vane.jpg (302 bytes)

Matkaopas tiedonlähteille

  SAK:n päälakimies Timo Koskinen kysyi viime Palkkatyöläisessä PAMin koulutuspäällikkö Sirkka-Liisa Pihlasteelta:

Vastaako ay-koulutus tarpeeseen, että työntekijöiden edustajat osaisivat lukea miten yrityksellä menee?
– Taito innostaa löytämään tietoa. Kouluttaja on ikkunoiden ja näköalojen avaaja, eräänlainen matkaopas tiedonlähteille, toteaa Sirkka-Liisa Pihlaste. Foto: TUULIKKI HOLOPAINEN– Vastaa ja ei vastaa. Luottamushenkilöiden koulutus antaa alun siihen, että luottamushenkilö osaa lukea tuloslaskelmia ja taseita. Koulutuksessa esimerkiksi pelataan yrityspelejä. Toisaalta pörssiyritysten liikkeisiin ei vastaa mikään koulutus. Vaikka luottamusmiesten tietotaito olisi kuinka hyvä, yritysten päätöksiin ei aina voi vaikuttaa.
– Luottamushenkilöitä kyllä kiinnostaa yritystalous entistä enemmän.

Pykäliä vai tunteita?
– Ay-koulutuksessa pitää olla ehdottomasti molempia. Ilman tunnetta pykälillä ei tee mitään. Jos olet taitava pykälissä, mutta ei ole rohkeutta vaatia niiden toteutumista, pykälät jäävät kuolleiksi kirjaimiksi. Tahto on tunne ja taito löytää pykälien hyöty edunvalvonnassa.

Mikä työllistää sinua juuri nyt?
– Koulutuksen suunnittelu ja koordinointi: nyt suunnitellaan ensi vuoden koulutusta. PAM on suuri liitto ja koulutusta järjestetään moneen lähtöön.
– Juuri nyt (4.2.) olen lähdössä kouluttamaan apteekin työntekijöiden luottamusmiesten täydennyskoulutuskurssille.

Milloin itse istuit viimeksi "koulunpenkillä"?
– Parin viimevuoden aikana olen käynyt kaksi PAM:in järjestämää hyvinkin pitkää koulutusta. Toinen oli vuoden kestävä markkinointikoulutus, toinen johtamistaidon koulutus. Viime vuonna toimin ensimmäistä kertaa mentorina.

Ay-kouluttajan tärkein ominaisuus?
– Taito innostaa löytämään tietoa. Kouluttaja on ikkunoiden ja näköalojen avaaja, eräänlainen matkaopas tiedonlähteille.

Yhteiskoulutusta luottamushenkilöille ja työnantajan edustajille?
– Sellaista tarvitaan. PAMissa on esimerkiksi majoitus- ja ravitsemusalalla luottamushenkilöille ja työnantajien edustajille yhteiskoulutusta tes-asioista. Yhteiskoulutuksen lisäksi on tärkeää myös oma koulutus.

Onko tasa-arvo ay-koulutuksen lukujärjestyksissä?
– On, mutta pitäisi olla paljon enemmän. Meillä luottamushenkilöiden koulutukseen liittyy yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoasioita.
– Itse ymmärrän tasa-arvon laajasti. Tasa-arvo liittyy naisten ja miesten, vakituisten ja muiden työsuhteisten, nuorten ja iäkkäiden, maahanmuuttajien ja kantaväestön sekä seksuaalisesti eri tavoin suuntautuneiden väliseen yhdenvertaisuuteen työelämässä.
– Tasa-arvokoulutuksessa on astuttu pitkä askel eteenpäin, mutta ei ollenkaan tarpeeksi. Tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten tekemisessä esimerkiksi on vielä paljon opittavaa.

Verkko koulutusvälineenä?
– Verkolla on tulevaisuudessa nykyistä suurempi merkitys ay-koulutuksessa, mutta ei verkko korvaa kohtaamisen ja vuorovaikutuksen merkitystä koulutuksessa. Harvat SAK:laiset voivat opiskella työelämän asioita työaikana. Monimuotoisessa koulutuksessa kotiläksyt soveltuvat verkkoon, mutta lähiopetuksella on tärkeä sijansa.
– PAM on mukana työelämän verkko-opistohankkeessa, mutta työ on vasta alussa.

Mikä arvo koulutuksella?
– Koulutuksen arvo ei ole ainoastaan välineellinen eli pääsy johonkin ammattiin. Hyvän koulutuksen yhteiskunnassa on "sivistystakuu", joka antaa ihmisille oikeuden opiskella ja kehittyä. Eikä pelkästään työelämää, vaan myös omaa elämää varten.
– Viime kädessä koulutus on hyvää työsuhdeturvaa ja laadukasta elämää. Hankittu koulutus on pääomaa, jota ei kukaan ei voi sinulta viedä pois.

Ay-opistojen tarpeellisuus?
– Ovathan ne tarpeellisia. SAK:laisessa liikkeessä tarvitaan yhdistäviä tekijöitä. Ay-opistoissa voidaan kehittää koulutusmuotoja ja -pedagogiikkaa.

Paras ay-oppikirja?
– Itse rakennettu oppikirja, mikä syntyy koulutuksessa kaikesta vuorovaikutuksesta ja tiedoista. Se on jokaisen oma henkinen oppikirja.

Onko kouluttautumisoikeus riittävä?
– Ei ole. Tässä maassa puhutaan hoitotakuusta, mutta pitäisi puhua myös opiskelutakuusta. Ay-koulutuksen sopimukset eri liitoilla ja PAM:in sisälläkin ovat eriarvoisia.
– Jos paikallisen sopimista halutaan lisätä, henkilöstön edustajien koulutus työajalla on välttämätöntä.

Mitä odotat koulutusuudistukselta?
– Ammatillisen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistuksessa täytyy avartaa täydennyskoulutuksen ja henkilöstökoulutuksen tasavertaisuutta kaikille henkilöstöryhmille. Koulutus kasaantuu nykyään jo hyvin koulutetuille.
– Koulutusuudistuksessa tarvitaan näkemystä, että ammatillinen koulutus koituu kaikkien ammattiryhmien ja koko maan eduksi.
– Ammatillisessa täydennyskoulutuksessa työnantajien roolia on syytä vahvistaa.

Onko työsi liian etäällä kaupan kassoilta ja varastojen trukeilta?
– PAMin jäsenet ja heidän moninaiset työpaikkansa ovat lähellä, koska osallistun itse suunnittelun lisäksi myös kouluttamiseen ja kohtaan eri alojen PAMlaisia säännöllisesti.
– Minulle on tärkeää, että saan olla mukana varsinaisissa koulutustapahtumissa.

Mitä haluat kysyä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n työsuojelusihteeri Pertti Sulasalmelta?
– Osallistuuko AKT työsuojelun koulutukseen, jossa työsuojeluvaltuutetut ja -päälliköt on koottu yhteiseen koulutuspöytään.

Leena Seretin
kuva Tuulikki Holopainen

Sirkka-Liisa Pihlaste

  • Ikä: 54
  • Tehtävä: Palvelualojen ammattiliiton koulutuspäällikkö
  • Perhe: aviomies, yksi biologinen lapsi, kolme adoptiolasta, miehen kaksi biologista lasta, kolme lastenlasta
  • Vapaa-aika: työn vastapainoksi ulkona liikunta, lastenlapset, Reilun kaupan liike

 

Palkkatyöläinen 27.2.2008 nro 2/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)