vane.jpg (302 bytes)

Muutosraiteella

VR:llä jyllää koko organisaatiota vavisuttava muutosohjelma. Kun muutosohjelmaan yhdistetään rataverkon puutteet ja tiukat aikataulut, paljastuu kustannustehokkuuden toinen puoli: työntekijät väsyvät ja asiakkaat turhautuvat.

  Lähijuna on lähdössä Kirkkonummelta Helsinkiin. Konduktööri Jukka Eloranta kuuluttaa matkustajille, että lähtö viivästyy tovin. Vaunussa kukaan ei reagoi kuulutukseen - tähän on totuttu.

Jukka Eloranta on jaksanut tytössään hyvin, kun hän on ottanut kiireen ja teknisten vikojen tuomat ongelmat vastaan haasteena.  Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– Talvella matkustajilla oli välillä keskisormi pystyssä ja he nimittelivät isoon ääneen, Eloranta kertoo asiakaspalveluammatin huonoista puolista.

– Pidän työstäni silti erittäin paljon, koska suurin osa matkustajista on hyväkäytöksistä ja mukavaa porukkaa.

Eloranta aloitti konduktöörinä kaksi ja puoli vuotta sitten, juuri ennen konsernin muutosohjelman alkua. Viime lokakuussa muutos alkoi näkyä ja tuntua hänenkin työssään. Tuolloin juniin palkattiin ensimmäiset osa-aikaiset junamyyjät, joiden VR uskoo lisäävän liikenteen kannattavuutta.

Junamyyjät, joiden koulutus kestää 38 tuntia, hoitavat asiakaspalvelua, kuten lippujen tarkastusta ja myyntiä.

– Minua harmittaa eniten junamyyjien puolesta, koska heidän koulutuksensa on aivan liian lyhyt. He eivät ole riittävän päteviä vastaamaan kaikkiin matkustajien esittämiin kysymyksiin. Tämä vaikuttaa varmasti kielteisesti ihmisten mielikuviin VR:stä ja työntekijöiden ammattitaidosta, Eloranta pohtii.

Junan johtava konduktööri määrää työnjaon ja vastaa kaikesta, mitä junassa tapahtuu. Näin ollen junamyyjät lisäävät konduktöörin vastuuta. Palkkapussissa tämä ei ole kuitenkaan tuntunut, päinvastoin.

- Junamyyjillä paikataan ruuhkahuippuja, ja he työskentelevät paljon iltaisin ja viikonloppuisin. Tämä taas tarkoittaa, että palkka pienenee konduktööreillä, jotka tekevät normaalisti paljon ylitöitä.

VR:n lähiliikenteen työsuojeluvaltuutettu Jouni Antikainen tietää, että säästöaikoina VR ottaa irti työntekijöistään kaiken, minkä saa. Tämän takia monet työntekijät voivat muutoksen, epävarmuuden ja kiireen keskellä huonosti.

– Uusia toimintatapoja, sääntöjä ja järjestelmiä ei ehdi sisäistää, kun seuraava muutos on jo ovella. Myös lisääntyneet raideliikenteen poikkeustilanteet kuormittavat työntekijöitä.

Päivi Pajula
kuva Tuulikki Holopainen

 

 

Palkkatyöläinen 5.4.2011 nro 2/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)