vane.jpg (302 bytes)

Ekovene - kestävä ratkaisu

Särkisalolainen Juha Nyman jatkaa esi-isiensä työtä – ja pyrkii siihen, että jättää mahdollisimman pienen ekologisen jalanjäljen. Ekologinen moottorivene on tulevaisuutta.

   – Arvostan kovasti isääni siksi, ettei hän koskaan luopunut puusta materiaalina, kun muovi löi 1960-luvulla itsensä läpi veneenrakennusalalla, sanoo kunnioitusta äänessään Juha Nyman, joka on veneenrakentaja kuten isänsä Olavi ja isoisänsä Hjalmar.

Vanhat höylät täyttävät edelleen tehtävänsä Juha Nymanin työn arjessa.  Foto: PATRIK LINDSTRÖMHän itse kokeili epoksia ja lasikuitua lennokkien ja pikaveneiden rakentamisessa kunnes allergiaoireet tekivät siitä lopun. Nyt hän on palannut juurilleen. Tänä päivänä puu, perinteiset työmenetelmät ja pienet nopeudet ovat taas arvossaan, mutta myös tekniset uudistukset. Juhan fiskareihin asennettaan nimittäin sähkömoottorit.

Nymanin paikka on kauniilla paikalla lounaisrinteessä Särkisalon sydämessä. Omenapuut kukkivat ja kimalaiset surraavat. Vanha koira kiertelee pihapiirissä huolia vailla.

Pienen matkan päässä asuinrakennuksesta sijaitseva veneveistämö henkii perinteitä. Sekä isä että isoisä ovat rakentaneet veneensä täällä. Juha käyttää edelleen heidän työkalujaan. Ulkona mäellä seisoo lautapino. Puutavara on hankittu paikkakunnan metsistä. Rungot valitaan niin, että ne soveltuvat tarkoitukseensa. Puutavara sahataan omalla sahalla.

Venevajassa seisoo pieni avovene, joka on valmis toimitettavaksi muutaman viikon kuluttua. Solakka, kaunis fiskarimalli. Pituutta sillä on 5, 4 metriä. Painoa ei täysin varustettunakaan tule olemaan kuin reilut 300 kiloa. Mitoitus on tarkoituksella sellainen, ettei venettä tarvitse välttämättä rekisteröidä.

Lähempi tutkimus paljastaa, että limilaidoitus on osittain tehty vanerista. Tarkoituksena on pitää paino pienenä, mutta muitakin etuja sillä on, Juha selittää.

– Vaneri on materiaali, joka ei elä. Siksi se ei rakoile ja siinä voi käyttää liimasaumausta. Vene pitää vettä, vaikka sitä säilytettäisiin kuivalla maalla. Mutta Juha aikoo kuitenkin luopua vanerin käytöstä ekologisista syistä. Ekologinen ajattelu on keskeisellä sijalla lähes kaikessa, mitä hän tekee. Hän alistaa kaikki tuotteensa ekologiseen elinkaarianalyysiin, eikä vaneri kestä siinä vertailua mäntylautaan. Se liittyy myös siihen, että litiumtekniikan läpilyönnin myötä akut, jotka veneiden on kannettava, kevenevät selvästi.

Vanhat höylät täyttävät edelleen tehtävänsä Foto: PATRIK LINDSTRÖMJuha uskoo lujasti sähkökäyttöiseen moottoriveneeseen – Albicaan. Hän alkoi varustaa veneitä sähkömoottoreilla jo 1990-luvulla. Ensimmäiset moottorit tilattiin postimyynnistä ja asennettiin soutuveneisiin. Fiskarimalli on ollut jo vuosia esillä venemessuilla. Kaiken kaikkiaan Juha laskee toimittaneensa liki sata sähkökäyttöistä venettä ja asennusvalmiita laitteistoja. Suurin osa on mennyt sisävesille, mutta melkoinen määrä myös rannikkosaaristoon – Vaasasta Kotkaan.

Edut ovat ilmeiset. Moottori on lähes äänetön. Vesi vaimentaa moottorin tuottaman pienen surinan, koska moottori on sijoitettu potkurin yhteyteen ja on siksi vedessä. Sen ansiosta myös hallittavuus on hyvä. Fiskari ohjautuu yhtä hyvin kuin perämoottori, sekä eteen- että taaksepäin. Suorituskyky paranee koko ajan. Jo nyt luvataan 5–6 tunnin ajoaika viiden solmun nopeudella yhdellä latauksella. Seuraavan sukupolven akut lyhentävät radikaalisti latausaikaa samalla, kun käyttöaika pitenee. Yksi erikoisuus on, että Albica voidaan varustaa myös aurinkopaneeleilla, jotka on sijoitettu penkkien alle ja voidaan vetää helposti ulos, kun vene on laiturissa. Paneelit lataavat tosin hitaasti, mutta antavat kuitenkin tuntuvan lisän.

– Intohimo ekologisesti kestäviin moottoriveneisiin on syntynyt siitä, kun on kasvanut tällaisessa ympäristössä…Saaristo ja ihmiset täällä opettavat arvostamaan ympäristöä.

Juhan veneisiin sisältyy siis melkoinen annos ajankohtaista idealismia. Hän on huomannut, että sähkömoottoreiden käyttö pienveneissä on manner-Euroopassa paljon pidemmällä.

Albica-fiskarit, joita on useita erilaisia malleja, voidaan varustaa kaikilla mahdollisilla vehkeillä asiakkaan toiveiden mukaisesti: kompassilla, solmumittarilla, kaikuluotaimella, piirturilla jne. Veneeseen voi saada myös apupurjeen, priipurjeen jos sellaisen haluaa.

Juha on valmis viemään perinnöksi saamaansa osaamista ja kokemusta eteenpäin. Hän opettaa veneenrakennusta, tekee yhteistyötä ja vaihtaa kokemuksia muiden veneenrakentajien kanssa. Juhan molemmat lapset ovat perehtyneet veneenrakennuksen taitoon. Joten on olemassa sellainenkin mahdollisuus, että Särkisalon veneenrakennusperinne jatkuu.

HANS JERN
Foto: Patrik Lindström

www.albica.com

 

Palkkatyöläinen 1.7.2009 nro 6/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 6/2009

-> PT:n nro 6/2009 etusivulle

Pääkirjoitus
ha-nuo.gif (133 bytes) Teema
    
Kalkkikaivos ja matkailu tuo
     toimeentuloa Särkisaloon

Työpaikka syvässä kuilussa
Matkailijat Sumppuun
Ekovene kestävä ratkaisu
Idyllinen ympäristö luo mahdollisuuksia

ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämän jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Kolumnit ja pakina
ha-nuo.gif (133 bytes) Liikkeessä jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Ristikko 6/09
ha-nuo.gif (133 bytes) Pätkätyöläinen blogiin