Sirpa Leppäkangas Palvelualojen ammattiliitosta
PAMista toivoo asiakkailta valppautta. Se on tärkeää, jos alalle pesiytynyttä harmaata
taloutta halutaan kitkeä.
Asiakkaiden valppaus ei kuitenkaan yksin riitä, vaan tarvitaan järeämpiä
toimenpiteitä.
Sirpa Leppäkangas nostaa majoitus- ja ravitsemisalan harmaan talouden torjunnassa
kärkeen ohimyynnin estävien tyyppihyväksyttyjen kassakoneiden käyttöönoton ja
kuitinantopakon. Kuitinantopakko estää kassan ja kirjanpidon ohi myymisen.
Majoitus- ja ravitsemisalalla harmaa talous on tyypillisesti kassan ohi myyntiä,
laitonta alkoholin myyntiä ja verojen ja sosiaalimaksujen kiertämistä. Työntekijöille
palkka tai sen osa voidaan maksaa pimeänä tai palkka alittaa työehtosopimuksessa
sovitun.
Palkka aina tilille
Pimeästi maksettuja palkkoja voidaan suitsia työaikakirjanpitoa kehittämällä ja
ottamalla käyttöön Ruotsin mallin mukaisesti henkilöstöpäiväkirja.
Henkilöstöpäiväkirjaan kirjataan kaikki tehty työ, myös ulkopuolisen työvoiman
käyttö, kuten alihankinta ja vuokratyö.
Pimeä palkka maksetaan yleensä käteisenä. Yksi keino torjua harmaata taloutta olisi
työsopimuslain muuttaminen siten, että palkat olisi aina maksettava tilille.
Sirpa Leppäkankaan mielestä tepsivä keino olisi myös alipalkkauksen säätäminen
rangaistavaksi.
Alipalkkojen maksaminen ja työehtosopimuksen noudattamatta jättäminen on
ravintola-alalla muita PAMin aloja yleisempää.
Pirjo Pajunen
Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.n vuonna 2009 teettämän kyselytutkimuksen
mukaan harmaan talouden osuus alan kokonaismyynnistä on pikaruuassa 20 prosenttia, muussa
ruoka ja kahvimyynnissä sekä oluen myynnissä 10 prosenttia ja muussa alkoholin
myynnissä 7 prosenttia. Majoitusmyynnissä harmaan talouden osuus on 5 prosenttia ja
pääsylippujen myynnissä 12,5 prosenttia.
Eduskunnan tarkastusvaliokunnan selvityksessä vuonna 2007 majoitus- ja ravitsemisalan
tuotosta harmaan talouden osuudeksi arvioitiin 8,5 prosenttia eli noin 400500
miljoonaa euroa.