduskunta patistaa hallitusta myös toimiin vanhemmuudesta työnantajille aiheutuvien kustannusten jakamisesta yhteisvastuullisesti kaikkien työnantajien kesken.

Kesäkuun alussa voimaan astuva uusi laki on haasteellinen työpaikkojen ohella myös viranomaisille ja työmarkkinajärjestöille. Viranomaiset ja järjestöt ovat käynnistämässä nopealla aikataululla lakiin liittyvää tiedotusta ja koulutusta.

Eduskunta on velvoittanut hallituksen seuraamaan tasa-arvolain toteutumista. Hallituksen on annettava asiasta selvitys eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle vuoden 2009 loppuun mennessä.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 3.5.2005 nro 4/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)