vane.jpg (302 bytes)

nettiuutiset.gif (1414 bytes)

Hallitus perääntyi eläkekiistassa

   Työmarkkinajärjestöt ja hallitus sopivat tänään, että eläkeikää ei nosteta 65 vuoteen, vaan sen alaraja pysyy 63 vuodessa. Hallitus joutui näin perumaan palkansaajajärjestöt suututtaneen eläkepäätöksensä. Hallitus sitoutui myös työmarkkinajärjestöjen kanssa tammikuussa tehtyyn ns. sosiaalitupoon.

Viime päivinä käydyissä neuvotteluissa sovittiin, että Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan Jukka Rantalan vetämä eläkeneuvotteluryhmä laatii tämän vuoden loppuun mennessä linjaukset, joiden tavoitteena on nostaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää vähintään kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä. Tämä oli tavoitteena jo 2005 voimaan tulleessa eläkeuudistuksessa. Työryhmä tekee yhteistyötä valtiovarain- ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Työmarkkinajärjestöt perustuvat myös työryhmän, joka miettii työhyvinvointia, työssäjaksamista ja osaamista edistäviä toimia.

Neuvotteluissa sovittiin, että hallitus ei tee jatkossa eläkepoliittisia päätöksiä nyt perustettujen työryhmien ohi ja eläkepolitiikkaa koskevat päätökset valmistellaan hallitusohjelman mukaisesti yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Eläkekiistan ratkettua palkansaajajärjestöt peruivat lauantaiksi 14.3. Finlandia-talolle suunnitellun luottamusmiesten tapaamisen.

Pirjo Pajunen

 

Hallitus petti palkansaajat eläkeikäasiassa, juttu Palkkatyöläisessä 2/2009

Palkkatyöläinen/Nettiuutinen 1/09  11.3.2009

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)