vane.jpg (302 bytes)

Verkossa on joukkovoimaa

Näkyvyyttä ja vuorovaikutusta

   Tavat hyödyntää tietoverkkoja ovat olleet viime vuosina valtavassa murroksessa. Mikä se sellainen nettisivusto enää on, jossa käyttäjä ei voi tehdä muuta kuin lukea tekstejä ja katsella kuvia? Nykyään verkossa pitää olla vuorovaikutusta: kyselyjä, kommentointia sekä sisältöjen räätälöintiä käyttäjän mielihalujen mukaan.

Sosiaalisella medialla tarkoitetaan verkkopohjaista sisältöä, jonka luomiseen käyttäjät voivat itse osallistua. Ilmiö perustuu uuteen viestintäteknologiaan, mutta on luonteeltaan sosiaalinen ja yhteiskunnallinen. Tietoverkkojen yhteisöissä ihmiset eivät ainoastaan vastaanota tietoa, vaan tuottavat ja muokkaavat sitä itse.

Ay-liikkeen kasvot

Sosiaalinen media erottuu usein perinteisestä mediasta henkilökohtaisuudellaan: monissa verkostoissa esiinnytään omilla kasvoilla ja nimillä.

Verkkomedian lisääntyneen käytön myötä ammattiyhdistysliikkeeseen törmää uusissa ja yllättävissäkin paikoissa. Kotisivujen tarjoaman yksisuuntaisen ja virallisemman viestinnän lisäksi kuvaa ay-liikkeestä rakentavat erilaisissa verkkoyhteisöissä toimitsijat, luottamusmiehet ja paikalliset aktiivit. Esimerkiksi yhteisöpalvelu Facebookiin on perustettu lukuisia ryhmiä ammattiosastoille, ay-tapahtumille ja nuorisotoimijoille.

Tietoverkot tarjoavat ay-liikkeelle uudenlaisen kanavan jäsenten kohtaamiseen ja kuulemiseen. Tietoa ja tukea nykyisille ja tuleville jäsenille kannattaa tarjota siellä, missä ihmiset muutenkin ovat. Osallistumisen kynnys ay-toimintaan pienenee, kun ihmiset ja informaatio löytyvät parilla hiiren klikkauksella.

Verkko tarjoaa mahdollisuuden osallistua ilman suurempia sitoumuksia. Ei ole realistista odottaa sankkojen joukkojen ryhtyvän verkon innoittamina ympärivuorokautisiksi järjestöjyriksi, mutta myös "kevytaktivismissa" piilee joukkovoimaa. Oli tavoitteena tiedottaminen, jäsenhankinta tai päätöksentekoon vaikuttaminen, yhteisömediasta löytyy monenlaisia työkaluja. Tarjoamalla monentasoisia osallistumismahdollisuuksia ay-liike voi tavoittaa ja puhutella entistä laajempia ihmisjoukkoja.

Ammattiyhdistysliikkeen ei pitäisi jättää sosiaalisissa verkostoissa vaikuttamista yksittäisten luottamusmiesten tai toimitsijoiden oma-aloitteisuuden varaan. Tarvitaan selkeä näkemys siitä, miten yhteisömedioita halutaan hyödyntää ja kuinka tavoitteet voidaan saavuttaa.

Iso haaste – ja loputtomasti mahdollisuuksia

Sosiaalisessa mediassa mukana oleminen on paitsi trendikästä, myös äärimmäisen haastavaa. Pelkässä markkinointimielessä ei verkkoon parane heittäytyä. Pitää olla valmis paitsi kertomaan, myös kuuntelemaan. Verkkoyhteisöjen toimintalogiikka on samankaltainen kuin muissakin ihmisyhteisöissä: kun annat jotain itsestäsi, saat jotain vastalahjaksi.

Vuorovaikutuksellisuus verkossa merkitsee, että kenellä tahansa on mahdollisuus ilmaista näkemyksensä – eikä kukaan takaa, että tämä näkemys vastaisi aina ay-liikkeen totuttuja opinkappaleita. Päinvastoin, antautumalla keskusteluun verkossa joutuu väkisinkin kyseenalaistetuksi, ehkä kritisoiduksi.

Sosiaalisten verkkojen hallitsemattomuus voi tuntua pelottavalta. Voimmeko antaa ihmisille vapaat kädet määritellä, mitä olemme? Toisaalta: onko meillä varaa jättäytyä keskustelun ulkopuolelle?

Otetaan siis verkko haltuun!

Jenni Karjalainen

 

Näkyvyyttä ja vuorovaikutusta

  • Facebook: Ammattiosastojen ryhmiä, ay-tapahtumasivustoja, yhteydenpitoa ay-ihmisten välillä.
  • Adressit.com: Näkyvyyttä tärkeille asioille: esimerkiksi eläkekiistan aikana yli 170 000 ihmistä kirjoitti nimensä palkansaajajärjestöjen adressiin.
  • Twitter: Tekstiviestin mittaiset mikrobloggaukset palvelevat tehokkaana tiedonvälityskanavana esimerkiksi neuvottelu- tai lakkotilanteessa.
  • Second Life: Virtuaalimaailmassa ay-väellä oma saari, Union Island, virtuaalisia kokoontumisia varten.
  • Ning: Suosittu verkostopalvelu, jonne voi perustaa avoimia ja suljettuja sivustoja.
  • Youtube: Etenkin nuorison suosima videoportaali – audiovisuaalisuus tarjoaa mahdollisuuden ay-asian elävöittämiseen.

 

 

Palkkatyöläinen 7.10.2009 nro 8/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)