vane.jpg (302 bytes)

Haluatko huijatuksi huipputuotolla?

   "Miten pyramidit rakennettiin?" kysyi tiedettä yleistajuistava lehti kannessaan.

Mielenkiintoista, ihan pakko lukea! Sitähän tässä ovat viimeisinä aikoina ihmetelleet kymmenet tuhannet suomalaiset, sadat tuhannet venäläiset ja ties millainen paljous muunmaalaisia säästövarojensa sijoittajia sekä armeijakunnan verran poliiseja, rahoitustarkastajia ynnä muita virkansa puolesta uteliaita.

Vaikka juttu loppujen lopuksi käsittelikin muinaisten egyptiläisten aikaansaannoksia eikä nykyaikaisen veijaritalouden kauneimpia kukintoja, näitä ponzi-järjestelmiä ja pyramidirahastoja, niin yhtäläisyyksiä löytyy. Jos kyllä erojakin.

(Pyramidirahastohan on viritelmä, joka lupaa sijoituksille hurjat tuotot ja jakaakin jonkin aikaa "tulosta" niistä rahoista, joita aina uusilta mukaan lipsahtavilta kupataan, mutta häviää jäljittämättömiin, kun uuden rahan kertyminen on tyrehtymässä.)

Kivipyramidit suunniteltiin ikuisiksi, rahastot toimimaan toistaiseksi, mutta kummankin rakentajiksi saatiin isot ihmisjoukot lupaamalla vaurautta ja menestystä: muinoin jumaluuksien suojelusta ja sitä kautta ainakin sata jyvää yhdestä kylvetystä, nykyään satojen prosenttien ihmeenomaisia tuottoja sijoitetuille euroille, ruplille tai dollareille.

Kivipyramidin tehtävä oli säilyttää rakennuttajansa muisto ikuisuuksiin. Sijoituspyramidin rakentajat taas eivät ole yhtä persoja julkisuudelle, mutta monet sitäkin kaivatumpia.

Faraoille kävi hullusti, hautarosvot rohmusivat aarteet ja moni päätyi lopulta kaltereiden taakse Kairon museoon ja kauemmaksikin. Ponzi-pampuilla menee toistaiseksi vähän paremmin. Muumioina on tiettävästi vasta muutama, vain osa höynäytetyiltä kerätyistä varoista on jäädytetty pankkitileille, eikä ihmisten hinku ihmerikastumiseen tunnu laantuvan lainkaan.

Jokainen pyramidisijoittajaksi värvättävä kuulee vakuuttavia vuodatuksia onnekkaista, jotka ovat moninkertaistaneet panoksensa vain koska uskoivat ja luottivat.

Kummako tuo, että syyhyttää.

Niinpä meillä on "vyölaukkumiehemme", Norjassa rehti Frode sai jo tuomion, Pietarissa ihmetellään yhä ihmevoittoja jaelleen Rubinin taianomaista katoamista, Krasnodarskissa tilinsä tyhjentäneet eläkeläiset parveilevat lukittujen ovien takana.

"Jos tuntuu siltä, että se on liian hyvää ollakseen totta, se ei luultavasti olekaan", on näinäkin aikoina arvokkaimpia sijoittajaksi aikovan amatöörin ohjeista.

Vahinkoja kun sattuu rehellisillekin. Kun Yhdysvaltojen talous edellisen kerran oli suistua kaaokseen, FED eli liittovaltion keskuspankki joutui syytämään säkkikaupalla rahaa pelastaakseen jättikuprulta niin sanotun hedge-rahaston, jonka aivoina askaroi hypersuperhienoine ennusteohjelmineen peräti kaksi taloustieteen Nobel-palkinnon saajaa.

Simo Hämäläinen

Palkkatyöläinen 28.5.2008 nro 5/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)