Mika (19) on nyt suorittanut armeijan, Joni (19) jatkaa
lääkintämiehenä syyskuun loppuun. Valmistumisen ja intin väliin mahtui muutama
kuukausi työtä. Mika pääsi helsinkiläisen ravintola Eliten keittiöön kokiksi, Joni
sisarensa ruokaravintolaan Calypsoon Vantaalla.
Työ ravintolassa osoittautui niin raskaaksi ja vähän kuivakkaaksikin, kuten pojat
olivat opiskeluaikana arvelleet.
Tiesin, että ravintolakeittiössä duuni on tosi kiireistä ja niin se onkin,
Mika toteaa.
Joni puolestaan pääsi vähän leppoisampaan työpaikkaan. Työkaverit vähän
arkailivat patistaa Jonia raskaampiin hommiin.
Sisko sanoi porukalle, ettei saa päästää minua liian vähällä. Tulee
väärä kuva oikeasta työelämästä, Joni naureskelee.
Opiskeluajasta nuorilla miehillä on pelkkää hyvää muisteltavaa.
Porukka oli nastaa ja opiskeluympäristö oli aktiivinen. Tottahan siihen
liittyi ärsyttäviäkin asioita, mutta kokonaisuus oli mahtava. Hakeutuisin uudelleen
samaan kouluun, jos voisin, Joni hehkuttaa.
Intti opetti
Opiskelukaverukset päätyivät samaan varuskuntaan Vekarajärvelle ja vieläpä samaan
tupaan. Armeijasta sai eväitä elämään.
Aluksi tuntui, että vapaus on riistetty, mutta loppua kohti meni paremmin, Mika
muistelee.
Kyllähän intissä oppi kaikenlaista, esimerkiksi huolehtimaan itsestään
tarkemmin. Aiemmin saatettiin häilätä tunti tolkulla juomatta tippaakaan vettä. Nyt
tajuaa, miten tärkeää päivän mittaan on juoda vettä. Kokonaisvaltainen itsestään
huolehtiminen on kolahtanut. Armeijassa elämään tuli rytmiä, sekin on tärkeää, Joni
sanoo.
Entäpä varuskunnan ruoka?
Kouluarvosana 7. Liikaa perunaa ja sama ruokalista joka viikko, Mika kuittaa.
Jonilta ei irtoa yhtään parempaa arvosanaa, mutta perunamuusi ja jauhelihakastike
kuulemma maistuivat pitkän ja nälkäisen metsämarssin jälkeen.
Kouluun ja töihin
Mikalle on selvää, että hän haluaa jatkaa ravintolakokkina. Työpaikka Elitessä
jatkuu armeijan jälkeen.
Joni sen sijaan funtsaa vielä tulevaisuuttaan.
Suunnitelmissa on jatkaa opiskelua, mutta en vielä tiedä missä. Olen alkanut
harrastaa nyrkkeilyä, ja haluaisin käyttää siihen enemmän aikaa. Jotain työtäkin
pitää tehdä.
Mitä työ merkitsee?
Onhan se paljolti harrastusten ja vapaa-ajan rahoittamista, Joni tuumaa. Mika on
samoilla linjoilla.
Ravintolakokki ei juurikaan pääse toteuttamaan luovuuttaan, sillä annokset tehdään
tiukasti reseptien mukaan ja niiden on oltava aina samanlaisia.
Vapaa-ajalla tykkään duunata kavereille ruokaa ja kokeilla erilaisia
vaihtoehtoja. Palaute niin hyvässä kuin huonossa tulee heti ja rehellisesti, Joni sanoo.
Mika valmistaa kotonaan viikonloppuisin ruoat.
Työttömyyttä pojat eivät pelkää. He luottavat, että kokin koulutuksella saa aina
jotain työtä.
Leena Seretin
kuvat Tuulikki Holopainen