vane.jpg (302 bytes)

nettivinkit.jpg (2754 bytes)

Lähteet:
www.tela.fi
www.etk.fi
www.finnlex.fi
, josta myös teurastamoiden, makkaratehtaiden ja einestehtaiden työehtosopimus.

ELÄKKEET

Milloin eläkkeelle, millä ehdoin

pi-nu.gif (132 bytes) Ehtoja ei voi heikentää
pi-nu.gif (132 bytes) 
Eläkkeelle ei saa pakottaa

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Harvassa työehtosopimuksessa on selvästi sanottu, että työntekijän pitää irtisanoutua tullessaan eläkeikään. Työtuomioistuin on katsonut, että ellei selvää sopimussäännöstä eläkeiästä ole, eläkkeelle jäädään lain säätämässä iässä, vaikka työpaikalla olisi toisenlaisia käytäntöjä.

Ensi vuoden alusta täyden työeläkkeen saa kaksi vuotta nykyistä aiemmin, 63 vuoden iässä. Töistä ei ole pakko irtisanoutua, vaan töissä voi jatkaa 68-vuotiaaksi. Mitä pidempään jaksaa työskennellä, sen paremman eläkkeen saa. Eläkettä kertyy 4,5 prosenttia joka vuodelta 63 ikävuoden jälkeen. Jo 53-vuotiaana karttumaprosentti nousee 1,5:stä 1,9:ään.

Samalla poistuu eläkkeiden yhteensovittaminen, joka on pitänyt enimmäiseläkkeen 60 prosentissa työtulosta. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi työntekijän ansaitsema työeläke on pienentänyt hänen kuntaeläkettään reippaasti ja näin alentanut hänen kokonaiseläkettään pysyvästi.

Mikäli eläkkeelle haluaa vuodenvaihteen jälkeen jo 62:n ikäisenä, eläke pienenee pysyvästi. Eläkkeelle jääneen eläke kutistuu 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta ennen 63 vuoden ikää.

Nuorellekin työstä eläkettä

Työntekijän eläke alkaa vuoden alusta karttua jo 18 ikävuodesta alkaen. Samalla osa palkattomista vapaista, mm. ansiosidonnainen vanhempainvapaa ja opiskelu, kerryttää vastedes eläkettä.

Kaikki palkkatulosta tämän vuoden loppuun mennessä saadut eläkekarttumat säilyvät. Lisäksi eläke karttuu tulevaisuudessa jokaiselta työvuodelta. Tähän saakka eläkkeen määrän on ratkaissut viimeisen 10 vuoden tulot.

Vuoteen 2011 asti työntekijä saa eläkkeen joko vanhan tai uuden järjestelmän mukaan riippuen siitä, kumpi on hänelle parempi. Työntekijän on kuitenkin pysyttävä samassa, viimeistään tänä vuonna alkaneessa työsuhteessa eläkeikäänsä saakka.

Tulevaisuudessa eläkkeen määrään vaikuttaa sekin, kuinka pitkään ikäluokan odotetaan elävän: Mitä pidempään, sen pienempi eläke. Ensimmäisen kerran tämä ns. elinaikakerroin vaikuttaa vuonna 2015. Täyden eläkkeen saa silloin vasta, kun työskentelee neljä kuukautta 63-vuotispäivänsä jälkeen.

Osa-aikaeläkkeessä kaksi systeemiä

Osa-aikaeläkkeelle jo ehtineiden edut ja karttumat pysyvät nykyisellään.

Ensi vuoden alusta vuonna 1946 ja sitä ennen syntyneet voivat jäädä vastedeskin osa-aikaeläkkeelle 56–64-vuotiaina. Eläkettä osa-aikatyöstä karttuu 60-vuotiaaksi 1,5 prosenttia, sen jälkeen 2,5 prosenttia.

Vuonna 1947 ja sen jälkeen syntyneet voivat hakeutua osa-aikaeläkkeelle 58-vuotiaina. Eläkettä karttuu osa-aikatyöstä 1,9 prosenttia ja 63 vuoden iästä eteenpäin 4,5 prosenttia.

Teurastamoiden, makkaratehtaiden ja einestehtaiden työehtosopimuksessa mainitaan erityisesti, että osa-aikaeläkkeelle ja osa-aikalisälle siirtyvät saavat työajan lyhennysvapaansa, kun joka toinen viikko työtunteja on 24 ja joka toinen viikko 32. Työtuomioistuin on antanut asiasta päätöksen.

Sopimuksessa mainitaan myös, että enintään kuukauden pituinen ay-koulutus ei vähennä eläke-etuuksia.

Työttömille uusi "kassaputki"

Yksilöllinen varhaiseläke lopetetaan, mutta työkyvyttömyyseläkkeen myöntämisessä otetaan aiempaa painokkaammin huomioon, jaksaako pitkän työuran tehnyt jatkaa kuluttavassa työssään.

Työttömyyseläke lopetetaan asteittain. Ennen vuotta 1950 syntyneet pääsevät vastedeskin vanhojen ehtojen mukaisesti työttömyyseläkkeelle. Jos ansiosidonnaiset työttömyyspäivät päättyvät 62-vuotispäivän jälkeen, työtön ohjataan suoraan vanhuuseläkkeelle.

Myöhemmin syntyneiltä työttömyysputki suljetaan. Sen tilalle tulee ns. "kassaputki". 57 vuotta täyttäneen työttömän työttömyyspäivärahakautta pidennetään. 62-vuotiaana hän voi valita, pysyäkö työmarkkinoiden käytettävissä vai jäädäkö vanhuuseläkkeelle.

Vielä tänä vuonna satunnaisesti työtä tekevä työttömyys- tai työkyvyttömyyseläkkeellä oleva ei kartuta eläketurvaansa. Ensi vuoden alusta satunnaiset työt lisäävät näiden eläkeläisten eläkettä, karttuma on 1,5 prosenttia ansiosta.

 

Ehtoja ei voi heikentääalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Yritys ilmoitti heikentävänsä siivoojien eläke-ehtoja säästösyistä.

Työntekijät olivat kunta-alan työehtosopimuksen piirissä ja siten myös eläke-ehdot määräytyivät sopimukseen kuuluvan liitteen mukaisesti. Yritys katsoi, että se ei ollut allekirjoittanut kyseistä sopimusta, sillä liike oli siirtynyt sille liikkeenluovutuksella.

Työtuomioistuimen mukaan liikkeenluovutuksessa myös sopimukset liitteineen siirtyvät uudelle omistajalle. Siivoojien eläke-edut piti palauttaa sopimuksen mukaisiksi. (TT:1993-21)

 

Eläkkeelle ei saa pakottaaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Työntekijän olisi talon tavan mukaan pitänyt jäädä 60-vuotiaana eläkkeelle. Hän halusi kuitenkin työskennellä pidempään.

Työnantajan mukaan henkilökunnalle hankittu lisäeläke tarkoitti sitä, että työsuhde päättyi 60 vuoden iässä. Työntekijä tuli kuitenkin töihin tämän iän täytettyään, jolloin työnantaja ilmoitti työsuhteen puretuksi.

Tuomioistuimen mukaan lisäeläke ei velvoittanut työntekijää jäämään eläkkeelle 60 vuoden iässä. Lisäeläke vain mahdollisti aiemman eläkeiän, ei pakottanut eläkkeelle. Työntekijä sai tuntuvan korvauksen. (TT:1990-65)

Palkkatyöläinen 15.12.2004 nro 10/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 10/2004

Pt:n etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Kaamos
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit