vane.jpg (302 bytes)

 Ulkomailta                      

Britannian yksityistetyt rautatiet romahtivat

Nyrkit heiluvat junissa

mine1.jpg (716 bytes)  Harvoin on mikään poliittinen tai taloudellinen ryhtymys epäonnistunut yhtä näyttävästi kuin rautateiden yksityistäminen Britanniassa. Koko maailma tuijottaa hämmästyneenä televisiosta brittien kuukausikaupalla jatkunutta rautatiekaaosta.

Se syntyi, koska Hatfieldin tuhoisa junaturma syksyllä paljasti, että kiskojen ja kaluston kunnosta vastaava yksityinen yritys Railtrack ei ollut hoitanut tehtäväänsä ja Leedsiin Lontoosta kiitänyt juna sen takia suistui raiteiltaan. Silloin ei enää auttanut muu kuin korjata kiskot kertaheitolla, ja koko junaliikenne joutui sekasortoon.

Rautatieläisten ammattiliitot olivat vuosikausia valittaneet kiskojen kuntoa ja kertoneet sen aiheuttavan onnettomuuksia. Heidän valituksensa kaikuivat kuuroille korville. Nyt rautatieläiset ovat kuitenkin lynkkausmielialan valtaan joutuneiden matkustajien vihanpurkausten kohteena.

Veturinkuljettajat, konduktöörit ja muut rautatievirkailijat ovat vihatun Railtrackin ja junayhtiöiden ainoita näkyviä edustajia. Rautatieläisten kimppuun on käyty jopa fyysisesti. Monet junayhtiöt ovat palkanneet psykiatreja helpottamaan työntekijöidensä ahdistusta. Matkustajat hermostuvat, kun lyhyet työmatkat junalla kestävät tuntikausia tai kolmen tunnin junamatka venyy yhdeksäksi tunniksi sikäli, kun juna tulee lainkaan.

Railtrackin palveluksessa olevat rautateiden huoltomiehet ovat kaiken kukkuraksi uupuneita jatkuvasta ylityöstä. Jotkut ovat joutuneet olemaan työssä ja poissa perheensä luota jopa kolme viikkoa yhtä mittaa. Yksityistettäessä kolmannes kiskoja huoltavista teknikoista erotettiin. Tähän hätään huoltomiehiä on siksi ollut pakko tuoda Romaniasta asti.

Vanha metro romahtamassa

Vahingosta viisastuneina ammattiliitot ovat jopa uhanneet lakolla, jos Lontoon maanalainen yksityistetään osittain eikä turvallisuuskysymystä ratkaista kunnolla. Ensimmäisen kerran täkäläiset ammattiyhdistykset ovat harkinneet lakkoa, jossa kysymys ei ole palkoista tai työolosuhteista vaan työntekijöiden ja samalla matkustajien turvallisuudesta.

Vaikka osa Lontoon maanalaisesta jäisikin Lontoon liikkenelaitoksen haltuun, kiskojen ja kaluston kunnosta ja huollosta vastaisi hallituksen suunnitelman mukaan kolme yksityistä yhtiötä. Yksi niistä oli vastuussa Hatfieldin alueen rautateiden huollosta tunnetuin tuloksin.

Lontoon maanalainen, maailman vanhin metro on jo nyt romahduspisteessä. Sitä käyttää noin kolmisen miljoonaa ihmistä päivässä. Joidenkin linjojen asemille tungeksii ruuhka-aikana sellainen määrä kansaa, että se ei mahdu sisään asemalle. Hälytyssireenit alkavat soida yhä useammin, koska asemat pullottavat ihmisiä, jotka uhkaavat työntää etummaiset radalle ja joskus työntävätkin.

Tieraivo huipussaan

Julkisten kulkuvälineiden tilan takia yhä useammat turvautuvat taas omiin autoihinsa. Tiet ja kadut ovat ruuhkautuneita ja ruuhkat vain pahentavat autoilijoiden raivonpurkauksia maanteillä eli ns. tieraivoa, joka tutkimuksen mukaan on täällä nyt Euroopan pahin.

Tieraivo leviää Lontoon busseihin, jotka eivät pääse etenemään ja myöhästelevät jatkuvasti. Länsi-Euroopan pisimmistä työpäivistä ja liikennevälineiden odotuksesta ja ruuhkista monet matkustajat ovat niin väsyneitä, etteivät enää anna istumapaikkaa edes vauvan kanssa matkustaville äideille.

Busseihin kiinnitetyissä ilmoitustauluissa uhataan, että Lontoon liikennelaitos vie oikeuteen ja vaatii kovia rangaistuksia matkustajille, jotka hyökkäävät henkilökunnan kimppuun. Bussinkuljettajilla itsellään on pinna usein niin kireällä, että he räyhäävät kuin raivopäät vanhuksille, jotka eivät liiku kyllin nopeasti bussissa. Palvelujen romahdus on tehnyt aikaisemmin niin mukavan ja leppoisan Lontoon ilmapiiristä lähes barbaarisen.

Työväenpuolue on epäonnistunut ehkä pahiten juuri julkisessa liikenteessä. Blairin hallitus ei aluksi ilmeisesti oikein käsittänyt julkisen sektorin vakavaa kriisiä, johon 18 vuotta konservatiivien säästöjä sen oli ajanut. Hallitus toteutti kaksi ensimmäistä vuotta edeltäjänsä säästöohjelmaa ja maksoi valtion velkoja saadakseen hyvän taloudenpitäjän maineen. Vasta nyt se on kerännyt rahat ja valmistautunut sijoittamaan julkisiin palveluihin. Mutta kriisi ehti pudota hallituksen syliin ennen kuin toimeen tartuttiin kunnolla.

Eeva Lennon
Lontoo

Palkkatyöläinen 6.2.2001 nro 1/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 1/2001

avaussivulle

Pääkirjoitus

Teema
Uudistuuko ay-liike?

Kolumnit ja pakina

Ajankohtaista

Tilastot

Liittouutiset

Ulkomailta

ILOn tietoyhteis-
kuntaraportti
Britannian yksityistetyt rautatiet romahtivat
EU & AY

Ymmällä