vane.jpg (302 bytes)

kol.jpg (3306 bytes)

SAK:n historian tutkija Tapio Bergholm  

Tapio Bergholm

Nelikanta yhä
keskuudessamme

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Suomi menetti talvi- ja jatkosodassa maata ja miehiä. Se oli rauhan tultua köyhä maa, jonka oli maksettava suuret sotakorvaukset Neuvostoliitolle. Elintarvikkeista, asunnoista, polttoaineista ja tuontitavaroista oli puutetta. Lähes kaikkien tuotteiden kysyntä ylitti tarjonnan, joten inflaatiopaine oli kova. Rauhan tulo johti myös sota-aikana muotoutuneen hinta- ja palkkasäännöstelyn muutokseen.

Suomen työelämää ja sosiaaliturvaa ovat toisen maailmansodan jälkeen muovanneet työnantajajärjestöt ja ammattiyhdistysliike. Ne saavuttivat vaikutusvaltaa, kun ammattiyhdistysjärjestäytyminen nousi 1944–47.

Valtiovalta huomioi jatkosodan jälkeen nopeaan kasvuun lähteneet työmarkkinajärjestöt 19. 6. 1945 annetussa palkkasäännöstelypäätöksessä. Uusi palkkapäätös oli pantava toimeen työehtosopimusten kautta. Suomen työmarkkinasuhteiden kolmikanta sai kivijalkansa kesäkuussa 1945, kun hallituksen tekemä palkkapäätös vauhditti työehtosopimusjärjestelmän läpimurtoa.

Tätä ennen oli luotu perusta Suomen tulonjakopolitiikan nelikannalle, jossa osapuolina olivat valtiovalta, työnantajat, maataloustuottajat ja ammattiyhdistysliike. Paasikiven hallitus päätti touko-kesäkuussa 1945 maatalouden hintojen ja palkkojen tasokorotuksesta. Hallitus kytki maatalouden ansiotason maatyöntekijöiden palkkaratkaisuun, joka taas kytkeytyi 19. 6. 1945 palkkapäätöksen mukaan muiden alojen säännösteltyihin palkkoihin.

Hinta- ja palkkasäännöstelyyn tehdyt olennaiset muutokset ja pulatalouden vähittäinen väistyminen eivät muuttaneet tulonjakokamppailun perusasetelmaa. Suomen Työnantajain Keskusliitto (STK), Maataloustuottajain Keskusliitto (MTK) ja Suomen Ammattiyhdistysten Keskusliitto (SAK) esittivät jäsenistönsä puolesta vaatimuksia valtiovallalle. Ne koettivat vaikuttaa hinta- ja palkkapolitiikan lisäksi myös verotus-, ulkomaankauppa ja sosiaaliturvaratkaisuihin.

MTK ja SAK olivat tärkeimmät kansalaisjärjestöt 1940- ja 1950-luvuilla. MTK:n ja SAK:n väliset ristiriidat ovat näinä vuosina usein merkittävämpiä kuin STK:n ja SAK:n vastakkainasettelu. Maataloustuotteiden kuluttajahintojen painaminen alas tuonnin tai valtion maksamien subventioiden avulla oli SAK:n ajama linja. MTK taas vaati maanviljelijöiden ansiotason kytkemistä yleiseen ansiotasoon mahdollisimman edullisin ehdoin. Rintalinjat eivät olleet viivasuorat, kun useat ihmiset olivat saman vuoden aikana kuluttajia, palkkatyöläisiä ja pienviljelijöitä.

MTK:n onnistui ajaa tavoitteensa osaksi lainsäädäntöä vuosina 1956 ja 1958, jolloin molemmilla kerroilla pääministerinä oli sosialidemokraatti K.-A. Fagerholm. Maatalouden hinnat saivat sekä tuontisuojan että kytköksen yleisen ansiotason kehitykseen. Nämä periaateratkaisut säilöivät Suomen tulonjaon nelikantamallin väestö- ja elinkeinorakenteen muutoksen aiheuttamia paineita vastaan.

Nelikanta on yhä keskuudessamme.

Valtiovalta tekee yhä ratkaisuja, jotka siirtävät muiden sektoreiden luomaa varallisuutta kansainvälisesti kilpailukyvyttömän maataloustuotannon tueksi.

Kirjoittaja on SAK:n historiantutkija.

Palkkatyöläinen 7.4.2004 nro 3/04

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 3/2004

PT:n 3/04 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Harmaa talous
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina

Kari Tapiola:
Sotaväen sukat ja siniset paidat
Tapio Bergholm:
Nelikanta yhä keskuu-
dessamme
Simon pakina:
Herrasmiehen hermosota

vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit