vane.jpg (302 bytes)

Vuokratyö ei ole automaattisesti määräaikaista

Vuokratyö kasvussa

Vuokratyö ja määräaikaiset työsuhteet liittyvät tiiviisti yhteen. Nyt kytkös on purkautumassa, sillä korkeimman oikeuden linjauksen mukaan määräaikainen työsuhde ei ole itsestäänselvyys vuokratyössä.

Ville Niemi työskenteli vuokrattuna työntekijänä kauppakeskus Jumbossa Vantaalla vuosi sitten. Kuva: Tuulikki HolopainenKorkein oikeus ratkaisi tammikuussa työntekijän hyväksi vuodesta 2009 eri oikeusasteissa käsitellyn riitajutun. Korkein oikeus katsoi, että vuokratyössä käytettävä "käyttäjäyrityksen toimeksianto" ei ole riittävä syy solmia määräaikaista työsopimusta vuokratyöntekijän kanssa.

SAK:ssa päätöstä tulkitaan siten, että jatkossa työnantajana toimivan vuokrayrityksen on arvioitava määräaikaisuuden perusteet riippumatta siitä, minkälainen toimeksiantosopimus käyttäjäyrityksen kanssa on tehty. Työsopimusten on siis oltava pääsääntöisesti vakituisia vuokratyössäkin.

– Korkeimman oikeuden ratkaisu tuo huomattavan parannuksen vuokratyöntekijöiden asemaan ja työsuhdeturvaan, sanoo SAK:n työehtoasiantuntija Katarina Murto.

Korkeimman oikeuden päätöksestä iloitsee myös Palvelualojen ammattiliiton PAMin lakimies Arja Pohjola. Hän pitää päätöstä merkittävänä, sillä se vaikuttanee laajemmin siihen, miten työsopimuslain määräaikaisten työsuhteiden perusteita koskevaa kohtaa tulkitaan alemmissa oikeusasteissa.

Arja Pohjolan mukaan PAMilla on vireillä muutamia muitakin samantyyppisiä oikeustapauksia. Myös usealla muulla SAK:laisella ammattiliitolla on vireillä oikeustapauksia liittyen määräaikaisten työsuhteiden perusteisiin.

Tilauksen kesto ei riittävä peruste

Korkein oikeus katsoi päätöksessään, että tilauksen kesto ei sellaisenaan ole riittävä määräaikaisuuden peruste. Tämän mukaisesti työsuhde on voimassa toistaiseksi, jollei sitä ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi. Lain mukaan perusteltu syy on esimerkiksi sijaisuus, tuotantohuippujen tasaaminen tai tietty lyhytkestoinen työ, jota työnantaja ei teetä jatkuvasti.

Arja Pohjola odottaa mielenkiinnolla, miten korkeimman oikeuden linjaus vaikuttaa vireillä oleviin muihin samantapaisiin oikeusjuttuihin.

– Tässä on nyt tapahtunut muutos siinä, miten työsopimuslakia tulkitaan.

Vuokratyöntekijöiden työsopimukset ovat yleensä määräaikaisia. Toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen voi päättää ainoastaan työsopimuslain edellyttämin perustein irtisanomisaikaa noudattaen.

Työryhmä miettii lakimuutoksia

Vuokratyöhön liittyviä ongelmia käsitellään parhaillaan raamisopimukseen liittyvässä työvoiman käyttöä koskevassa työryhmässä. Kolmikantainen työryhmä laatii selvityksen siitä, toteutuuko vuokratyössä käytännössä samat perusteet määräaikaisuuden suhteen kuin muussa työssä.

– Työsopimuslain mukaan pääsääntö on toistaiseksi voimassa oleva työsuhde, eikä laissa sanota mitään erikseen vuokratyöstä, Katarina Murto painottaa.

SAK edellyttää, että työryhmä saa aikaan vuokratyöntekijöiden ja muiden pätkätyöntekijöiden asemaa parantavia esityksiä. Se, tuleeko työryhmä ehdottamaan lakimuutoksia, on vielä auki. Työryhmän määräaika on maaliskuun lopussa.

Pirjo Pajunen

jutun alkuun

Vuokratyö kasvussa

Vuonna 2010 henkilöstövuokrausala työllisti oman ilmoituksensa mukaan reilut 100 000 työntekijää. Tilastokeskuksen mukaan vuokratyöntekijöitä oli vuonna 2010 29 000. Vuokratyöntekijöiden määrä on molempien tilastojen mukaan noussut vuodesta 2009.

Ulkomaisten vuokratyöntekijöiden määrä ei ole tiedossa.

Vuokratyövoiman osuus työvoimasta on suurin hotelli- ja ravintola-alalla. Seuraavina tulevat rakennusala ja teknologiateollisuus.

EK:n jäsenyrityksistä viidennes on arvioinut lisäävänsä vuokratyövoiman käyttöä aikavälillä 2011–2013 ja 5 % arvioi vähentävänsä. Eniten lisäyssuunnitelmia on teollisuudessa ja rakentamisessa.

 

Lähde: Henkilöstöpalveluyritysten liitto, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Tilastokeskuksen työvoimatilasto.

 

Palkkatyöläinen 21.2.2012 nro 1/12

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)