vane.jpg (302 bytes)

EAY:n kokouksen panelityöskentelyä. Foto: PIRJO PAJUNEN

Työpaikkoja leikkausten sijaan

"Elintaso on laskenut dramaattisesti"

  Eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestö, 60 miljoonaa työntekijää edustava EAY( engl ETUC) kokoontui edustajakokoukseensa Kreikan Ateenassa kriisitunnelmissa. Joka neljäs vuosi kokoontuvan kongressin tärkeimpiä kysymyksiä oli Eurooppaa koettelevan talous- ja työllisyyskriisin hoito.

Viime viikolla pidetyssä kokouksessa järjestölle valittiin uusi johto. Pääsihteeriksi valittiin ensimmäistä kertaa nainen, ranskalainen Bernadette Ségol. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly jatkaa EAY:n hallituksessa. SAK, STTK ja Akava ovat vuonna 1973 perustetun EAY:n jäsenjärjestöjä.

Kriisimaiden kuristamisen loputtava

Eurooppalainen ammattiyhdistysliike suhtautuu hyvin kriittisesti EU-komission harjoittamaan talouspolitiikkaan, jota leimaa ankarat leikkaukset kriisimaissa Kreikassa, Portugalissa ja Irlannissa ja pyrkimykset puuttua euromaiden palkka- ja eläkepolitiikkaan. Säästökuurit ovat lisänneet työttömyyttä ja köyhyyttä. Monissa kokouksen puheenvuoroissa kannettiin huolta siitä, että palkansaajat ovat joutumassa kriisin maksumiehiksi.

Kokouksessa päätettiin julkilausumasta, jossa tuomittiin kriisimaiden kuristaminen leikkauksilla ja suunnitelmat puuttua jäsenmaiden palkkapolitiikkaan, asiaan joka kuuluu työmarkkinaosapuolille, kokouksessa tähdennettiin. Vaihtoehtona leikkauksille EAY esittää kriisimaihin tehtäviä investointeja ja kehitysohjelmia, jotka parantaisivat työllisyyttä ja siten lisäisivät verotuloja.

Kolmikanta vietävä EU-tasolle

Puheenjohtaja Lauri Lylyn mukaan EU:n kehitys on viime vuosina mennyt palkansaajien kannalta selkeästi huonompaan suuntaan, kun pätkätyöt ja yleinen työmarkkinoiden epävarmuus on lisääntynyt. Tämä kehitys haastaa koko eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen.

– Tehokas vaikuttaminen EU-tasolla on EAY:n suurin tulevaisuuden haaste. Kolmikantaista vuoropuhelua on lisättävä nykyisestä. Nyt kehitys etenee liikaa markkinoiden ehdoilla.

Lyly pitää kokouksessa hyväksyttyä tavoiteohjelmaa pääosin hyvänä.

– Asetettujen tavoitteiden takana on helppo seistä.

Sosiaalinen Eurooppa ajautumassa sivuraiteelle

Työttömyys oli viime vuonna EU-maissa keskimäärin 10 prosenttia ja euromaissa tätäkin korkeampi. Tilanne onkin täysin toisenlainen kuin neljä vuotta sitten, jolloin eurooppalainen ay-liike oli edellisen kerran koolla. Tuolloin ilmapiiri oli toiveikas.EAY:n uusi pääsihteeri Bernadette Ségol. Foto: ETUC/EAY

Monen kokousedustajan viesti oli, että EAY:n on ponnisteltava entistä lujemmin, jotta oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja turvallisia työsuhteita korostava Euroopan sosiaalinen malli ei ajaudu täysin sivuraiteelle EU:ssa, jossa päätöksentekoa leimaa tätä nykyä voimakas markkinaliberalismi.

Tätä viestiä uusi pääsihteeri Bernadette Ségol lupasi viedä eteenpäin. Hänen mukaansa EAY:n on paitsi tuettava kasvua ja uusien työpaikkojen syntymistä, vastustettava komission pyrkimyksiä puuttua jäsenmaissa harjoitettavaan palkkapolitiikkaan ja työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmään.

Minimitoimeentulo turvattava

Kokouksessa hyväksytyssä järjestön strategiassa korostetaan sosiaalista oikeudenmukaisuutta, mikä tarkoittaa muun muassa turvallisia ja kokoaikaisia työpaikkoja. EAY vaatii myös minimipalkan toteuttamista. Sen taso ja sopimistapa tosin päätettäisiin kansallisesti joko työehtosopimuksissa tai lainsäädännössä.

Lailla säädettävällä minimipalkalla on kannatusta erityisesti Itä-Euroopan maissa, joissa ei ole toimivaa työehtosopimusjärjestelmää.

Strategiaan on kirjattu myös vaatimus vakinaisten ja kokoaikaisten työsuhteiden asettamisesta normiksi. Määrä-aikaisten työsuhteiden käyttö tulisi rajata vain hyvin perusteltuihin erityistilanteisiin. EAY haluaa myös seurata, miten vuokratyötä koskeva direktiivi pannaan täytäntöön jäsenmaissa.

Rasismille sanottava ei

Maahanmuuttopolitiikkaan ja työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen liittyvät kysymykset nousivat kokouksessa vahvasti esille. Erillisessä paneelissa pohdittiin, miten Pohjois-Afrikan arabimaiden kuohunta vaikuttaa EU-maihin. Muun muassa Libyan kriisin aiheuttama pakolaisvirta kuormittaa erityisesti Italiaa ja Ranskaa.

Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow ja johtaja Marjaana Valkonen SAK:sta.  Foto: PIRJO PAJUNENBernadette Ségol kertoi seuranneensa huolestuneena äärioikeistolaisten puolueiden kannatuksen kasvua ja rasismin ja muukalaisvastaisuuden lisääntymistä ympäri Eurooppaa. Hänen mukaansa tästä kehityksestä ay-liikkeen on sanouduttava selvin sanoin irti.

Järjestön strategiassa korostetaan, että eurooppalainen ammattiyhdistysliike kannattaa vapaata liikkuvuutta. Vastapainoksi on huolehdittava työntekijöiden yhdenvertaisesta kohtelusta ja maahanmuuttajien kotouttamisesta. EAY vaatii myös lähetettyjä työntekijöitä koskevan direktiivin tarkistamista.

Johto vaihtui lähes kokonaan

Uusi pääsihteeri Bernadette Ségol on toiminut aiemmin palvelualojen UNI Euroopan aluesihteerinä. Ay-tehtävissä kuusikymppinen Ségol on ollut vuodesta 1974 lähtien.

Apulaispääsihteerinä jatkaa puolalainen Josef Niemiec, uutena tehtävään valittiin belgialainen Patric Itschert. Sihteeristösä Pohjoismaita edusta ruotsalainen Veronica Nilsson. EAY:n puheenjohtajaksi valittiin espanjalainen Ingnacio Fernandéz.

EAY:n hallitukseen valittiin mm. Lauri Lyly. EAY:n hallituksen työvaliokunnassa pohjoismailla on kaksi edustajaa: Norjan LO:n puheenjohtaja Roa Flåthen ja Tanskan toimihenkilöjärjestö FTF:n puheenjohtaja Bente Sorgenfrey.

Pirjo Pajunen


ETUCin kokoussivut
Kokouksesta SAK:n nettisivuilla
Ay-kesä Brysselissä, blogi

 

jutun alkuun

"Elintaso on laskenut dramaattisesti"

Kreikassa on EU:n ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n apupaketin ehtona tehty rajuja leikkauksia. Leikkuriin on joutunut sosiaaliturva, julkiset palvelut, julkisen sektorin työntekijöiden palkat ja kreikkalaisten eläkkeet. Erityisesti pienipalkkaisten työntekijöiden tilanne on vaikea, sanoo Konstantinos Boikos julkisen sektorin työntekijöitä edustavasta ammattiliitto A.D.E.D.Y:stä.

– Jäsentemme elintaso on laskenut dramaattisesti, toteaa Konstantinos Boikos.  Foto: PIRJO PAJUNEN– Jäsentemme elintaso on laskenut dramaattisesti.

Boikos on huolissaan siitä, että rajut leikkaukset tukahduttavat talouskasvua, mikä puolestaan lisää työttömyyttä. Kreikassa työttömyysaste on nyt noin 15 prosenttia, nuorisotyöttömyys tätäkin korkeampaa.

Boikosin huolen jakaa kokouksessa EAY:n pääsihteerin tehtävät jättänyt John Monks. Hänen mielestään niin Kreikan, Portugalin kuin Irlanninkin kohdalla on tehty sama virhe: liian rajut leikkaukset estävät talouskasvun käynnistymisen ja kurjistavat tilannetta entisestään.

Ketkä sitten ovat Konstantinos Boikosin mielestä syypäitä Kreikan valtavaan velkaongelmaan?

– Sijoittajat, pankit, monikansalliset yritykset ja kreikkalaiset suurkapitalistit, luettelee Boikos.

Ammattiliitot esittelivät kongressissa toimintaansa. Tässä kreikkalaisen A.D.E.D.Y:n ständi.  Foto: PIRJO PAJUNEN

Hän sanoo, että läheskään kaikki Kreikassa eivät osallistu säästötalkoisiin vaan yhteiskunnan varakkain osa on pääsemässä kuin koira veräjästä. Tähän epäkohtaan kiinnitti huomiota myös John Monks.

Kreikan talouden keskeisiä ongelmia ovat korruptio, harmaa talous ja laajamittainen verojenkierto. Myös sosiaalimaksuista merkittävä osa jää maksamatta. Näistä ongelmista myös Kreikan ay-liike on hyvin tietoinen, vakuuttivat Monks ja Boikos.

Eurooppalaiselta ay-liikkeeltä Konstantinos Boikos kaipaa suurempaa keskinäistä solidaarisuutta.

– Solidaarisuuttahan ei ole koskaan liikaa.

PP

 

Palkkatyöläinen 24.5.2011 nro 3/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)