vane.jpg (302 bytes)

Älä tule paha trendi,
tule hyvä trendi

Anne Saveljeff
Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry TeMe:n tiedottaja ja METELI-lehden päätoimittaja

Anne Saveljeff, TEMEn tiedottaja, Meteli-lehden päätoimittaja  Ystäväni inhoaa trendejä. Minä en. Ystäväni arvostaa perusteellisuutta ja syvällisyyttä. Hänellä on kestävät arvot, kuten vastuun kantaminen ja tyhmyyden vastustaminen. Arvostan hänen arvojaan, mutta trendeistä olemme eri mieltä. Minulle trendi on mahdollisuus, josta voi syntyä poliittinen liike.

Kasvisruoka on eettinen valinta. Globaalin nälänhädän keskeinen syy on liha lautasellamme. Pelloilla kasvaa eläinten rehua, ei ruokaa ihmisille. Metsiä hakataan, jotta saadaan lisää rehupeltoja. Helsingin Sanomat kysyy "Mistä tietää, että tuotantoeläimet voivat hyvin" (HS 3.3.). Ystäväni mukaan Hesari kalastelee trendipisteillä nuoria tilaajia. Minusta Hesari haluaa pelastaa maailman. Iloitsen vilpittömästi tästä valtakunnan median uuseettisestä linjasta. Hurraa! Jään kestotilaajaksi näiden juttujen ansiosta.

Naistenlehdet tietävät, mikä on trendikästä. Trendi on ilmiö, suosittu ja muodikas. Se voi kestää hetken ja pullahtaa esiin yhä uudelleen, vuosikymmen toisensa jälkeen. Trendi on kuin teatterin musikaali. Inhoajat kuulevat vain tyhjien tynnyrien kolinaa ja kannattajat kysyvät, että mitä vikaa laatuviihteessä on. Siinä voi olla sisältöä yllin kyllin. Ilmastonsuojelu, kasvissyönti, 70-luvun politisoituminen, opiskelijaliike ja Vanhan valtaaminen. Trendikkäitä ilmiöitä, jotka houkuttavat yhtä ja inhottavat toista.

Trendikästä oli pätkätyöläisyyskin 80-luvulla. Tosin silloin tehtiin projekteja, haluttiin olla freelancereita, haluttiin vierailla työtehtävissä, ei sitoutua "hautaan saakka". Haluttiin olla itsensä työllistäviä yrittäjiä jo tuolloin. Ei ole trendikästä olla paskatöissä ja välillä työtön, mutta on erittäin trendikästä puhua näistä ongelmista ja kipupisteitä julkisuudessa. Tästä kiitos ja hurraa mm. SAK:lle!

Lamanjälkeisen suomalaisen työelämän kestotrendi on ollut työyhteisöjen yhteishengen nostatus. Ne, joilla on työtä, ovat menneet metsään ammuskelemaan toisiaan väripanoksilla tai laskemaan koskea kimpassa. Siinä jyvät erottuivat akanoista, kun henkikultaa koetellaan. Tätä nykyä mennään kokkikursseille. Kyynikko voisi tokaista, että sushikurssillahan ne johtamisongelmat poistuvat ja hankalat alaiset asettuvat. Mutta mikäs siitä. Sehän on terve trendi.

Miten trendistä kasvaa aate tai kansalaisliike? Pitääkö mukaan saada miljoona ihmistä, jotka sanovat, että tämä on globaalisti merkittävää? Jos trendi mobilisoi aivot, jalat ja väkijoukot ja saa aikaan muutoksen muuallakin kuin olohuoneen tapetissa, eikö se ole arvokasta? Vai onko reilussa kaupassa jotain vikaa? Yrityksen "viherpesu" on valheellista, mutta jos yritykset haluavat toimia eettisesti ja ekologisesti, on se pelkästään hyvä asia. Ei se pyyteetöntä ole, ei edes reilu kauppa. Ajattele ite, äläkä kuvia kumartele, niin kuin minun pappani sanoi.

 

Palkkatyöläinen 5.4.2011 nro 2/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 2/2011

-> PT:n nro 2/2011 etusivulle

Teema
     Kuljetusala kurimuksessa

ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämätietoa
ha-nuo.gif (133 bytes) Kokemuksia työstä
ha-nuo.gif (133 bytes) Ay-liikkeessä
ha-nuo.gif (133 bytes) Pääkirjoitus & kolumni

Pääkirjoitus
Korvat hukassa
Kolumni
Anne Saveljeff
Älä tule paha trendi, tule hyvä trendi