vane.jpg (302 bytes)

nettivinkit.jpg (2754 bytes)

(Lähteenä www.finlex.fi, josta työsuojelulaki ja
Puhdistus- ja siivousalan työntekijöitä koskeva työehtosopimus,
Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimusvasara.gif (4162 bytes)
ja Malmikaivosten työehtosopimus)

pi-nu.gif (132 bytes) Työvälineiden tarkistus
pi-nu.gif (132 bytes) Omaisuuteen kohdistunut rike

TYÖVÄLINEET

Kumpi hankkii,
kuka huoltaa

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Työssä tarvittavat välineet ovat joko työnantajan tai työntekijän omaisuutta. Useimmiten niiden hankkiminen kuuluu työnantajalle. Työntekijän tehtävänä on paitsi käyttää niitä oikein myös huolehtia niiden kunnosta ja joskus säilytyksestäkin.

Työvälineiden turvallisuuden ja kunnon tahallisesta tai huolimattomuudesta johtuvasta laiminlyönnistä määrätään vähintään sakkoihin.

Työnantaja vastaa, että käytettävät työvälineet ovat säännösten mukaisia, tarkoituksenmukaisia ja soveltuvat kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin.

Työnantajan on miettivä ennen työvälineiden käyttöönottoa, miten ne vaikuttavat työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen sekä voivatko ne aiheuttaa vaaran. Lisäksi on huolehdittava, että työnteko on turvallista myös vammaisille ja muille erityistä huolta terveytensä takia tarvitseville työntekijöille, esimerkiksi raskaana oleville naisille.

Työvälineet "valittava, mitoitettava ja sijoitettava" ergonomisesti oikein työntekijän mukaisesti siten, että hän pystyy vaihtelemaan työasentoja.

Työvälineen asentajan on huolehdittava siitä, että valmistajan ohjeita noudatetaan ja että työväline saatetaan mahdollisine suojalaitteineen asianmukaiseen kuntoon.

Työntekijän on hoidettava, puhdistettava ja huollettava työvälineitä asianmukaisesti.

Ohjeistus ja oikea käyttö

Työnantajan pitää perehdyttää työntekijä "työssä käytettäviin välineisiin ja oikeaan käyttöön". Ennen uusien työvälineiden käyttöönottoa työntekijälle tulee neuvoa turvalliset työtavat.

Työntekijää tulee opettaa ja ohjata välineiden säädössä, puhdistuksessa sekä huolto- ja korjaustöissä. Hänelle pitää opettaa myös, mitä mahdollisessa häiriö- tai poikkeustilanteessa tulee tehdä. Työnantajan on rajattava työvälineen vaara-aluetta suoja- ja turvalaitteilla sekä sijoituksella.

Työntekijän on käytettävä työvälineitä ja niissä olevia turvallisuus- ja suojalaitteita saatujen ohjeiden mukaisesti sekä "ammattitaidon ja työkokemuksen perusteella muutoinkin oikein".

Malmikaivosten työehtosopimuksessa todetaan, että työnantajan omistamia "työvälineitä on hoidettava hyvin ja käsiteltävä työssä varovasti ja huolellisesti". Jos työntekijä aiheuttaa tahallaan tai huolimattomuuttaan vahinkoa hallussaan oleville työnantajan välineille, hänen pitää korvata aiheuttamansa vahinko.

Viat ja suojalaitteet

Työvälineen turvallisuus on testattava ennen sen käyttöönottoa, mahdollisen vikatilanteen sekä määräaikaishuollon jälkeen. Tarkastuksen saa tehdä vain pätevä henkilö. Hän voi olla myös työpaikan ulkopuolinen henkilö. Vaarallisen työvälineen saa tarkastaa vain asiantuntijayhteisö tai riippumaton asiantuntija.

Käyttöönotto- tai määräaikaistarkastuksen tekijän on kerrottava työvälineessä havaitsemistaan vioista ja puutteellisuuksista sekä annettava ohjeet niiden korjaamiseksi tai poistamiseksi.

Jos työntekijä havaitsee työvälineissä vian tai puutteellisuuden, joka voi haitata tai vaarantaa työpaikalla olevien terveyttä tai turvallisuutta, hänen on ilmoitettava siitä heti työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Työntekijän pitää poistaa vika tai puute, jos hänen ammattitaitonsa, kokemuksensa ja hänen saamansa ohjeistus ja opetus siihen riittävät.

Työnantajan on ilmoitettava työntekijöille ja työsuojeluvaltuutetulle, mihin toimiin hän on ryhtynyt tai ryhtyy haitan tai vian korjaamiseksi.

Työvälineeseen kuuluvaa turvallisuus- tai suojalaitetta ei saa ottaa pois päältä. Mikäli niin on pakko menetellä, osa on laitettava pikimmiten takaisin ja kytkettävä päälle.

Jos työvälineessä on merkintä mahdollisesta vaarasta, merkintää ei saa missään nimessä poistaa.

Säilytys ja vastuut

Maa- ja vesirakennusalan työehtosopimuksessa työnantajan kuuluu hankkia työkaluja, siis työvälineitä, varten eristetty lukittava tila. Työnantaja vakuuttaa työntekijöiden vaatteet ja työkalut murron ja tulipalon varalta. Kuitenkin työnantajan työkalut on vietävä niille varattuun paikkaan ja niistä vastaa työnantaja. Jos työntekijän työkaluja on säilytetty työkalusuojassa ja ne katoavat murron yhteydessä, työnantaja vastaa kadonneesta omaisuudesta.

Puhdistus- ja siivousalan työntekijöitä koskevassa työehtosopimuksessa todetaan työvälineistä ainoastaan, että "työnantaja huolehtii siivousvälineiden ja -aineiden kuljetuksesta työpaikalle".

 

Työvälineiden tarkistusalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Asiakkaalta murtui käsi, kun hän kaatui aerobic-tunnilla step-laudalta, jossa ei ollut liukuesteitä. Henkilökunta selitti onnettomuutta sillä, ettei sillä ollut tuntien välissä aikaa tarkistaa lautojen kuntoa. Työpaikalla tiedettiin, että kunnollisten steppilautoja seassa oli viallisia.

Korkein oikeus katsoi, että henkilökunnan olisi pitänyt kehottaa asiakkaita tarkistamaan välineiden kunto ennen tuntia. Myös asiakkaan olisi kokemuksensa perusteella pitänyt olla tarkkaavaisempi. Oikeus tuomitsi työnantajan maksamaan 60 prosenttia asiakkaalle aiheutuneesta vahingosta. (KKO: 2003:70)

 

Omaisuuteen kohdistunut rikealkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kuljettaja oli reilun vuoden mittaan ajanut kaksi kolaria, kaksi kertaa tieltä ja saanut asiakkailta moitteita nopeasta ajotyylistä. Työnantajan puhutteluista ja kirjallisesta varoituksesta huolimatta kuljettaja ei muuttanut ajotapaansa.

Työnantaja purki työsuhteen. Sen mukaan työntekijä oli aiheuttanut yhteensä noin 33 600 euron vahingot ajokalustolle ja vaarantanut asiakkaiden turvallisuuden.

Työtuomioistuimen mukaan työntekijän ajotapa sekä rikkeiden kohdistuminen matkustajien turvallisuuteen ja työnantajan omaisuuteen sekä rikkeiden uusiutumisen vaara riittivät perusteiksi työsuhteen purkuun. (TT:2002-1)

Palkkatyöläinen 3.11.2004 nro 9/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 9/2004

PT:n 9/04 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Miten kuljetusala rullaa
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit

Työvälineet