vane.jpg (302 bytes)

paaki.jpg (4718 bytes)

art9.gif (11111 bytes)Mafiosot järjestykseen

ev.jpg (944 bytes)U:n ja Etan ulkopuolisista maista Suomeen töihin tulevilta vaadittavien työlupien määrä kasvoi työministeriön tilastojen mukaan viime vuonna kolmanneksella, runsaasta 16 000:sta lähes 21 500:aan. Kun työmarkkinamerkeistä voi päätellä, että myöntövauhti on sittemmin jatkunut vähintään samana, päästään tämän vuoden lopulla ilmeisesti jo yli 30 000:n. Luku erikseen ovat sitten pimeästi töihin hakeutuneet.

Suurin osa luvista myönnetään virolaisille ja venäläisille, useimmiten metalli- ja rakennusalalle mutta merkittävästi myös kuljetukseen. Luvan voi saada työvoimatoimiston lausunnon perusteella kolmesta tuutista: Suomen ulkomaanedustustoista, täkäläiseltä poliisilta tai ulkomaalaisvirastolta. Valtaosan luvista myöntävät edustustot.

Kasvanut tulijoiden virta näkyy selvästi jo työmarkkinoilla. Kun esimerkiksi Rakennusliitto kolme vuotta sitten kiersi yli 200 työmaata Helsingin seudulla, ulkomaalaisia ei telineiltä tavattu. Nyt vastaava kierros tuotti jo 11 vierasväkeä käyttävää työkohdetta. Valtaosassa niistä liitto epäilee ulkomaalaisten alipalkkoja ja työluparikkomuksia.

Oli kyseessä sitten suomalaisfirman pestaama ulkomaalainen tai ulkomaalaisen firman tänne lähettämä komennusmies, työn vähimmäisehdot määräytyvät täkäläisten normien mukaan. Kun tulijat harvoin hakeutuvat täällä ammattiliiton jäseniksi, ehtojen valvonta jää työsuojelupiireille. Onnettomin resurssein, valtuuksin ja valmiuksin ne taas eivät selviä tästä tehtävästä.

Työmaille syntyy kasvavia pimeitä vyöhykkeitä, jotka varsinkin pitkiin aliurakointiketjuihin pilkotulla rakennusalalla ajautuvat mafian menetelmin toimivien rikollisten käsiin.

Työlupakäytäntö perustuu 12 vuotta vanhaan ulkomaalaislakiin, josta aika on jo pahasti jättänyt. Niinpä koko lupaketju vuotaa kuin seula työvoimatoimistoista olemattomaan valvontaan ja sanktioihin saakka. Koska ay-liitoilla on oikeus toimia vain jäsentensä asialla, myös niiden kädet on pitkälle sidottu. Vierastyöntekijöillä siis lisätään harmaata taloutta ja murratetaan suomalaista sopimusjärjestelmää ja työntekijöitään polkevat kriminaalit isännät vielä rikastuvat sillä.

Nyt jo tulikuumassa tupo-riihessä ulkomaalaisten työntekijöiden työehtojen valvonta on yksi ay-liikkeen ydinvaatimuksista, eivätkä sen ratkaisuksi kelpaa vetiset korulauseet.

SAK:n sopimukseen tarjoama valvontamalli perustuu paitsi työ- myös yrityselämän reiluun peliin ja vastaa sitä henkeä, jonka työnantajatkin puolitoista vuotta sitten työmarkkinajärjestöjen yhteisessä itälaajentumispaperissa kuittasivat.

Myös Lipposen hallituksen suuntaan on kovisteltava ja kysyttävä kokoomuslaiselta sisäministeriltä, missä piimättyy uusi, työlupakäytäntöä korjaava ulkomaalaislaki, jonka pohjat saatiin valmiiksi jo yli vuosi sitten.

Palkkatyöläinen 6.11.2002 nro 9/02

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 9/2002

PT:n 9/02 etusivulle

minu.jpg (764 bytes) Pääkirjoitus

Tuttua työtä näkyvissä
Mafiosot järjestykseen

minu.jpg (764 bytes) Teema
   Monet työt katoavat

minu.jpg (764 bytes) Kolumnit ja pakina

minu.jpg (764 bytes) Ajankohtaista

minu.jpg (764 bytes) Liittouutiset

minu.jpg (764 bytes) Tilastot

minu.jpg (764 bytes) Ulkomailta

minu.jpg (764 bytes) Ymmällä