vane.jpg (302 bytes)

Osa-aikaista ja vuokrattua

Pikaruokaravintoloiden työntekijöistä valtaosa on kaksikymppisiä opiskelijoita. Työpaikalla luottamusmies on harvinaisuus ja ammattiliiton jäsenyys monelle vieras asia. Alan parhaissa työpaikoissa perehdytykseen ja työssä viihtymiseen kuitenkin panostetaan.

   Opiskelijoiden voimin pyörivissä pikaruokaravintoloissa järjestäytymisaste on matala, myöntää Palvelualojen ammattiliiton PAMin toimitsija Anne Salmela liiton Helsingin ja Uudenmaan aluetoimistosta.

Helsinkiläinen Julia Schorim, 17 vuotta, on työskennellyt McDonald´silla viime syksystä lähtien opintojen ohella. Nyt opinnot ovat katkolla ja kesä sujuu töitä tehden. Foto: TUULILKKI HOLOPAINEN– Valtaosa työntekijöistä on opiskelijoita eivätkä he välttämättä koe palvelualaa omakseen, se ei innosta järjestäytymään.

Salmelan mukaan ammattiliiton on vaikea tavoittaa pikaruokaketjujen työntekijöitä, sillä valtaosa työpaikoista on franchising-pohjalla toimivia ja hyvin pieniä. Tästä johtuen luottamusmiehiä tai työsuojeluvaltuutettuja ei juuri ole. Tähänkään juttuun ei löytynyt yhtään henkilöstön edustajaa haastateltavaksi.

Salmelan mukaan monet ketjut käyttävät vuokratyöntekijöitä, mikä vaikeuttaa työntekijöiden tavoittamista entisestään.

– Esimerkiksi Hesburgerilla on useita omia, työntekijöitä vuokraavia yhtiöitä.

PAMissa nuoria tavoitellaan käymällä pikaruokaravintoloissa ja kutsumalla työntekijöitä alueellisiin nuorisotapahtumiin.

Nuorten työntekijöiden kohtelu on vaihtelevaa.

– Osassa työpaikkoja esimerkiksi työhön perehdyttäminen on asiallista. Sitten on valitettavasti työpaikkoja, joissa nuori saa huonon käsityksen koko ravintola-alasta.

Ammattiliittoon ottavat usein yhteyttä kesätyöntekijöiden vanhemmat.

– Töiden päätyttyä aletaan ihmetellä palkkaa tai esimerkiksi lomakorvausten puuttumista. Joskus nuorelle tarjotaan hyvin vähän työtunteja, vaikka puhe on ollut muusta, Anne Salmela kertoo.

Perehdytys tärkeää

Suomen McDonald´sin työntekijöiden keski-ikä on 21 vuotta. Ketjun 82 ravintolasta 68 toimii franchising-periaatteella yksityisen yrittäjän omistuksessa. Kaikkiaan ketjun palveluksessa on noin 3 200 työntekijää. Kesää varten on rekrytoitu noin 400 työntekijää, kertoo henkilöstöjohtaja Jenni Kosonen.

Monelle nuorelle McDonald´s on ensimmäinen kesätyöpaikka.

– Se näkyy innokkuutena mutta myös tarpeena huolelliseen työhön perehdyttämiseen. Uudelle työntekijälle laaditaan henkilökohtainen koulutusohjelma ja hänelle nimetään oma kouluttaja. Haluamme että nuoret viihtyvät meillä ja siksi panostamme jatkuvasti työviihtyvyyteen, Jenni Kosonen kertoo.

McDonald´s tarjoaa nuorille pääsääntöisesti vakituista osa-aikatyötä. Kososen mukaan kesätyöntekijälle voidaan tehdä määräaikainen sopimus, jos hän niin haluaa. Kesätyöntekijöistä monet ovat kuitenkin solmineet toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, sillä moni haluaa jatkaa työskentelyä syksyllä opiskelujen ohella.

Työntekijöiden vaihtuvuus on suurinta pääkaupunkiseudulla. Toisaalta työntekijöitä on myös hyvin saatavilla.

– Pääkaupunkiseudulla keskimäärin 40–50 prosenttia työntekijöistä vaihtuu vuoden aikana. Muualla Suomessa prosenttiluku on huomattavasti pienempi ja työsuhteet voivat olla pitkiäkin.

Ravintolatyöntekijän keskipalkka McDonald´silla on 11,12 euroa tunnissa. Palkka määräytyy majoitus- ja ravitsemisalan työehtosopimuksen mukaan.

Suoraan McDonald´s Oy:n palveluksessa olevilla työntekijöillä oli vielä talvella valtakunnallinen luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu. Hän siirtyi kuitenkin muihin tehtäviin ja uutta ei ole toistaiseksi saatu valittua.

Pirjo Pajunen
kuvat Tuulikki Holopainen

 

Palkkatyöläinen 25.6.2008 nro 6/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)