vane.jpg (302 bytes)

paaki.jpg (4718 bytes)

Äänestämättä jäi – kuitenkin

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Vaalien alla äänioikeutettu suomalainen on suosion keskipisteenä. Äskeisenkin eduskuntavaalikampanjan aikana kaikki vaaleissa edustettuina olevat puolueet ja niiden ehdokkaat tahtoivat kaikin mahdollisin tavoin osoittaa paitsi yleisesti sitä, että on hyvä käydä äänestämässä ja että erityisen hyvä on äänestää meidän puoluettamme.

Ilman puoluekytkentää äänestysaktiivisuuden puolesta puhuivat muutkin tahot. Esimerkiksi oikeusministeriö ja SAK halusivat demokratian nimissä nostaa äänestysprosenttia. Ministeriö kohdensi toimenpiteensä niille alueille ja kansalaisryhmille, joiden äänestysaktiivisuus on ollut aikaisemmissa vaaleissa muita alhaisempaa. SAK puolestaan kohdensi oman kampanjasta SAK:laiseen palkansaajaväestöön, joka selvitysten mukaan käy keskimääräistä laiskemmin äänestämässä.

Maaliskuun puolivälin jälkeen pidetyissä eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus jäi alle 68 prosentin. Kun laskua edellisiin eduskuntavaaleihin oli pari prosenttiyksikköä, voisi vetää johtopäätöksen, etteivät kampanjat purreet. Vai onko mahdollista, että ilman näitä aktivointikampanjoita äänestysvilkkaus olisi ollut vieläkin vähäisempää. Ennen lopullisten totuuksien esittämistä on syytä odottaa tarkempia selvityksiä.

Tärkeämpää kuin aktiivisuuskampanjat sinänsä on miettiä todellisia syitä siihen, mikseivät suomalaiset halua käyttää äänioikeuttaan. Tai että vain kaksi kolmesta käyttää. Pelkkä hokema, että "ihmiset ovat vieraantuneet politiikasta" ei vielä riitä mihinkään. Eikä yhtä yksittäistä syytä vaali-innottomuuteen olekaan, vaan niitä on toki useampia.

Usein mainittu ongelma on se, etteivät puolueet ja poliitikot pysty ohjelmillaan ja kannanotoillaan puhuttelemaan tavallista ihmistä. Päättäjien suoltama teksti tai puhe ei kohtaa tavallisen ihmisen arkielämää. Mediayhteiskunnassa poliitikkojen on myös entistä vaikeampi saada omaa viestinsä esille tuhansien ja taas tuhansien kilpailevien viestien joukosta.

Entä kuinka totta ovat äänestämättömyydelle esitetyt väitteet, että "asiat ovat Suomessa niin hyvin, ettei ole tarvetta vaikuttaa" ja että "ne, joilla asiat ovat kaikkein heikoimmin, eivät enää jaksa edes äänestää". Varmaan molemmat väitteet pitävät ainakin osaksi paikkansa, mutta molemmat ovat myös yhtä järjettömältä kuulostavia.

Joka tapauksessa jo syksyn 2008 kuntavaaleihin mennessä puolueiden, kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten pitäisi yhteistyössä äänestäjien kanssa löytää se viisasten kivi, millä suomalaiset saataisiin nykyistä sankemmin joukoin vaaliuurnille. Äänestämällä jokainen pystyy kuitenkin vaikuttamaan omaan elämäänsä. Ja nimenomaan parantamaan sitä.

Palkkatyöläinen 4.4.2007 nro 3/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 3/2007

-> PT:n nro 3/2007 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus

Äänestämättä jäi - kuitenkin
Päätoimittajan kolumni;
Vastakampanja

vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     SAK 100 vuotta
vn-pa.gif (131 bytes) Työelämän jutut
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liikkeessä jutut
vn-pa.gif (131 bytes) Ristikko