vane.jpg (302 bytes)

Rahaa ja julkisuutta

Harri Järvinen
SAK:n viestintäpäällikkö ja
Palkkatyöläisen päätoimittaja

SAK:n viestintäpäällikkö ja Palkkatyöläisen päätoimittaja Harri Järvinen.  Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön mahdollinen valinta Suomen Palloliiton puheenjohtajaksi on jälleen virittänyt keskustelua siitä, millaisia ominaisuuksia hyvältä urheilujohtajalta vaaditaan. Ja erityisesti siitä, onko poliitikosta hyväksi urheilujohtajaksi.

Nimekkään yhteiskunnallisen vaikuttajan valinta esimerkiksi juuri lajiliiton puheenjohtajaksi ei ole Suomessa harvinaista. Urho Kekkonen johti yleisurheilijoita, Esko Aho hiihtäjiä ja Pentti Arajärvi koripalloilijoita vain muutamia mainitakseni.

Mitä julkisuudesta tutulta johtajaltaan urheilujärjestöt sitten haluavat? Väittäisin raadollisesti, että julkisuutta ja rahaa. Jos vaikka Niinistö jatkossa johtaisi jalkapalloilijoita, olisi hyvinkin mahdollista, että lajin näkyminen mediassa lisääntyisi entisestään ja tätä kautta yhteistyökumppaneita eli sponsoreita olisi aikaisempaa helpompi saada.

Voisi kuvitella, että jos lajiliitto tai muu urheilujärjestö saa rahaa ja julkisuutta, muut asiat hoituvat sitten ikään kuin omalla painollaan. Totta onkin, että urheilujärjestölle taloudellinen vakaus ja medianäkyvyys ovat tärkeitä, mutta ne eivät kuitenkaan riitä. Itse asiassahan ne ovat vain välineitä. Urheilun varsinainen sisältö on sitten jotain ihan muuta.

Lajiliitolle on tärkeää muun muassa, että se pystyy nostamaan urheilijoita maailman huipulle, että se pysyy ajan tasalla lajin valmennus- ja muussa kehityksessä ja että se pystyy saamaan jatkuvasti uusia aktiivisia jäseniä ja vapaaehtoisia järjestötyöntekijöitä. Raha ja julkisuus auttavat näihin tavoitteisiin pääsemisessä, mutta pohjimmiltaan kyse on siis itse lajista, sen tuntemisesta ja osaamisesta.

Eli voisi kysyä, tunteeko Niinistö oikeasti jalkapalloa? Ja vastata hyvin todennäköisin syin, ettei tunne eikä näin ollen ole oikea henkilö kehittämään lajia. Toisaalta Palloliitto on niin iso järjestö, että siellä riittää lajiosaajia, vaikkei puheenjohtaja sellainen olisikaan. Niin että rahan ja julkisuuden hankkiminen riittävät Niinistölle.

Sinällään tällainen "mistä hyvät urheilujohtajat on tehty" -keskustelu on turhaa. Jokainen järjestö tekee omat johtajavalintansa omista kulloisistakin tarpeistaan. Vieläpä kohtuullisen demokraattisesti. Jäsenistö valitsee johtajansa, toki kuitenkin edustajiensa välityksellä.

Palkkatyöläinen 3.6.2009 nro 5/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)