vane.jpg (302 bytes)

liikkeessa.jpg (2559 bytes)

Perehdyttäminen parasta
monimuotoisuuskasvatusta

pi-nu.gif (132 bytes)  Erilaisuus sallittu

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Maahanmuuttajan perehdyttäminen työhön, työtovereihin ja työkulttuuriin on avain hyvän työsuhteen synnylle. Mutta parhaiten toimiva työyhteisö saavutetaan, jos myös työkaverit perehdytetään maahanmuuttajan kulttuuriin. Tällaisiin johtopäätöksiin on tultu Petmo-hankkeen vetäjän Auli Korhosen mielestä työyhteisön perehdyttäminen maahanmuuttajien kulttuuriin on yhtä tärkeää kuin maahanmuuttajien tutustuttaminen työkulttuuriin. Foto. AINO PIETARINENPerehdyttämällä monimuotoiseen työyhteisöön, Petmo-hankkeen pääkaupunkilaisissa työyhteisöissä.

Petmo on SAK:n hallinnoima ESR-hanke, jossa on ollut mukana seitsemän SAK:laista liittoa sekä Toimihenkilöunioni TU ja Tehy STTK:sta. Lisäksi EK ja koulutusorganisaatioita. Hanketta on toteutettu 17 työyhteisössä.

– Hankkeen aikana on koulutettu monimuotoisuusosaajia, jotka toimivat työyhteisöissään muutosagentteina. Muutosagentit tuovat työyhteisöön uusia tuulia ja uusia käytäntöjä, joten heidän tehtävänsä on haasteellinen, toteaa Petmo-hankkeen koordinaattori-suunnittelija Auli Korhonen hankkeen päätösseminaarissa.

Kunnollinen perehdyttäminen ja monimuotoisen työyhteisön rakentaminen ei onnistu ilman riittävää aikaa, johdon sitoutumista ja tukea. Petmo-hankkeessa perehdyttämistä on kehitetty lähtökohtana maahanmuuttajien sisäänpääsy työyhteisöön.

– Yhtä tärkeää on perehdyttää koko työyhteisöä vastaanottamaan tulijat. Hyviä epävirallisia sosiaalistamispaikkoja ovat vaikkapa kahvitauot ja ammattiosaston kokoukset, muistuttaa Korhonen.

Postissa kokemuksia

Helsingin postissa on kokemuksia maahanmuuttajista ja se on ollut maahanmuuttajaprojekteissa mukana jo kauan, Petmoa edeltäneessä Etmossakin. Helsingin Postikeskuksen pääluottamusmies Hannu Sojakka on maahanmuuttajatyön konkari.PETMO-logo

– Helsingin Postin lajittelussa tehtiin eettiset pelisäännöt, joista sitten koko Posti-konserni kiinnostui. Nyt meillä on työnantajan kanssa yhdessä tehdyt koko konsernin eettiset pelisäännöt. Niistä on tehty ohjevihkonen ja verkkopeli, jossa käydään läpi selkeästi eettiset pelisäännöt, mikä on meillä sallittua, mikä kiellettyä ja miten konflikteja selvitellään, Sojakka kertoo.

Petmon työyhteisönä oli Postin logistiikkakeskus, jossa on 450 työtekijää ja heistä 30 prosenttia on maahanmuuttajia, 23 eri maasta.

Palveluesimies Reima Palenius logistiikkakeskuksesta kertoi, että heillä on perustettu esimiehistä, luottamusmiehistä, työntekijöistä, henkilöstön kehittäjistä ja työsuojeluvaltuutetuista ns. välittäjäryhmä, joka erityisesti kiinnittää huomion maahanmuuttajan kohtaamiseen ja työhön opastamiseen.

– Meillä on se etu, että omasta maahanmuuttajaporukasta löytyy omanmielisiä opastajia uuden työntekijän tueksi. Lisäksi meillä on maahanmuuttajia kuntokuriireina, jotka aktivoivat työntekijöitä liikkumaan, koska työ on fyysisesti raskasta.

– Eräs oivallinen keino työyhteisön perehdyttämisessä on tutustuttaa muu työyhteisö maahanmuuttajien kulttuuriin, niinpä meillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä maahanmuuttajajärjestöjen kanssa. Postissa myös halutaan tukea maahanmuuttajien urakehitystä ja koulutusväyliä. Ja onpa ensimmäinen maahanmuuttaja jo ehdokkaana luottamusmiesvaaleissakin.

Aino Pietarinen

 

Erilaisuus sallittujutun alkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Petmossa mukana olevissa työyhteisöissä on kehitetty käytössä Erilaisuus sallittuolleita perehdytysjärjestelmiä ja mietitty uusia keinoja vuorovaikutuksen parantamiseksi ja asenteiden muuttamiseksi. Petmo-hankkeessa on tehty työpaikkojen monimuotoisuusperehdyttäjille tarkoitettu käsikirja Erilaisuus sallittu, joka sisältää maahanmuuttajille selkokielisen osuuden työelämän pelisäännöistä. Kirjan on toimittanut Päivi Vartiainen-Ora Petmon koulutushankkeen pohjalta.
   Kasikirja on lähiaikoina saatavissa Petmon nettisivuilta www.sak.fi/petmo.

 

Palkkatyöläinen 4.4.2007 nro 3/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)