vane.jpg (302 bytes)

Ongelmana pätkätyöttömyys

Uudet työsuhteet epätyypillisiä
Vuokraväkeä sata tuhatta
Ilmianna pomosi

   Ongelmana ei ole pätkätyö vaan pätkätyöttömyys – työn pätkien väliin jäävät katkokset, totesi Anu Suoranta selvityksessään "Työtön, työssä, missä? Pätkätyöntekijöiden pakenevat oikeudet.

Suoranta lähetti kyselyn PAMin itä- ja pohjoissuomalaisille jäsenille sekä TeMeen kuuluvan Suomen Elokuva ja videotyöntekijöiden liiton jäsenille. Elokuvatyöntekijät valikoituivat joukkoon siksi, koska elokuva-alalla kaikki myöhemmin yleiseksi työelämän käytännöksi tuleva on jo kohdattu. PAMilaisilla oli selvityksen mukaan keskimäärin 2,3 työsuhdetta. Elokuva-alalla työsuhteet ovat pirstonaisempia, sillä alan työntekijöillä oli vuoden aikana ollut keskimäärin 6,2 työsuhdetta.Piirros: MARKKU HUOVILA

Suuriongelma on toimeentulon jatkuvuuden epävarmuus, työttömyysjaksot ikään kuin kuuluvat "työnkuvaan". Palkan tulo katkeaa ja yhteispeli ansioturvan kanssa ei suju saumattomasti.

Temeläisillä työsuhteen katsot olivat yleisiä. Peräti 71 prosentilla työnpätkää seurasi katkos.

Lomatkin ovat usein pätkätyöntekijän ulottumattomissa, sillä valtaosalle kyselyyn vastanneista lomakorvaukset maksettiin rahana työn pätkän päättyessä. Pamilaisista korvauksen sai rahana 65 prosentti ja Temeläisistä peräti 85 prosenttia

Suoranta toteaakin, että ay-liikkeen komea saavutus – palkallinen loma – on hyvää vauhtia pakenemassa pätkää tekeviltä, naisilta miehiä useammin.

– Miten ay-liike on turvannut erilaisissa työ(ttömyys)suhteissa olevien työntekijöiden asemaa, kysyy Suoranta ja toteaa, ettei riitä, jos asioita hoidetaan normaalityösuhteen näkökulmasta. Toimeentulon turvaamiseen tähtäävät järjestelmät on pitkälti rakennettu kokoaikaisen ja vakinaisen palkkatyön pohjalta.

www.sak.fi > julkaisut > sarjat ja muistiot >2008 tutkimustieto
suora linkki = Julkaisu pdf-muodossa

jutun alkuun

Uudet työsuhteet epätyypillisiä

   Epätyypillisistä työsuhteista on tullut tyypillisiä ainakin työuran alussa. Alle vuoden kestäneistä työsuhteista vain 42 prosenttia oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä niin sanotusti normaalityösuhteita eli jatkuvaa kokoaikaista työtä. Kaikista työsuhteista 76,7 prosenttia.

Alle vuoden työsuhteisista jatkuvasti osa-aikaisesta työtä teki 14,4 prosenttia ja suunnilleen toinen mokoma (13,9 %) teki määräaikaisesti osa-aikatyötä, yhteensä osa-aikaisia oli 28,3 prosenttia. Kaikista työntekijöistä osa-aikaisessa työsuhteessa oli 14,1 prosenttia.

Määräaikaisessa työsuhteessa oli 43,5 prosenttia alle vuoden työsuhteista. Kaikista työntekijöistä määräaikaisia oli 13,1 prosenttia. Määräaikaisten määrä on hivenen vähentynyt edellisvuodesta, jolloin määräaikaista osa- tai kokoaikatyötä teki 49,3 prosenttia uusista työntekijöistä ja 15,1 prosenttia kaikista. Tässä saattaa näkyä se, että kunnat ovat jonkin verran vakinaistaneet pidempiä ketjuttuneita työsuhteita.

Toteutus: MARJUT VAINIO

 

Vuokraväkeä sata tuhatta

   Viime vuonna vuokrattujen henkilöiden määrä oli 99 900. Näin ollen 3,9 prosenttia työllisistä teki vuokratyöstä, ilmenee TEMin selvityksestä. Vielä vuosituhannen vaihteen ja alkupuolen vuokratyövoiman määrä pysytteli 40 000 tuntumassa alkaen nousta, kunnes vuonna 2005 hypähti jo 102 800:aan vuokrattuun henkilöön. Viime vuosina vuokratyöntekijöiden osuus työllisistä on vakiintunut neljän prosentin tuntumaan.

Vuokratyösuhteiden määrät ovat huomattavasti korkeammat, sillä sama vuokratyöntekijä on vuoden kuluessa ollut keskimäärin kolmesta kuuteen työsuhteessa.

Viime vuonna vuokratyösuhteen kesto oli keskimäärin 32 vuorokautta, joten uuden työn etsintä on joillakin edessä koko ajan.

 

Ilmianna pomosi

   Vasemmistonuoret haastaa työntekijät kertomaan työpaikoilla tapahtuvista lainvastaisuuksista. Kokemuksiaan työelämästä voi kertoa verkkosivulla www.ilmiannapomosi.net.

Sivuston tarkoituksena on kannustaa työntekijöitä puolustamaan lakisääteisiä oikeuksiaan. Sivusto nostaa julkisuuteen räikeitä työntekijän oikeuksien rikkomuksia. Sivustolla ohjataan työntekijöitä työsuojelupiirien ja ammattiliittojen puoleen, jotta työntekijät saisivat ongelmansa ratkaistuksi.

 

Palkkatyöläinen 7.10.2009 nro 8/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 8/2009

 -> PT:n nro 8/2009 etusivulle

Pääkirjoitus
ha-nuo.gif (133 bytes) Teema
     Pätkätyö

Arvotonta ja armotonta
"Ei ole herkkua"
"Tässä on tullut nokkelaksi"
Ongelmana pätkätyöttömyys
Uudet työsuhteet epätyypillisiä
Ilmianna pomosi
Vuokraväkeä sata tuhatta
Parannuksia pätkätyöntekijöiden asemaan

ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämän jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Kolumnit ja pakina
ha-nuo.gif (133 bytes) Liikkeessä jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Ristikko 8/09
ha-nuo.gif (133 bytes) Pätkätyöläinen blogiin