vane.jpg (302 bytes)

Rautateiltä kemiaan

Kemianliiton liittosihteeri Hannu Siltala puhuu lämpimästi aikuisopiskelun puolesta. Se on asia, josta hänellä on omakohtaista kokemusta. Rautatieläisten Liitosta kemiaan siirtynyt Siltala toivoo, että teollisuusliittojen yhdistyminen saa jäsenten tuen.

7 näkökulmaa Hannu Siltalaan

   Hannu Siltala on esimerkki siitä, että koulun penkille istuminen aikuisena kannattaa. Siltala on alun perin koulutukseltaan puhelin- ja elektroniikka-asentaja. Asentajan työtä hän teki VR:n palveluksessa 14 vuotta. Sitten tinki tuli täyteen ja mies lähti uudestaan koulun penkille. Tässä tehtävässä saa joka päivä oppia jotain uutta, sanoo Hannu Siltala. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENEnsin tuli käytyä lukio työn ohella. Sen jälkeen vuonna 1991 Siltala lähti opiskelemaan yliopistoon, josta valmistui kasvatustieteiden kandidaatiksi erikoisalanaan aikuisopiskelu.

– Voi sanoa, että minulla oli opiskelemiseen sisäinen palo. Taustalla vaikutti myös Kiljavan opiston työsuojelukurssit. Sain niiltä kipinän opiskeluun, työsuojeluvaltuutettunakin toiminut Siltala kertoo.

Valmistuttuaan Hannu Siltala vaihtoi ammattia ja työskenteli seitsemän vuotta VR:n henkilöstökouluttajana. Tästä tehtävästä hän siirtyi SAK:laiseen Rautatieläisten Liittoon koulutus- ja työehtosihteeriksi. Tätäkin pestiä kesti seitsemän vuotta kunnes viime toukokuussa hänet valittiin nykyiseen tehtäväänsä.

Hannu Siltala, 52, tuli liittosihteerikilpaan mukaan myöhäisessä vaiheessa ja häntä tituleerattiin "yllätysnimeksi". Yllättynyt Siltala oli itsekin, kun häntä pyydettiin asettumaan ehdolle.

– En ollut lainkaan miettinyt tällaista mahdollisuutta. Kemia oli minulle alanakin melko tuntematon.

Yllätys on ollut muun muassa Kemianliiton edustamien alojen moninaisuus. Työehtosopimuksiakin on peräti 13.

– Tässä tehtävässä saa joka päivä oppia jotain uutta. Erityisen antoisia ovat työpaikkakäynnit.

Muutos ei kuitenkaan ollut niin suuri, mitä etukäteen voisi kuvitella. Siltala sanoo, että ammattiliitoissa toimintatavat ovat yllättävän samanlaisia riippumatta liiton koosta tai alasta, jota se edustaa. Eron huomaa parhaiten siitä, että pienessä liitossa yksittäinen toimitsija joutuu hoitamaan monenlaisia tehtäviä, kun isommassa liitossa on mahdollisuus erikoistua.

Ryhmä eheytynyt

Hannu Siltala on tyytyväinen siitä, että vasemmistoliittolaista Kemia 2000 -ryhmää pitkään repineet ristiriidat ovat taakse jääneitä ja ryhmä puhaltaa nyt yhteen hiileen. Yhteistyö sosialidemokraattien kanssakin sujuu, vaikka siihen tuli särö liiton syysvaltuuston kokouksessa, jossa syntyi kiista valtuuston toisesta varapuheenjohtajasta.

– Tilanne on ikävä, sillä valtuusto on nyt ilman toista varapuheenjohtajaa kevääseen asti. Kysymys on tulkintaerimielisyydestä, jossa kumpikin osapuoli katsoo olevansa oikeassa. Mutta eiköhän tästäkin selvitä, Siltala toteaa leppoisasti.

Kevään suuri kysymys Kemianliitossa on SAK:laisten teollisuusliittojen yhdistymishanke Team. Liitolla on käynnistymässä yhdistymisestä jäsenäänestys, jonka tulos on sitova. Suuri haaste on tiedottaa hankkeesta niin, että ihmisillä on välineitä tehdä äänestyspäätös, Siltala korostaa.

– Moni tavallinen jäsen ei tiedä Teamista juuri mitään. Meidän, jotka olemme olleet valmistelussa alusta asti mukana, on välillä vaikea muistaa tätä.

Kemianliitossa valmistettiin tiedotuspaketti, joka lähti jokaiselle jäsenelle äänestyslipun kanssa. Postiäänestys alkaa 5. helmikuuta ja jatkuu 9. helmikuuta asti. Samaan aikaan Metalliliitto järjestää oman jäsenäänestyksensä.

Hannu Siltala on ollut mukana hankkeessa tiiviisti jo Rautatieläisten Liitossa. Nyt hän on Kemianliiton edustaja Teamin työvaliokunnassa. Siltala on liittojen yhdistymisen kannalla ja toivoo että jäsenäänestyksen tulokset olisivat Teamille myönteisiä.

– Suurimpia tulevaisuuden uhkiamme on työnantajien harjoittama sopimusshoppailu, jossa etsitään halvinta työehtosopimusta. Sellaisiakin tietoja liikkuu, että teollisuuden työnantajat olisivat ryhmittymässä teknologiateollisuuden työehtosopimukseen. Team on vastaus näihin uhkakuviin.

Malttia lomautuksiin

Kemianliiton valtuusto ja hallitus uudistuivat reippaasti viime keväänä. Mukaan tuli uusia ja nuoria edustajia. Hannu Siltala toivoo heiltä rohkeutta ottaa kantaa ja tuoda esiin omia mielipiteitään. Niitä tarvitaan liitossa parhaillaan käynnissä olevassa strategiatyössä, jossa hahmotellaan edunvalvonnan ja sopimuspolitiikan uusia haasteita ja etsitään keinoja uudistaa järjestötyötä. Strategiatyö on Siltalan mielestä perustyötä, joka palvelee niin Teamia kuin mahdollisia muitakin vaihtoehtoja.

Liiton akuutti haaste on taantuma, joka on tehnyt pahaa jälkeä kemianaloillakin. Siltala arvioi, että vuoden vaihteessa liiton jäsenistä joka kymmenes, noin 4 500 henkeä, oli yt-menettelyn piirissä. Työnantajilta hän toivoo malttia ja työntekijöiden kouluttamista lomautusten ja irtisanomisten sijaan.

– Kun taantuma hellittää, nousu voi olla nopea, ja silloin osaava työvoima on kullan arvoista.

Pirjo Pajunen
kuva Tuulikki Holopainen

 

7 näkökulmaa Hannu Siltalaan

Rakkaimmat ihmiset
Oma perhe (vaimo, neljä lasta ja viisi lastenlasta) ja lähisuku (neljä veljeä perheineen)
Lempiharrastus
Kitaransoitto
Paras paikka
Mökki Jaalassa
Mieliruoka ja -juoma
Kokoliha ja punaviini
Mitä kirjaa luet parhaillaan
Hurriganesista kertovaa kirjaa
Minkä elokuvan näit viimeksi
Vakoojatarinan, jonka pääosassa oli Arnold Schwarzenegger
Mitä katsot televisiosta
Ajankohtaisohjelmia ja tieteiselokuvia.

 
Palkkatyöläinen 4.2.2009 nro 1/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)