vane.jpg (302 bytes)

Jouluolut kruunaa juhlan

Kotoa ja kaukomailta

Foto: PATRIK LINDSTRÖM   Jouluoluella on hyvin pitkä perinne, jonka juuret ovat ajassa, jolloin kestikievarit, kartanot ja talonpoikaistalot juhlistivat joulua erityisellä jouluoluella.
   – Juhlaoluen valmistuksella eri pyhiä ja juhlia varten on historialliset perinteet, kertoo Peter Hartwall Hartwallin panimolta.
   Maku on sovitettu perinteisiin jouluruokiin ja juhlatilaisuuksiin.
   Peter Hartwall kuvailee perinteistä jouluolutta näin:
   – Täyteläinen, makeahko, kuparinruskea olut, jota tasapainottaa humalasta tuleva sopiva karheus.

Valmisruoka hallitsee
Nykyään valmistamme yhä pienemmän osan jouluruoista itse. Vain 35 prosenttia suomalaisista käyttää yli 6 tuntia jouluruoan laittoon. Suurin osa naisista sanoo kokkaavansa korkeintaan viisi tuntia.
   Tämä käy ilmi Suomalaisen Työn Liiton ennen joulua teettämästä tutkimuksesta.
   Miehistä 80 prosenttia laittaa jouluruokaa jonkin verran ja yli 60 prosenttia myös leipoo joulun alla.
   – Myönteisintä oli, että erityisesti nuoret korostivat jouluruoan merkitystä ja pitivät sitä hyvin tärkeänä. Monessa tapauksessa lapset asettivat ruoan etusijalle vanhempia enemmän, kertoo tutkimuspäällikkö Sami Tuurna.

Kinkku on pöydän kunkku
Enemmän kuin seitsemän kymmenestä suomalaistaloudesta aikoo ostaa tänä vuonna joulukinkun, kertoo Finfoodin teettämä tuore mielipidekysely. Suuren enemmistön mielestä sen on oltava kotimainen.
Kinkku on pöydän kunkku. Foto: PATRIK LINDSTRÖM   Viime vuonna katoimme joulupöytään 7,2 miljoonaa kiloa kinkkua, kun kalkkunaa syötiin 588 000 kiloa. Finfoodin tietojen mukaan kinkusta tuli jokamiehen jouluruokaa 1950-luvun aikana.
   Lähes kaikki siat, joiden kinkkuja Suomessa myydään, ovat syöneet geenimanipuloitua soijarehua. Lain mukaan tällaisia elintarvikkeita ei tarvitse erikseen merkitä. Luomutuotanto ei hyväksy geenimuuntelua.

Ostettua ja kotitekoista
Kuinka paljon jouluruoasta laitamme itse? Päivittäistavarakauppa teetti viime vuonna tutkimuksen suomalaisten tavoista. Valmiina ostettavia ovat juusto, makeiset, joululimppu, mäti, maksalaatikko, lipeäkala ja porkkanalaatikko.
   Perunalaatikko, riisipuuro, luumukiisseli, lihapullat, rosolli, makeat leivonnaiset ja kinkkukastike saavat sen sijaan olla mieluiten kotitekoisia.
   Noin 500 vastaajasta 43 prosenttia arvioi käyttävänsä ruokaan alle 150 euroa, 32 prosenttia jopa 250 euroa. 18 prosenttia käytti vielä sitäkin enemmän.
   Ruoista eniten myyvät kinkku ja laatikot. Joulupöydän tavallisimmat juomat ovat maito ja punaviini.

Satavuotiset perinteet
Vielä 1800-luvulla Suomessa ei ollut minkäänlaisia yhteisiä jouluperinteitä, vaikka juhlapöytä katettiin ja kaikkea hyvää ahmittiin.
   Joulukinkku tuli kuvaan 1900-luvulla, kun siankasvattajia alkoi olla tarpeeksi. Kalkkuna on peräisin USA:sta ja tuli maahan vasta paljon myöhemmin. Rosolli tunnettiin korkeammissa säädyissä Lounais-Suomessa jo 1700-luvulla. Alun perin rosollissa oli perunaa, hienoksi hakattua sipulia ja suolasilliä. Myöhemmin mukaan alettiin sekoittaa punajuurta, porkkanaa, suolakurkkua ja omenaa.
   Laatikot yleistyivät 1800-luvulla ja niitä syötiin erityisesti juhlavissa tilaisuuksissa. Vanhin niistä on perunalaatikko. Valmisruoista vanhin on maksalaatikko, joka on kuulunut joulupöytään vuodesta 1957.
   Riisipuuro tuli herrasväen pöytiin sata vuotta sitten, jolloin oli hienoa syödä valkoista puuroa. Manteliperinne on tullut Ruotsista ja yleistyi kaupunkilaiskodeissa 1900-luvulla.
   Sekahedelmäkeitosta tuli tavallinen jälkiruoka 1920- ja 1930-luvulla.

 

 

Kotoa ja kaukomailtajutun alkuun

Riisipuuro
Riisiä tuodaan mm. Espanjasta. Kaneli on alkujaan peräisin Sri Lankasta ja Intiasta, mutta nykyään sitä viljellään myös mm. Etelä-Amerikassa.

Joulukinkku
Viime vuonna kinkkuja tuotiin paljon Tanskasta ja Saksasta. 94 prosenttia suomalaisista valitsee kuitenkin 100-prosenttisesti kotimaisen kinkun.

Joululaatikot
Raaka-aineet mahdollisimman pitkälti kotimaisia. Porkkana, peruna ja lanttu. Ulkomailta tuodaan porkkanalaatikkoon ja maksalaatikkoon käytettävää riisiä ja maksalaatikkoon lisäksi rusinoita.

Peruna
Kotimainen.

Lipeäkala
Tuodaan mm. Norjasta ja Islannista.

Silli
Kotimaasta tai muualta Pohjolasta. Joissain tapauksissa muistakin maista.

Graavilohi, -siika
Kotimaista, suuri osa tuodaan Kanadasta.

Mäti
Suuri osa tuodaan Kanadasta.

Rosolli/sillisalaatti
Mahdollisimman pitkälti kotimaista.

Joululimppu
Useat leipomot tuovat taikinan esim. Virosta. Jos taikina tehdään Suomessa, voi saattaa olla tuontitavaraa halvemmista maista.

Hedelmät
Eksoottisemmista maista

Joulusinappi
Suomessa viljellään pieniä määriä sinapinsiementä.

Jouluolut
Mallas Suomesta, humala Tšekistä tai Baijerista.

Joulutortut
Katso joululimppu. Luumut hilloon tuodaan mm. Kaliforniasta.

Piparkakut
Helposti tunnistettavaa inkivääriä saadaan trooppisesta kasvista, jota viljellään jotakuinkin kaikilla trooppisilla alueilla. Kardemumma on sukua inkiväärille.

Pähkinät ja rusinat
Kaakaomassa mm. Ecuadorista. Maito kotimaasta.

Kahvi
Tuodaan suuria määriä mm. Brasiliasta.

Luumukiisseli
Luumuja tuodaan Kaliforniasta.

 

Palkkatyöläinen 17.12.2008 nro 10/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 10/2008

-> PT:n nro 10/2008 etusivulle

Pääkirjoitus
ha-nuo.gif (133 bytes) Teema
     Joulupöydän antimet

Joulu - vuoden kotimaisin juhla
Porkkanamaasta laatikoksi
Jouluolut kruunaa juhlan
Kotoa ja kaukomailta

ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämän jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Kolumnit ja pakina
ha-nuo.gif (133 bytes) Liikkeessä jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Ristikko 10/08
ha-nuo.gif (133 bytes) Pätkätyöläinen blogiin