vane.jpg (302 bytes)

SAK:n työympäristöasiantuntija Raili PerimäkiSAK:n työympäristöasiantuntija
RAILI PERIMÄKI

kysyy sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälältä, miten valtio kantaa vastuuta työsuojeluosaaamisesta

 

Hyvä sosiaali- ja terveysministeri,

Suomessa kuolee ILO:n arvion mukaan vuosittain yli 1 800 ihmistä työperäisten tekijöiden seurauksena ja vakuutuslaitosten kustannukset tapaturmista ovat yli 600 miljoonaa euroa. Työtapaturmien ja ammattitautien määrät ovat vuodesta toiseen nousseet. On kansantaloudellista tuhlausta menettää ihmishenkiä ja suuri määrä työtunteja, inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.

Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta. Suomi on sitoutunut noudattamaan myös kansainvälisiä normeja, muun muassa ILO:n sopimuksia ja EU-lainsäädäntöä.

Työturvallisuuden ja työterveyden tason nostamisessa yksi tärkeä keino on työsuojeluosaamisen kehittäminen. Tähän velvoittaa myös ILO:n yleissopimus ja EU:n työympäristön puitedirektiivi. Useimmissa EU-maissa työsuojelukoulutus on lakisääteistä.

Riittävä työsuojelun osaamisen taso työnantaja- ja työntekijäpuolella on kaiken työsuojelutyön perusta. Ministeri Liisa Hyssälä, miten valtio kantaa vastuunsa työpaikkojen riittävästä työsuojeluosaamisesta?

 

Liisa Hyssälä vastaa:

Työterveyttä ja – turvallisuutta koskevaa lainsäädäntöä on uudistettu vastikään. Työturvallisuus syntyy joka päivä työpaikalla työnantajan ja työntekijöiden työn ja yhteistoiminnan tuloksena. Työnantajan on huolehdittava, että työntekijälle annetaan työsuojelusta opetusta ja ohjausta. Erityistä vaaraa aiheuttavaa työtä ei saa tehdäkään kuin siihen pätevä ja henkilökohtaisten edellytystensä puolesta soveltuva työntekijä.

Jokaisen työnantajan on järjestettävä työterveyshuolto alan ammattihenkilöitä ja asiantuntijoita käyttäen. Heidän pätevyysvaatimuksistaan ja koulutuksestaan on säädetty laissa.

Työsuojelupäällikön on lain mukaan oltava tehtäväänsä pätevä ja työsuojeluun perehtynyt, työsuojeluvaltuutetulla on lakiin perustuva oikeus saada koulutusta.

Työsuojelualan koulutusta voi saada yleisissä oppilaitoksissa aina korkeakouluja ja yliopistoja myöten. Erilaista perus- ja täydennyskoulutusta tarjoaa monipuolisesti esimerkiksi Työterveyslaitos.

Palkkatyöläinen 3.9.2008 nro 7/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 7/2008

-> PT:n nro 7/2008 etusivulle

Pääkirjoitus
ha-nuo.gif (133 bytes) Teema
     Sananvapaus

ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämän jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Kolumnit ja pakina
ha-nuo.gif (133 bytes) Liikkeessä jutut

Töissä ay-liikkeessä
Lehtiä tarvitaan
Debatti
Raili Perimäki kysyy
Liisa Hyssälältä työpaikkojen riittävästä työsuojeluosaamisesta
100 vuotta keskusjär-
jestölehteä
Lehti välittää ajan henkeä
Perhe huomioon
SAK 2025 kysely

ha-nuo.gif (133 bytes) Ristikko 7/08
ha-nuo.gif (133 bytes) Pätkätyöläinen blogiin