vane.jpg (302 bytes)

nettivinkit.jpg (2754 bytes)

Näin selviät kesätöissä

pi-nu.gif (132 bytes) Suojele itseäsi työtapaturmilta
pi-nu.gif (132 bytes) Kesätöihin 2 viikoksi
pi-nu.gif (132 bytes)
Ulkomaille ehtii vielä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kesätyöntekijä on eri asemassa kuin muut työntekijät, sillä useinkaan hänellä ei ole aiempaa kokemusta työstä. Juuri sen takia kesätyöntekijän pitääkin olla tarkkana työsuojelu- ja työaikasäännösten kanssa.

Nuori kesätöissä hotellin reseptionissa. Foto: MARJUT VAINIOAivan aluksi kannattaa vaatia työsopimus kirjallisena. Tällä välttää monta työelämässä vaanivaa ongelmaa. Suullinenkin sopimus on sitova, mutta riitatilanteissa kesätyöntekijän sana työnantajan sanaa vastaan ei paljoa paina.

Työsopimukseen pitää merkitä sopijaosapuolet, työsuhteen kesto, noudatettava työehtosopimus, työaika, työn aloittamispäivä, tehtävänimike, palkka, luontaisedut ja vuosiloma. Heti alkuun on viisasta ottaa selvää, vaatiiko työnantaja kertyvät lomapäivät pidettäväksi työsuhteen aikana vai voiko ne ottaa lopuksi rahana ulos. Määräaikaisuuden peruste on hyvä saada paperille siltä varalta, että työsuhde uusitaan joskus myöhemmin.

Ensimmäistä kertaa kesätyöhön menevän kannattaa luetuttaa työsopimus luottamusmiehellä, mieluiten ennen sopimuksen allekirjoittamista. Muutoinkin sietää alla tarkkana, sillä liitoissa tiedetään, että kesätyöntekijöille ei välttämättä makseta ilta- ja vuorolisiä ja lomakorvauksia. Palkkalaskelma kannattaa tarkistaa joka kerta.

Vaadi opastusta

Ennen kuin työt aloitetaan työntekijä pitää lain mukaan perehdyttää tehtäväänsä sekä työhön ja laitteisiin liittyviin riskitekijöihin ja mahdollisiin turvalaitteisiin. Kannattaa vaatia kunnon vastauksia ja opastusta, sillä kesätöiden alettua asiantuntijat ja vanhemmat työntekijät saattavat olla lomalla.

Jos työntekijä on alle 18-vuotias, työnantajan on huolehdittava, että hän saa tasoistaan opetusta ja opastusta.

Työturvallisuudesta huolehtiminen ei kuulu enää vain työnantajalle, vaan työntekijän pitää ilmoittaa heti havaitsemistaan puutteista. Vaarallisesta työstä saa aina kieltäytyä. Jos työ näyttää vaarantavan työntekijän tai jonkun lähellä olevan terveyden, se pitää keskeyttää. Asiasta kannattaa neuvotella työsuojeluvaltuutetun, työsuojelupäällikön tai luottamusmiehen kanssa.

Alle 18-vuotiaita ei saa laittaa kaikkeen työhön. Työnantajan on huolehdittava, että "työ ei vaaranna nuoren henkistä tai fyysistä kehitystä "ja ettei työ vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin on kohtuullista" nuorelta odottaa.

Osa töistä on luokiteltu vaarallisiksi ja niiden teko on rajattu nuorilta joko kokonaan tai osittain, esimerkiksi alle 18-vuotias ei saa käsitellä kaikkia kemikaaleja. Työsuojelupiirissä tiedetään, mitkä työt on kielletty nuorilta.

Tarkkana tunneista

Täysi-ikäiset kesätyöntekijät saavat työskennellä yhtä pitkään kuin vakinaisetkin. Sen sijaan alle 18-vuotiaiden työaika on rajattu.

Alle 18-vuotiaat eivät saa työskennellä päivässä missään nimessä pidempään kuin 9 tuntia, viikossa 48 tuntia. Jos työntekijä on alle 15 vuotta, enimmäismäärät ovat 7 tuntia päivässä ja 35 tuntia viikossa.

Nuorella ei saa teettää yötyötä. 15-vuotta täyttänyt nuori voi työskennellä klo 6–22 välillä, SAK:n kesäduunaripuhelinmutta kotitaloustöissä työnantajan kodissa erityisestä syystä enintään klo 23:een, jos työntekijä siihen suostuu.

Alle 15-vuotiaiden työaika on sijoitettava klo 8–20 välille. 15-vuotiaalle tulee taata keskeytymätön 12 tunnin lepoaika vuorokaudessa, nuoremmalle 14 tuntia.

Jos työaika kestää vuorokaudessa enemmän kuin 4,5 tuntia, nuorelle pitää antaa vähintään yksi puolen tunnin lepoaika, jolloin hän saa poistua työpaikalta.

  • Nuoria työntekijöitä koskevista säännöksistä enemmän Työterveyslaitoksen sivuilta kohdasta "nuoret ja työ" www.ttl.fi/internet/suomi/
  • Sosiaali- ja terveysministeriön luettelo nuorille työntekijöille vaarallisista töistä www.finlex.fi/linkit/sd/20020128
  • SAK:n kesäduunari-puhelin päivystää toukokuusta elokuuhun numerossa 0800-179 279.

 

 

Suojele itseäsi työtapaturmiltaalkuun

Alle 24-vuotiaille sattui vuonna 2002 yhteensä 12 413 työtapaturmaa. Mukana ovat vain kirjatut tapaukset. Pahimmissa työtapaturmissa lähtee henki, mutta moni tapaturma jättää pysyvän vamman tai ainakin ikuiset jäljet.

Kesätöihin sahalle mennyt menetti oikean kätensä rannetta myöten, kun häntä ei ollut opastettu tarpeeksi hyvin heilurisirkkelin käyttöön. Koska kesätyöntekijää ei ollut varoitettu työn vaaroista eikä sirkkelin terää ollut suojattu ohjeiden mukaisesti, hän sai tuntuvat korvaukset vahingosta. Oikeuden mukaan kokenut työntekijä olisi ymmärtänyt välttää vaaran.

 

Kesätöihin 2 viikoksialkuun

Usealla alalla voi tehdä lyhyen kesäpestin. "Tutustu työelämään ja tienaa" -mallissa ovat mukana miltei kaikki teollisuudenalat ja palvelusektorilta mm. kauppa ja apteekki. Ideana on, että nuori itse hankkii kesätyöpaikan kahdeksi viikoksi. Työnantaja maksaa tältä ajalta lomakorvauksineen yhteensä 250 euroa.

"Tutustu työelämään ja tienaa" -malli on käytössä vain niillä aloilla, joilla työnantaja- ja työntekijäliitto ovat siitä sopineet. Lisää tietoa hankkeesta ja mukana olevista aloista Taloudellinen tiedotustoimiston sivuilta

 

Ulkomaille ehtii vieläalkuun

Jos ei liikaa nirsoile kesätyön pituuden, palkan ja laadun kanssa, ulkomaille ehtii vielä hyvin kesätöihin. Sadonkorjaajista ja tiskareista tuntuu olevan pula ympäri Euroopan.

Palkkatyöläinen 3.5.2005 nro 4/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 4/2005

PT:n nro 4/05 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Liittofuusiot
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit

Kesätöissä