vane.jpg (302 bytes)

Matkailijat Sumppuun

   Marja ja Rauno Saaren turistipyydys sijaitsee aurinkoisella mäellä siinä kohtaa, missä Salontieltä käännytään Särkisaloon. Saaret ovat särkisalolaisia maanviljelijöitä, joilla on sivunelinkeinonaan maatilamatkailuyritys: he vuokraavat mökkejä, tarjoavat aamiaismajoitusta ja pitävät kahvilaa. Mökit ja kotitila ovat Särkisalon puolella, kahvila ja aamiaismajoitus puolestaan vanhan kuntarajan takana Perniössä. Saloon liittymisen jälkeen molemmat ovat nyt samassa kunnassa, mutta Marja Saari ei ainakaan toistaiseksi ole huomannut, että suurkunnasta olisi ollut jotain suurempaa iloa tai hyötyä.

Välipalan aika. Ohikulkija voi nautiskella Marja Saaren herkuista.  Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Kaikki on vain siirtynyt vähän kauemmaksi. Se tuki, jota yrittäjä voi saada, oli olemassa jo kuntien aiemman alueellisen yhteistyön puitteissakin.

Saaret ovat nimenneet kahvilansa Katiskaksi ja mökinvuokrausyrityksensä Sumpuksi.

– Katiskahan on pyydys, mutta sumpussa kaloja vain säilytetään, on Marjan nokkela selitys nimivalinnoille.

Hän on oikea maatalonemännän perikuva seisoessaan kahvilassaan vihreäraidallinen esiliina edessään ja tarjoillessaan vastaleivottuja korvapuusteja. Kahvila on sisustettu vanhaan, yli 100-vuotiaaseen perinnöksi saatuun torppaan. Pihalla on majoitusrakennuksia ja grillauspaikka sekä matkamuistoja ja käsitöitä myyvä puoti, jolla on toinen omistaja. Alapuolella sijaitsevalle niitylle on rakenteilla tanssilava. Se valmistuu ensi vuonna ja tarjoaa tilat isommillekin huvitilaisuuksille.

Kevätkausi on ollut oikein vilkas, mutta paras aika on vielä ovella. Kesäaikana torpan pihapiirissä, jonne Marja on laittanut kukkapenkkejä ja istuttanut monenlaisia perinnekasveja, käy kova kuhina. Katiska sijaitsee vilkkaassa tienristeyksessä, jossa liikkuu paljon turisteja. Kulman takaa kulkee suosittu pyöräilyreitti. Konsepti on osoittautunut hyväksi. Tarjotaan palveluita, joita vähemmän vaativien ohikulkijoiden voi ajatella tarvitsevan. Majoitusta, muonitusta, teltanpaikkoja, saunomista, grillausmahdollisuuksia ja ennen muuta idyllistä ja rentouttavaa maalaisympäristöä. Myös pienimuotoisia kokouksia ja juhlia varten on tilat.

– Itse asiassahan tämä on aivan vääränlainen sivuelinkeino maataloudelle, koska syyssesonki on molemmilla aloilla yhtä aikaa, mutta näin on valittu ja näin on toimittu jo 11 vuotta.

Kesällä apuna on kahvilatyöntekijä ja harjoittelija. Lisäksi yritys työllistää meneillään olevassa rakennushankkeessa rakennustyöläisiä, vaikka Rauno on rakentamisessa mukana melko paljon itsekin.

Vuokramökkejä on nyt kaksi, mutta kolmas on jo tekeillä. Rauno rakentaa mökit oman metsän puista. Hirsirakentamisen hän on oppinut kantapään kautta.

– Pitää ottaa rauhallisesti ja funtsia hiljakseen miten asiat pitää tehdä, hän toteaa hiljaa. Stressistä tämä mies ei näytä tietävän mitään. Ehkä se johtuu rauhallisesta elämänmenosta saaristomiljöössä, jossa monitoimisuus on aina ollut olennainen osa eloonjäämismallia.

HANS JERN
Foto: Patrik Lindström

 

Palkkatyöläinen 1.7.2009 nro 6/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)