vane.jpg (302 bytes)

Asiakas, vaadi kuitti

Pikaruoka harmainta

  Ravintolassa ja esimerkiksi pikaruokapaikoissa ostokset maksetaan edelleen usein käteisellä. Kuinka moni meistä kiinnittää huomiota siihen, että ostos todella näppäillään kassaan? Kuitin pyytäminenkin tahtoo unohtua.

Harmaan talouden torjunta on tärkeää paitsi työntekijöiden myös alan rehellisesti toimivien yritysten kannalta, korostaa Sirpa Leppäkangas. Kuva: Emmi KallioSirpa Leppäkangas Palvelualojen ammattiliitosta PAMista toivoo asiakkailta valppautta. Se on tärkeää, jos alalle pesiytynyttä harmaata taloutta halutaan kitkeä.

Asiakkaiden valppaus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan järeämpiä toimenpiteitä.

Sirpa Leppäkangas nostaa majoitus- ja ravitsemisalan harmaan talouden torjunnassa kärkeen ohimyynnin estävien tyyppihyväksyttyjen kassakoneiden käyttöönoton ja kuitinantopakon. Kuitinantopakko estää kassan ja kirjanpidon ohi myymisen.

Majoitus- ja ravitsemisalalla harmaa talous on tyypillisesti kassan ohi myyntiä, laitonta alkoholin myyntiä ja verojen ja sosiaalimaksujen kiertämistä. Työntekijöille palkka tai sen osa voidaan maksaa pimeänä tai palkka alittaa työehtosopimuksessa sovitun.

Palkka aina tilille

Pimeästi maksettuja palkkoja voidaan suitsia työaikakirjanpitoa kehittämällä ja ottamalla käyttöön Ruotsin mallin mukaisesti henkilöstöpäiväkirja. Henkilöstöpäiväkirjaan kirjataan kaikki tehty työ, myös ulkopuolisen työvoiman käyttö, kuten alihankinta ja vuokratyö.

Pimeä palkka maksetaan yleensä käteisenä. Yksi keino torjua harmaata taloutta olisi työsopimuslain muuttaminen siten, että palkat olisi aina maksettava tilille.

Sirpa Leppäkankaan mielestä tepsivä keino olisi myös alipalkkauksen säätäminen rangaistavaksi.

– Alipalkkojen maksaminen ja työehtosopimuksen noudattamatta jättäminen on ravintola-alalla muita PAMin aloja yleisempää.

Pirjo Pajunen

 

Pikaruoka harmainta

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.n vuonna 2009 teettämän kyselytutkimuksen mukaan harmaan talouden osuus alan kokonaismyynnistä on pikaruuassa 20 prosenttia, muussa ruoka ja kahvimyynnissä sekä oluen myynnissä 10 prosenttia ja muussa alkoholin myynnissä 7 prosenttia. Majoitusmyynnissä harmaan talouden osuus on 5 prosenttia ja pääsylippujen myynnissä 12,5 prosenttia.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvityksessä vuonna 2007 majoitus- ja ravitsemisalan tuotosta harmaan talouden osuudeksi arvioitiin 8,5 prosenttia eli noin 400–500 miljoonaa euroa.

 

 

Palkkatyöläinen 17.4.2012 nro 2/12

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)