vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

euay.jpg (8466 bytes)pi-nu.gif (132 bytes) Vauhtia EWC-direktiiviin
pi-nu.gif (132 bytes) DGB:ssä näkemyseroja
pi-nu.gif (132 bytes) EP:n vaalit 13.6.2004
pi-nu.gif (132 bytes) Italia äänestää työlaista
pi-nu.gif (132 bytes) Histadrutin Perez puoluejohtajaksi?
pi-nu.gif (132 bytes) EU-tulokkailla halvimmat hinnat

 

Vauhtia EWC-direktiiviinalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  EU:n komissio on pannut vauhtia yritysneuvostodirektiivin uudistamiseen pyytämällä siitä Euroopan talous- ja sosiaalikomitean ETSK:n lausuntoa. Lausuntoluonnos on ollut jo kertaalleen ETSK:n käsittelyssä ja sen on tarkoitus valmistua syksyyn mennessä. ETSK on kiinnittänyt luonnoksessa huomiota mm. siihen, että työntekijöitä pitää kuulla ajoissa, neuvostojen rakenteiden muuttamisen säädökset puuttuvat, ongelmien vaikutusta yli rajojen ei oteta huomioon, yritykset ovat erilaisia, ay-edustajien asema on epäselvä, kolmen vuoden perustamisaika on ylipitkä ja yritysfuusioiden yhteydessä syntyviin ongelmiin ei ole kiinnitetty huomiota.

Vuoden 2002 lopulla eurooppalaisia yritysneuvostoja oli 639 ja niiden piirissä 11 miljoonaa työntekijää. EU:n uusista jäsenmaista edustajia oli 30 prosentissa neuvostoja.

 

DGB:ssä näkemyserojaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Saksan keskusjärjestön DGB:n jäsenliitot suhtautuvat eri tavalla pääministeri Gerhard Schröderin säästökuuriin. Metalliliitto IG Metall ja palvelualojen Verdi vastustavat jyrkästi "Agenda 2010" -nimellä tunnettua ohjelmaa. Myös DGB:n puheenjohtaja Michael Sommer on syyttänyt Schröderiä hyvinvointivaltion romuttamisesta, ja suurimmat liitot ovat organisoineet massamielenosoituksia säästösuunnitelmaa vastaan.

DGB:n jäsenliitoista mm. Kemia kritisoi jyrkkiä vastatoimia ja varoittaa ay-liikkeen ajautuvan helposti ulkoraiteelle. Liiton mielestä hallituksen kanssa tulisi neuvotella kompromissista. Eripuraisen DGB:n puheenjohtaja Sommer on joutunut pyörtämään jyrkimmät lausuntonsa ja pitää parhaimpana vaikuttaa Agenda 2010:n sisältöön, kun paketti esitellään syksyllä parlamentissa.

 

EP:n vaalit 13.6.2004alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Euroopan parlamentin puhemies, irlantilainen Pat Cox, 51, pitää poliittista tahtoa instituutioita tärkeämpinä. Irakin kriisi on hänen mielestään hyvä esimerkki yhteisen poliittisen tahdon merkityksestä.

EP on pitänyt EU:n tulevaisuuskeskustelussa matalaa profiilia. Coxin mielestä EU:n tulee säilyttää perusrakenteensa, joitain tarkistuksia siihen tulee tehdä. EP kykenee hänen mielestään työskentelemään tehokkaasti myös EU:n laajentumisen jälkeen.

Pat Cox vieraili Suomessa kierroksellaan muistuttamassa EU:n parlamentin vaaleista, jotka pidetään 13.6.2004. Puhemiehenä liberaaleja edustava Cox on ollut vähän yli vuoden.

 

Italia äänestää työlaistaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Italiassa järjestetään 15.-16. kesäkuuta kansanäänestys työlain pykälästä 18. Voimassa olevan lain mukaan yli 15 työntekijän työpaikoilta ei saa irtisanoa ketään ilman pätevää syystä. Nyt italialaisilta kysytään, voiko 15 työntekijän rajan poistaa. Ketään ei siis saisi irtisanoa ilman pätevää syytä. Äänestys järjestetään lähinnä kommunistien vaatimuksesta. Silvio Berlusconin hallitus haluaisi sen sijaan päästä eroon koko irtisanomissuojapykälästä.

Äänestyksen ei odoteta ratkaisevan ongelmaa.

 

Histadrutin Perez puoluejohtajaksi?alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Israelin ay-keskusjärjestön Histadrutin puheenjohtaja Amir Perez, 51, harkitsee ehdokkuutta työväenpuolueen johdossa. Puolue hävisi alkuvuoden vaaleissa oikeistolaiselle Likudille ja puheenjohtaja Amram Mitzna ilmoitti jättävänsä tehtävän. Perez on kritisoinut työväenpuoluetta yleispolitiikan korostamisesta työntekijöiden edun kustannuksella. Hän on toiminut sosiaaliasioita painottavassa Yksi kansa -puolueessa, mutta harkitsee paluuta työväenpuolueeseen.

Histadrutin 5-päiväinen julkisen alan lakko päättyi sopimukseen. Sen mukaan julkisen alan palkkoja leikataan maan talouden tasapainottamiseksi vuosina 2003 ja 2004. Palkkoja leikataan porrastaen 2-17 pros.

 

EU-tulokkailla halvimmat hinnatalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Hintataso kymmenessä uudessa jäsenmaassa on keskimäärin 50 pros. EU-maiden keskiarvon alapuolella. Kun Portugali ja Espanja liittyivät unioniin 1985 niiden hintataso oli 60 ja 72 pros. EU:n keskiarvosta. Uusista jäsenmaista puolessa hinnat eivät yllä edes 50 prosenttiin keskiarvosta. Palvelut maksavat huomattavasti vähemmän tulijamaissa, elektroniikka-alan hinnat ovat lähempänä EU-tasoa.

Alle 50 pros. EU:n keskiarvosta hinnat ovat seuraavissa tulijamaissa: Liettua 47 %, Viro 46, Tsekki 46, Unkari 46 ja Slovakia 41 pros. Lähimpinä EU-tasoa ovat Malta ja Kypros.

Hilkka Jukarainen

Palkkatyöläinen 4.6.2003 nro 5/03

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)