Ollaan Vaasa &
Vaasan leipomossa, Lapin Pakarissa Kiimingissä, vartin päässä Oulusta. Leivän tuoksu
siellä saa yhtä paljon vettä kielelle kuin lauantai mummolassa ennen vanhaan. Mutta
muutapa perinteistä yhteistä tuntemuksiin ei liitykään. Pakari on viimeisen päälle
nykyaikainen leipää ja pullaa leipova teollisuuslaitos, joka antaa työn noin 80:lle
henkilölle. Kiimingissä tehdään alusta loppuun 80 prosenttia tuotteista, loppuosa
piipahtaa vain paistumassa. Toimitilat ovat käytössä vasta kolmatta vuottaan.
Leipomot ovat läpikäyneet melkoisen myllerryksen. Käsityö ei pidä enää mukana
kilpailussa. Ihmisnyrkki koskettaa taikinaa suurissa tuotantolaitoksissa enää harvoin.
Leivän ja pullan tekoon on tullut tehokkaita tuotantoketjuja, kehitys on vienyt
keskittymisen suuntaan. Koneet leipovat.
Uuden, tehokkaan, kilpailukykyisen Pakarin suunnittelussa olivat mukana myös
työntekijät. Heitä kuunneltiin työpaikan koneistus- ja sisustusvaiheessa, mikä ei
suinkaan ole itsestäänselvyys joka yrityksessä. Myönteisiä kokemuksia tuli ja oppia
muidenkin otettavaksi.
"Ei vislaa pönttö vielä"
Uskallan sanoa, että "minun pönttöni ainakin vislaisi jo aika
pahasti" ja stressi olisi tehnyt tehtävänsä kiireen tiimellyksessä, jos me
työntekijät emme olisi voineet vaikuttaa uuteen työpaikkaamme. Tuskinpa monessakaan
yrityksessä on kuunneltu henkilöstöä tilojen ja koneiden suunnitteluvaiheessa niin
paljon kuin meillä. Näin kehuu Lapin Pakarin työsuojeluvaltuutettu Kalevi Soini.
Pakari ja sen työntekijät päättivät siis panna kerralla kaiken kuntoon. He
käynnistivät projektin, joita veti ylitarkastaja Päivi Suorsa, joka oli
virkavapaalla Oulun työsuojelupiiristä. Aika pitkälle he pääsivätkin
työsuojelurahaston tukeman kehittämistyön turvin.
Kokemuksiamme ja asiantuntemustamme käytettiin oikeasti hyväksi. Leipomoiden
riesoja ovat aina olleet jauhopöly, melu ja kuumuus. Kaikki nämä riesat pienenivät.
Valaistusta lisättiin, samoin mattoja ja mm. jalkojen kuormitusta vähentäviä
seisoma-alustoja, Soini sanoo.
Hänen luettelonsa projektin hyödyistä jatkuu esimerkillä laatikoiden
pesulaitteesta.
Ei tiennyt asentaja, minkälainen ääni siitä lähtee. Kokeilimme. Ääni oli
niin kammottava, ettemme me sitä hyväksyneet ja niinpä rakennelma meni uusiksi.
Laatikoiden kuljettimeen pakarilaiset ovat myös tyytyväisiä, samoin osuivat
mittatyönä oikeille kohdilleen monet turvalaitteet, suojat ja koneiden toiminnoista
kertovat näytöt. "Kiinankieliset" turvaohjeet vaadimme selväksi suomeksi
jne
Kiire lisääntynyt, työ yksipuolistunut
Lapin Pakarin muutosta nykyisiin tiloihin on reilut pari vuotta, joten vanhaa ja uutta
voi jo perustellusti vertailla.
Kiire on kyllä lisääntynyt, työ yksipuolistunut. Kättensä jälkeä ei
enää juuri näe, mitä nyt ylöslyöjä eli koneen muovaamia tuotteita kohoamaan
laitteleva. Ei ole enää riivaajia eli pullanpyörittäjiä saman pöydän äärellä
porisemassa kuulumisia, ei piiri pieni enää pyöri. Haikealta tuntuu. Sosiaaliset
kontaktit jäävät vuorotyöläisellä perhepiirissä vähiin ja työssä linjoja
valvoessa olemattomiin. Vain revittyä leipää neljän kappaleen pinoon muutamia
kymmeniä tuhansia pannessaan voi vaihtaa toisen kanssa ajatuksia, revityn linjalla on
sentään kaksi työntekijää lähekkäin, pakkaamon naiset kertovat.
Vaikka raskaita työvaiheita on jäänyt pois, niin tuki- ja liikuntaelimiin iskee
rasitus edelleen. Selkä joutuu koville. Pakkaamon työnjohtaja Vappu Mellanen
laskee, että hiljaisessakin vuorossa yksi henkilö joutuu nostamaan yli 1 100 kiloa
vaaleaa leipää laatikoineen ja mikäli leipä on ruista, taakka on 400 kiloa raskaampi.
Maanantain ja perjantain ruuhka tietää satojen kilojen lisäkuormaa. Onneksi on
mahdollisuus kiertää, vaihtaa vuoron aikana työpisteestä toiseen.
Työnjohtaja kritisoi alan koulutusta.
Koulun päättyessä voi 26 kondiittoriksi valmistunutta kysyä töitä. Mihin
he sijoittuvat, meillä kun ei tehdä enää täytekakkuja. Mieluummin pitäisi kouluttaa
elintarviketeollisuuteen sähkö- ja muita asentajia. Sen alan ihmiset vie Nokia
Lapin Pakari aikoo jatkaa työolosuhteiden kehittämistä ja koulutusta. Kokemukset
yhteistyöstä olivat niin myönteiset, että jatkokin kannattaa. Seuraava haaste on
pakkaamon väljentäminen.
Samoin on kiire puuttua yleisesti koko maassa ja kaikilla aloilla vihdoinkin
psyykkiseen työsuojeluun. Ei meillä ole varaa antaa kolmikymppisten palaa loppuun,
painottaa työsuojeluvaltuutettu Kalevi Soini.
Maija-Liisa Jalkanen