vane.jpg (302 bytes)

Kilpaile tai kuole

Anne Saveljeff
Teatteri- ja Mediatyöntekijät ry TeMe:n tiedottaja ja Meteli-lehden päätoimittaja

Anne Saveljeff, TEMEn tiedottaja, Meteli-lehden päätoimittaja  Haluatko seksikkäälle alalle rock-henkiseen duuniin? Luvassa on pitkiä päiviä ilman lakisääteisiä korvauksia, jopa ilman palkkaa. Mutta mitäs pienistä, kun tarjolla on työtä trendi-tv-sarjassa julkkisten kanssa. Olet siis melkein julkkis itsekin.

Alalle valmistumassa oleva opiskelija lähetti minulle meiliä:

"... alamme olla räjähdyspisteessä ihmisten sietokyvyn ja työhyvinvoinnin kanssa. On alettava puuttua konkreettisilla tavoilla näihin asioihin, jotka aiheuttavat pahoinvointia ja kohtuuttomia palkkoja ja työaikoja media-alalla. Itseäni näin pian valmistuvana opiskelijana alkaa jo pelottaa tällaiselle alalle siirtyminen, missä ainoastaan kärsimällä ja nöyrtymällä voi saada karsittua elantonsa kasaan jos on valmis tekemään tarpeeksi ilmaiseksi töitä."

Nuori mies ei ole huolissaan vain omasta työurastaan, vaikka siinäkin olisi tarpeeksi. Hän murehtii sitä, että vanhemmat kollegat ja konkarit lyövät hanskat tiskiin ja vaihtavat alaa, kun eivät enää jaksa. Konkarien myötä alalta katoaa vuosien kokemus ja ammattitaito. Fiksu kaveri. Näkee metsän puilta. Paremmin kuin ne työnantajat, tuottajat ja tilaajat, jotka ovat kilpailuttamassa alan hengiltä.

Nuori mies pyysi meitä puuttumaan tilanteeseen ja kääntymään ministeriön puoleen. Lupaan, että näin tapahtuu. Me Temessä vaadimme työnantajia ja tilaajia kantamaan vastuunsa. Työnantajien on oltava ammattitaitoisia ja noudatettava lakia ja sopimuksia. Olemme myös puuttuneet harjoittelija-ongelmaan ja vaatineet, että media-alan koulutuspaikkoja vähennetään, jotta määrät vastaisivat työelämää. Opiskelupaikka ei ole lupaus työpaikasta ja se on väärin. Esim. media-alalle on koulutettu niin paljon nuoria, että koko alan henkilöstö voidaan vaihtaa 3–4 vuoden välein.

Elokuva- ja tv-ala on työvoimavaltaista eli palkkakustannukset lohkaisevat ison osan budjeteista. Penäämme myös rahoittajien vastuuta. Jos elokuvan tekoon tarvitaan miljoona euroa, mutta rahoittaja myöntää puolet tästä, mistä nipistetään? Eikö rahoittajalla pitäisi olla näkemys menojen leikkauksista? Palkataanko vähemmän työntekijöitä? Jätetäänkö osa palkoista maksamatta?

Yleensä kokemuksen karttuessa vastuu kasvaa ja palkkaa tulee lisää – paitsi elokuva- ja tv-työssä. Ala haluaa nuoria, jotka joustavat ja ovat kilttejä. He tekevät 12–14 -tuntisia päiviä ilman ylityökorvauksia tai työskentelevät harjoittelijapalkalla kolmatta vuotta. Raivostuttavaa ja vastuutonta! Millaiseen työkulttuuriin me nuorison kasvatamme?

Nuorille tahdon sanoa, että älkää suostuko orjiksi unelmatehtaisiin. Ammattilaisille sanon, että pidetään huoli nuorista ja kokemattomista. Ollaan kollegoita toisillemme, ei kilpailijoita. Työpaikoilla kannattaa porukoitua. Yksin ei tarvitse taistella tuulimyllyjä vastaan. Ammattiliitot ovat sitä varten.

 

Palkkatyöläinen 21.2.2012 nro 1/12

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 1/2012

-> PT:n nro 1/2012 etusivulle

Teema
    Työurat
ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämätietoa
ha-nuo.gif (133 bytes) Kokemuksia työstä
ha-nuo.gif (133 bytes) Ay-liikkeessä
ha-nuo.gif (133 bytes) Pääkirjoitus & kolumni

Pääkirjoitus
Työkyky - tuottava investointi
Kolumni
Anne Saveljeff
Kilpaile tai kuole

ha-nuo.gif (133 bytes) Kysely