vane.jpg (302 bytes)

ajan.jpg (4918 bytes)

"UPM:n yhteiskuntavastuu" siirtää vastuun yhteiskunnalle

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Eläkejärjestelyjä 200 työntekijälle ja työ- tai opiskelupaikka 150 muuttohalukkaalle. Siinä UPM-Kymmenen lupaukset niille 672 puutuotetoimialan työntekijälle, jotka sanotaan irti.

– Tyhjiä lupauksia, sanoo pääluottamusmies Markku Korva Pietarsaaren Alholman sahalta, jossa puolet työntekijöistä menettää nyt työpaikkansa.

Pääluottamusmies Markku Korva on pahoillaan, että heidänkin yt-neuvottelut ovat todellisuudessa olleet pelkkää teatteria. Foto: ESA MELAMETSÄ– Me vaadimme alueellisia, räätälöityjä ammattikursseja – meille tarjottiin työvoimatoimiston järjestämiä valmennuskursseja, joilla opiskellaan työnhakua.

Työntekijät halusivat, että yrityksen vastuu jatkuisi uudelleenkoulutuskurssien jälkeen työtarjouksilla. Yhtiön Suomessa olevista 25 000 työntekijästä vaihtuu vuosittain lähes tuhat.

UPM:n nyt ilmoittamat 150 opiskelu- ja työpaikkaa ovat Itä-Suomessa. Korva sanoo, että yhtiö tietää hyvin, ettei väki muuta sinne Länsi-Suomesta.

– Se tarjous oli puhdasta taktiikkaa. Näin yritys syyllistää jo muutenkin kärsiviä työntekijöitä, hän toteaa katkerasti.

UPM:n aiemmin vaalima yrityksen yhteiskuntavastuun periaate on saanut nyt uuden tulkinnan.

– Pallo heitetään takaisin yhteiskunnalle. UMP näkee asian niin, että vastuu on yhteiskunnan, ei enää yrityksen, Markku Korva sanoo.

Yksi uudelleenkoulutuskurssi tosiaan järjestetään parillekymmenelle hengelle Lotilassa. Kurssi täyttynee hetkessä, kun melkein 200 henkeä jää työttömäksi Viialan vaneritehtaan lopettaessa toimintansa.

Yt-neuvottelut pelkkää teatteria

Kun määräaikaiset lasketaan mukaan, irtisanottavien määrä on melkein 750 eli juuri se määrä työpaikkoja, joka oli teurastuslistalla, kun yt-neuvottelut aloitettiin. Neuvotteluja Korva sanoo pelkäksi teatteriksi.

– UPM piti jääräpäisesti kiinni suunnitelmastaan. Olin tosi yllättynyt, ettei yhtiö osoittanut pienintäkään halua tulla työntekijöitä vastaan. Politiikka on muuttunut, sillä ennen UPM:ää pidettiin turvallisena työnantajana, joka välittää henkilöstöstään, hän sanoo.

Pääluottamusmies Korva herättelee etenkin eduskuntaa. Yhteistoimintalakiahan uusitaan pian. Silloin laki on saatava toimivaksi, se ei saa enää olla kuollut kirjain.

– Työnantajien linja on muuttunut kovemmaksi, uusliberalistisemmaksi. Globalisaatio on kunniassa ja ainoa tärkeä asia on pörssin miellyttäminen. Ihmisten ja heidän tulevaisuutensa uhraamisella ei ole mitään väliä.

Yhtiön osavuosikatsaus tuli kaksi päivää ennen irtisanomisviestiä. Tulos ennen rahoituseriä oli 243 miljoonaa euroa, 86 miljoonaa enemmän kuin viime vuoden heinä–syyskuussa.

– Tuloksesta riittäisi jotain todelliseen jälkihoitoonkin.

Työntekijät katkeria ja ymmällään

Alholman sahalla 26 henkeä tuupataan nyt pakolla eläkeputkeen. Korva ei ole kuullut, että kukaan lähtisi vapaaehtoisesti. Aluksi ilmoitetun 90 sijaan 81 joutuu lähtemään. Vähennys johtuu vain siitä, että jotkut ovat jo vaihtaneet muihin hommiin, saaneet eläkepäätöksen tai ovat määräaikaisia.

Torstaiaamuna 28. lokakuuta työnantaja ilmoitti neuvotteluryhmälle lopputuloksesta. Henkilöstön kokoukseen saakka Alholmassa ei ehditty. Irtisanomispäätös levisi kulovalkean tavoin ja puolilta päivin työntekijät ja toimihenkilöt marssivat ulos.

Päivä on nyt ehtinyt iltapäivän puolelle, mutta pääluottamusmies ei tiedä vieläkään, ketkä joutuvat lähtemään ja ketkä saavat jäädä. Listan hän on saanut eteensä vasta tällä viikolla.

– Se on työnantajan oma ehdotus. Totta kai lista käydään yhdessä läpi, mutta peli on nollasummapeliä. Jos joku nimi pyyhitään yli, niin joku toinen pannaan tilalle, hän sanoo.

Puuliitto on julistanut tiistaiksi päivän mittaisen lakon UPM-Kymmene Woodsin 22 työpaikalle. Liitto on Korvan mukaan yrittänyt välttää työtaistelua hinnalla millä hyvänsä ja toivonut todellisia neuvotteluja.

Ingegerd Ekstrand
Foto: Esa Melametsä

Palkkatyöläinen 3.11.2004 nro 9/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)