vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Työttömyysturva heikkenee

Ruotsin LO.n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin arvostelee kovin sanoin porvarihallituksen työttömyysturvaan tekemiä muutoksia, joiden mukaan työttömyysturva heikkenee, maksaa enemmän ja sen piiriin on vaikeampi päästä.

pi-nu.gif (132 bytes)  Ehdotetut leikkaukset

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Työttömyysturvan heikentäminen Ruotsissa painaa palkkoja alas ja luo matalapalkkatyötä. Liikkuvuus työmarkkinoilla vähenee. Järjestäytymisaste ei kuitenkaan todennäköisesti alene. Näin arvioi Ruotsin LO.n puheenjohtaja Wanja Lundby-Wedin. Hän arvostelee kovin sanoin porvarihallituksen työttömyysturvaan tekemiä muutoksia.

– Niitä ei voi mitenkään hyväksyä. Saamme heikomman työttömyysturvan, joka maksaa enemmän ja jonka piiriin on vaikeampi päästä, hän toteaa.

Ruotsalainen ay-liike osoitti viime joulukuun puolivälissä mieltään huononnuksia vastaan ympäri maata. Tukholmassa vastalausemielenosoituksiin osallistui noin 10 000 ja koko maassa yhteensä noin 40 000 henkeä. Mielenosoituksen yhteydessä LO:n puheenjohtaja jätti työministerille työttömyysturvan muutoksia vastustavan adressin, jonka oli allekirjoittanut neljännesmiljoona ihmistä. Foto: BERTEL ERICSONHän mainitsee, että korkeimman päivärahan alentaminen johtaa siihen, että alle puolet LO:n jäsenistä saa työttömyyskorvausta 80 prosenttia palkasta. Korvaustason – prosenttilukujen – pienentäminen tarkoittaa, että matalapalkkaisten työttömyyskorvaus on sosiaaliavustusten tasoa. Maksujen korottaminen nostaa tietysti yksittäisen ihmisen kustannuksia, ja Wanja Lundby-Wedin toteaa, että palkansaajat ovat aiemmin pidättäytyneet palkankorotuksista, koska työttömyysturva on rahoitettu suurelta osin työnantajamaksuilla. Ja nyt rahoitusta sysätään palkansaajien harteille.

– Huononnukset luovat turvattomuutta. Se johtaa siihen, että moni ei viitsi hakeutua uusiin töihin tai yrittää kouluttautua.

Wanja Lundby-Wedin sanoo, että korvausten alhainen taso johtaa siihen, että työttömät joutuvat selviytyäkseen ottamaan töitä, joissa palkkaus on työehtosopimuksissa sovittua alhaisempi.

Ay-liikkeen piirissä on pelätty, että moni luopuu liiton jäsenyydestä, koska ajattelee ettei ole varaa kuin työttömyyskassaan. Siihen Wanja Lundby-Wedin ei usko. Uuden hallituksen myötä lisääntyvä turvattomuus johtaa pikemminkin siihen, että monet liittyvät liittoon.

Porvaripolitiikkaa

Työministeri Sven Otto Littorinilla on muutoksista erilainen käsitys. Hän sanoo, että kysymys on siitä, että aletaan taas kannustaa työntekoon. Pitää olla selvästi kannattavampaa tehdä työtä kuin elää avustuksilla. Kysymys on kokonaisesta paketista, johon sisältyy työvähennys – noin 1 000 kruunun (110 euron) kuukausittainen verovähennys työssäkäyville – ja työnantajamaksun alentaminen niin että ihmisten palkkaaminen tulee halvemmaksi. Vajaa kolmasosa työvähennyksestä rahoitetaan työttömyyskassamaksujen korotuksella.

– En mitenkään usko matalapalkkamarkkinoiden syntymiseen. Ei niin ole tapahtunut koskaan ennenkään, kun korvauksia on laskettu. Sen sijaan hallitus varoittaa työehtosopimuksista, jotka estävät matalat palkat, sanoo työministeri.

Hän viittaa tutkimuksiin, jotka osoittavat että työttömyyskorvausten alentaminen johtaa työttömyyden vähenemiseen. Sven Otto Littorin sanoo myös, että edellisen hallituksen korkeiden korvausten ja korkeiden verojen politiikka ei johtanut työttömyyden tuntuvaan laskuun. Ay-liikkeen kritiikki työttömyysturvan muutoksia kohtaan on ollut voimakasta, mutta ei vaikuta hallitukseen.

– Me lähdimme tällä politiikalla vaaleihin. Vaalit me voitimme ja toteutamme nyt omaa politiikkaamme, sanoo Sven Otto Littorin.

Ay-liike ei niele ehdotuksia

Ruotsalainen ay-liike osoitti viime joulukuun puolivälissä mieltään huononnuksia vastaan ympäri maata. Tukholmassa vastalausemielenosoituksiin osallistui noin 10 000 ja koko maassa yhteensä noin 40 000 henkeä. Mielenosoituksen yhteydessä LO:n puheenjohtaja jätti työministerille työttömyysturvan muutoksia vastustavan adressin, jonka oli allekirjoittanut neljännesmiljoona ihmistä.

– Sven Otto Littorin oli silmin nähden järkyttynyt. Ay-liikettä vastaan suunnattujen ehdotusten tekeminen ei saakaan olla helppoa, sanoo Wanja Lundby-Wedin.

LO:n toiseksi suurimmalla liitolla IF Metallilla oli joulukuussa ylimääräinen edustajakokous, joka käsitteli työttömyyskassamaksujen korotuksia. Kokous päätti, että korotuksen on näyttävä erillisenä 246 kruunun (27 €) kuukausittaisena maksueränä muiden maksujen rinnalla, jotta jokainen näkee, että maksu menee suoraan hallitukselle.

Göran Jacobsson

 

Ehdotetut leikkauksetjutun alkuun

  • Sadalta päivältä maksettavaa korkeinta päivärahaa pienennetään. Korvauksen taso 200 päivän jälkeen laskee. Työttömyyskassan jäsenmaksua korotetaan tuntuvasti. Työttömyysvakuutusmaksun verovähennys poistuu.
  • Maksu nousee. LO:n jäsenille korotus on 100 kruunusta (11€) kuukaudessa 300–400 kruunuun (33–44 euroon). Maksun korotus on suurempi aloilla, joilla työttömiä on enemmän. Työttömät eivät kuitenkaan joudu maksamaan korotettua maksua. Yhteensä tämä tuo valtion kassaan noin 10 miljardia kruunua (1,1 miljardia euroa) lisärahaa.
  • Sadan ensimmäisen työttömyyspäivän korkein päiväraha laskee 730 kruunusta 680 kruunuun (80 eurosta 74 euroon).
  • 200 työttömyyspäivän jälkeen taso laskee 80 prosentista 70 prosenttiin palkasta.
  • 300 työttömyyspäivän jälkeen taso laskee 80:sta prosentista 65 prosenttiin. Alle 18-vuotiaiden lasten huoltaja saa kuitenkin pitää 70 prosentin korvauksen 450 päivää.
  • Mahdollisuus saada työttömyyskorvausta opintojen jälkeen poistetaan kokonaan.
  • Korvauksen tason laskentaa kiristetään niin, että laskelmassa otetaan huomioon myös työttömyysaika. Myös korvauspäivien lukumäärä pienenee käytännössä monilta, koska se aika, jonka henkilö on ollut työmarkkinapoliittisten toimien piirissä, lasketaan pois kassapäivistä. Näin ei ole toimittu ennen.
  • Ruotsissa on 36 työttömyyskassaa, joista kaikki yhtä lukuun ottamatta toimivat ammattijärjestöjen yhteydessä.

Palkkatyöläinen 31.1.2007 nro 1/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)