vane.jpg (302 bytes)

Tomas Walls –
EU-kansalainen Tammisaaresta

EU- maissa asuu yhteensä yli puoli miljardia ihmistä.
Heistä 14 000 asuu Tammisaaressa ja 250 on töissä kylpyhuonekalusteita maailmanmarkkinoille
valmistavalla tehtaalla kaupungin laidalla.
Yksi tehtaan työntekijöistä on Tomas Walls.
Hän uskoo, että EU-jäsenyydestä on ollut Suomelle hyötyä,
vaikka yksittäisen kansalaisen on vaikea tätä hyötyä hahmottaa.

   Tomas Walls, 40, on asunut koko ikänsä Tammisaaressa. Vuoden alussa idyllisestä merenrantakaupungista tuli osa vajaan 30 000 asukkaan Raaseporia. Wallsia kuntaliitos ei innosta. Hänen mielestään suuruudesta ei ole niin paljon hyötyä kuin annetaan ymmärtää.

Tomas Walls on asunut koko ikänsä Tammisaaressa. Foto: PATRIK LINDSTRÖM

Saman logiikan mukaisesti Kemianliittoon kuuluva Walls suhtautuu epäillen sak:laiset teollisuusliitot yhdistävään uuteen Teollisuusalojen Ammattiliittoon TEAMiin.

Epäusko suuruuden automaattisia hyötyjä kohtaan sai Wallsin aikoinaan äänestämään myös Suomen EU-jäsenyyttä vastaan. Tosin hän myöntää, että jäsenyydestä on ollut vuosien saatossa Suomelle hyötyä. Yksittäisen kansalaisen näkökulmasta hyöty on jo epäselvempi, vapaapäivää vietävä Walls tuumii, kun kävelemme Tammisaaren vanhankaupungin kujilla.

Tomas Wallsin työnantaja IDO on osa kansainvälistä kylpyhuonekalusteita valmistavaa Sanitec -konsernia. Tuotantoa yhtiöllä on ympäri Eurooppaa, Tammisaaren lisäksi muun muassa Ruotsissa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Puolassa. Yhtiön markkina-alueena on koko maailma.

Eurooppa pärjää

Tomas Walls on työskennellyt IDO:lla 17 vuotta. Hän valvoo polttoprosessia, jossa savesta valmistetaan kylpyhuonekalusteissa käytettävää posliinia. Alkuvuosi on ollut tehtaalla rankka; käynnissä ovat yt-neuvottelut. Työntekijöitä on lomautettuina ja osalla on edessä irtisanominen.

Walls ei kuitenkaan pelkää vuonna 1870 Helsingin Arabiaan perustetun ja vuodesta 1969 Tammisaaressa toimineen tehtaan puolesta. Hän uskoo, että tuotanto säilyy jatkossakin Suomessa, eikä sitä keskitetä halvemman kustannustason maihin.

– Kuljettaminenkin maksaa. Suomi on yhtiölle tärkeä markkina-alue.

Walls on luottavainen sen suhteen, että Euroopassa kannattaa harjoittaa tulevaisuudessakin teollista toimintaa.

– Täällä on osaamista ja koulutettua työvoimaa vastapainona kalliimmille työvoimakustannuksille. Tuotteiden laatu voidaan taata toisella tavalla kuin halpamaissa. Mutta varmasti on tuotteita, joita ei Euroopassa enää kannata tehdä.

Walls toivoo, että eurooppalainen ay-liike tekisi tiiviimpää yhteistyötä ja yhdistäisi voimansa tilanteissa, joissa työntekijöiden oikeuksia uhataan EU-tasolla polkea.

– Miksei voisi olla samanaikaisia mielenosoituksia eri maissa tai esimerkiksi eri maiden työntekijöiden yhteisiä vetoomuksia.

EU-tasolla toimittaessa tärkeällä sijalla on lobbaaminen ja se on Wallsin mukaan ennen kaikkea ay-keskusjärjestöjen tehtävä. Toisaalta ammattiliitoissakin pitäisi nostaa profiilia kansainvälisessä vaikuttamisessa.

Yhteiset pelisäännöt

IDO:n eri maiden työntekijät tapaavat vuosittain yritysneuvoston, EWC:n, kokouksessa. Walls on Tammisaaren tehtaan varapääluottamusmies ja yritysneuvoston Suomen varaedustaja. Hän pitää EWC:tä hyödyllisenä työkaluna, sillä se mahdollistaa yhteydenpidon ja tietojen vaihdon muiden maiden työntekijöiden kanssa.

EWC-kokouksia pidemmällekin yhteistyössä voitaisiin mennä, vaikka Walls ei pidä rajat ylittäviä työehtosopimuksia realistisena vaihtoehtona.

Eurooppalainen ay-liike osoitti mieltä uutta työaikadirektiiviä vastaan Strasbourgissa viime joulukuussa. Parlamentti hylkäsikin komission direktiiviesityksen, joka olisi heikentänyt työntekijöiden työaikasuojelua., Kuva: EAY

– Euroopan maat ovat niin erilaisia, esimerkiksi elintaso ja elinkustannukset vaihtelevat paljon. On kuitenkin asioita, joissa työehdot voisivat olla samat eri maissa tai ainakin voisi olla kaikkia koskevat vähimmäisehdot. Esimerkiksi työsuojelussa ja työajoissa käytäntöjä voisi yhdenmukaistaa, Walls sanoo.

Erityisen tärkeää hänen mielestään olisi harmonisoida irtisanomissuojaa.

– Suomessa on moniin muihin Euroopan maihin verrattuna todella huono irtisanomissuoja. Täällä on liian helppoa ja halpaa päästä työntekijöistä eroon ja siihen pitäisi saada muutos.

Wallsin mielestä ehdoton periaate on, että työntekijät noudattavat kotimaastaan ja työnantajastaan riippumatta työntekomaan työehtoja. Näin voidaan estää palkkojen polkeminen. Tämän varmistamisessa ammattiliitot ja EU-tason säätely on toistaiseksi epäonnistunut.

Päättäjät kadoksissa

IDO:lla EWC-toimintaan liittyy informaatio ajankohtaisista EU-tason työmarkkina-asioista. Tietoa esimerkiksi valmisteilla olevista direktiiveistä on saatavilla, mutta se ei juuri työntekijöitä kiinnosta, Tomas Walls toteaa.

EU ylipäätään on asia, josta työpaikkojen taukotiloissa on lähes mahdotonta viritellä keskustelua. Tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta EU:n päätöksenteko on hahmotonta.

– On vaikea tietää, missä päätökset tehdään. Tuntuu, että EU:ssa tehtyihin päätöksiin ei voi vaikuttaa, Walls tiivistää tunnot.

Hänen mielestään EU:ssa pitäisi keskittyä suuriin linjoihin kuten EU-maiden kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaamiseen sekä teollisuus-, energia- ja ilmastopolitiikkaan.

Tammisaaressa kevätaurinko paistaa kirkkaasti ja meri kimmeltää vanhojen puutalojen välistä. Idyllisillä kujilla kävellessä globaalitalouden ongelmat ja EU-päätöksenteko tuntuvat kovin kaukaisilta asioilta. Tomas Walls uskoo kuitenkin äänestävänsä kesäkuun 7. päivä järjestettävissä EU:n parlamenttivaaleissa.

Pirjo Pajunen
kuvat Patrik Lindström

 

Palkkatyöläinen 6.5.2009 nro 4/09

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)